Міфи про цукровий діабет

12.09.2022 08.03.2024
1657
Переглядів: 1657

Зміст:

Цукровий діабет – одне з найнебезпечніших і найпоширеніших хронічних захворювань, що вражають ендокринну систему. Попри те, що причини діабету, його симптоматика добре вивчені та не є секретною інформацією, є безліч безглуздих міфів про цукровий діабет і помилкових тверджень навколо цього захворювання. Часто саме вони стають причиною несвоєчасного виявлення хвороби, нехтування терапією та недотримання дієти й рекомендацій лікаря.

Чим небезпечний цукровий діабет?

Цукровий діабет – хронічне захворювання, що вражає ендокринну систему та призводить до порушення вуглеводного й ліпідного обміну. У результаті страждають судини, які живлять головний мозок і серце. Крім того, патологічним змінам піддаються оболонки нервових клітин. Саме поєднання цих чинників підвищує ризик розвитку інсультів, а також інфаркту міокарда.

У разі, якщо захворювання торкнулося нижніх кінцівок і діабет позначився на стані вен, збільшується ризик появи трофічних виразок, гангрени та як наслідок – втрати кінцівки. Не менш небезпечний діабет для судин, які забезпечують кровопостачання органів зору, адже діабет спричиняє зміни в сітківці, які можуть призвести до повної сліпоти.

Підвищений цукор чи завжди свідчить про діабет

8 міфів про цукровий діабет

Попри велику кількість інформації, що стосується цього небезпечного хронічного захворювання, діабет оточений різноманітними міфами, домислами та помилковими твердженнями, які поширюють "диванні" експерти й дієтологи. Щоб людині дізнатися про діабет багато несподіваного, неперевіреного та недостовірного, достатньо Інтернету з його феєричним достатком "чудодійних засобів" і "унікальних дієт", що дають змогу за кілька тижнів забути про підступну недугу. Пропонуємо дізнатися про них докладніше, а водночас переконатися, що ваші уявлення про це захворювання відповідають погляду офіційної медицини.

Міф 1. Діабет виникає через солодощі

Це твердження є дуже поширеним. Чи справді, якщо їсти багато солодкого, обов’язково виникне діабет? Це неправда, а точніше – не вся правда. Діабет другого типу виникає під впливом безлічі чинників, серед яких – надмірна маса тіла та ожиріння. Однак якщо ваша пристрасть до солодкого не спричинила зайвої ваги, а в сімейному анамнезі не зафіксовано випадків діабету, прямої загрози немає і для вас.

Проте не варто забувати, що чисельність осіб, у яких діагностовано діабет, постійно зростає. Щоб забезпечити дієву профілактику захворювання, важливо з ранніх років прищеплювати дитині звичку до правильного харчування та контролювати кількість солодощів, жирів і фастфуду. Не менш важливо приділяти достатньо часу фізичній активності.

На сьогоднішній є безліч підсолоджувачів і цукрозамінників, які є альтернативою цукру в разі діабету.

Міф 2. Діабетику не уникнути ожиріння

Це теж не цілком правильна логічна побудова, у якій причина та наслідок помінялися місцями. Для діабетиків II типу, у яких клітини організму втрачають чутливість до інсуліну, хоча підшлункова залоза може виробляти його навіть у надлишковій кількості, часто характерна наявність зайвої ваги. Однак зазвичай зайва вага з’являється першою, а діабет розвивається вже як наслідок цього стану.

У діабетиків І типу підшлункова залоза не виділяє інсуліну, необхідного клітинам для засвоєння глюкози. Отже, організм практично не засвоює вуглеводів. У такому разі найімовірнішим буде зниження маси тіла.

Міф 3. Мед безпечний і не підвищує цукру в крові в разі діабету

Насправді це абсолютна помилка. Мед і діабет – погані союзники. Мед містить величезну кількість моносахаридів – глюкози та фруктози, які становлять найбільшу небезпеку для діабетиків. Саме ці прості вуглеводи найшвидше потрапляють у кров.

А проте, сучасні системи харчування в  разі діабету є щадними. Вони рекомендують лише суттєво обмежити солодке в разі діабету, але не усувати його з раціону. Іноді можна з’їсти шматок торта, трохи шоколаду чи улюблених фруктів. Але робити це можна за умови постійного контролю цукру й дотримання рекомендацій лікаря.

Вживання фруктози в разі діабету

Міф 4. Фруктоза – це цукрозамінник

Ні, це один із різновидів простих вуглеводів. Ба більше, фруктоза в разі діабету навіть більш небезпечна, ніж звичайний цукор, адже посилює резистентність клітин до інсуліну. Саме тому діабетикам протипоказані солодкі фрукти та соки, які солодким смаком завдячують саме фруктозі. Зменшити надходження "швидких" вуглеводів допоможе їх комбінація в одній страві зі складними вуглеводами.

Зазначимо, що безконтрольне вживання солодощів також небезпечне, оскільки складові діабетичних десертів і кондитерських виробів мають калорійність. Отже, їх вживання необхідно контролювати.

Міф 5. У разі діабету після 6 вечора краще не їсти

Це твердження – також одна з найнебезпечніших помилок. Печінка в діабетика має нижчі запаси глюкози, які активно витрачаються під час голодування. Якщо останнє приймання їжі було приблизно за шість годин до сну, рівень цукру впаде до критичної позначки ще вночі. Подібна практика – шлях до тяжкої хвороби печінки.

Міф 6. Фізичні навантаження в разі діабету шкідливі

Це твердження також є однією з небезпечних помилок, особливо – в разі діабету II типу. За допомогою регулярних фізичних навантажень вдається досягти:

  • зниження рівня глюкози в плазмі крові;
  • підвищення чутливості організму до інсуліну;
  • балансу різних типів холестерину.

Водночас важливо пам’ятати, що розпочинати заняття можна, якщо рівень глюкози не перевищує 13 молів/літр. Якщо рівень цукру підвищений, заняття можуть спровокувати збільшення декомпенсації захворювання. Тому дуже важливо контролювати рівень цукру перед тренуванням.

Міф 7. Вагітність і цукровий діабет несумісні

Насправді жінка з діабетом першого типу може виносити й народити здорову дитину. Однак така вагітність має бути ретельно спланованою. А коли вона настане, доведеться докладати безліч зусиль, часто здавати аналізи, контролювати й коригувати дози інсуліну. А ще дотримуватися дієти, яку рекомендує лікар. Таке рішення потребує величезних внутрішніх сил і дисципліни. Але щастя материнства цього варте!

Міф 8. Раннє призначення цукрознижувальної терапії – шлях до посилення захворювання

Вище ми коротко перерахували основні, найбільш небезпечні наслідки діабету, що безконтрольно розвивається. Своєчасно підібрана терапія – запорука ефективності лікування та гарного самопочуття. Відкладаючи візит до лікаря, такий пацієнт ризикує отримати цілий букет супутніх захворювань.

Навпаки, важливо проходити своєчасне профілактичне обстеження організму. Система охорони здоров’я в нашій країні створила спеціальні програми для діабетиків, які дають їм змогу отримувати необхідну медичну допомогу та лікарські препарати безкоштовно або з невеликою доплатою.

Лікування цукрового діабету як першого, так і другого типу – завдання для кваліфікованого ендокринолога та багатьох інших фахівців. А своєчасна діагностика та дотримання рекомендацій фахівця допоможе зберегти здоров’я та позитивний настрій на довгі роки.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд