Медичні аксесуари для занять спортом

09.08.2019 12.04.2024
2248
Переглядів: 2248

Займаючись спортом, потрібно дбати про профілактику ушкоджень опорно-рухового апарату. Справа в посиленому навантаженні, яке не завжди розподіляється правильно, а іноді й просто в перевантаженні тієї чи іншої ділянки. Для профілактики подібного роду ушкоджень під час тренувань існує ціла низка медичних аксесуарів. Це спеціальні пристосування, що виконують амортизувальну та захисну функції. Ці вироби можна застосовувати й у тому разі, якщо вже є травми або захворювання, які ускладнюють фізичну активність. У разі травм і більшості захворювань опорно-рухового апарату зазвичай небажано відмовлятися від руху, оскільки він допомагає відновленню. Тут на допомогу прийде медичне приладдя для занять спортом. Про найпопулярніші з них розповідають фахівці магазину "Рідні Медтехніка".

Кінезіотейпи

Назва "кінезіотейп" утворена від двох слів kinesio (рух) і tape (стрічка). Це спеціальні стрічки, які, завдяки фіксації на певних ділянках, моделюють рух, задаючи вектор, полегшують його. Вони правильно розподіляють навантаження під час тренування. Завдяки особливому типу впливу на поверхневі тканини можна впливати не тільки на м'язи, а й на суглоби та навколосуглобові тканини, причому, на відміну від інших методик, цей варіант не обмежує рух, а посилює його. Уперше кінезіотейпування застосували в спортивній медицині під час Олімпіади в Сеулі 1988 року, й відтоді його популярність набирає обертів і в спортсменів, і в лікарів.

Кінезіотейпи виготовляють із чистої бавовняної тканини за особливою технологією, для фіксації застосовують медичний клей. Гіпоалергенний матеріал дає змогу шкірі дихати, вільно пропускає вологу, що важливо для спортсменів — піт відводиться, а не накопичується під стрічкою, подразнюючи шкіру.

Кінезіотейпи забезпечують підтримку м'язів і суглобово-зв'язкового апарату, покращують живлення м'язової тканини, стимулюючи кровообіг, слугують для профілактики спортивних травм під час тренувань, особливо під час занять екстремальними видами спорту.

Вони добре зарекомендували себе як ефективний засіб реабілітації після інсультів, черепно-мозкових травм, переломів таза, хребта, великих кісток і суглобів, розтягнення зв'язок завдяки тому, що:

  • стимулюють регенерацію пошкоджених тканин завдяки поліпшенню трофіки;
  • усувають застій крові та лімфи, сприяючи якнайшвидшому розсмоктуванню гематом та усуненню набряків;
  • забезпечують фізіологічне навантаження на пошкоджену ділянку.

Важлива перевага таких стрічок як засобів реабілітації — їхня вартість. Вони значно нижчі, ніж багатьох інших ортопедичних пристосувань.

Компресійні гольфи

Компресійна білизна — засіб профілактики та лікування варикозного розширення вен, що знайшов застосування не тільки в медицині, а й під час занять спортом. Компресійні гольфи виготовляють із тканини, що чинить певний, розрахований тиск на поверхневі вени ніг, запобігаючи розвитку варикозу, покращуючи кровообіг та усуваючи застій крові. Компресійну білизну призначають людям після операцій з метою профілактики тромбоутворення. Спортсмени використовують компресійні гольфи під час тренування для фіксації литкових м'язів, їхнього прогрівання, запобігання набрякам і стимуляції кровообігу в нижніх кінцівках, що підвищує витривалість.

Важливий момент: перш ніж купити такі гольфи, потрібно зробити виміри ноги, оскільки ефект вони забезпечать лише в тому разі, якщо виріб підібрано строго за розміром. Якщо необхідно, зробити правильний вибір допоможуть консультанти "Рідні Медтехніка".

Ортопедичні наколінники

Через прямоходіння колінний суглоб — найбільш навантажуваний у тілі людини. Особливо сильно він навантажений у спортсменів і через це часто рух у ньому стає болючим. Проблема в тому, що знерухомленість для будь-яких суглобів набагато шкідливіша, ніж рух, тому головним завданням стає правильний розподіл навантаження та захист коліна. Для цієї мети розроблено спеціальні бандажі. Такі вироби сприяють обмеженій фіксації суглоба. Невелика компресія навколосуглобових м'язів завдяки властивостям спеціальної тканини (в деяких моделях для цього додають ребра жорсткості) слугує профілактикою розтягнення суглобових зв'язок.

Ортопедичні наколінники застосовують у профілактичних цілях під час занять спортом із підвищеним навантаженням на коліна (наприклад, важка атлетика), а також у медицині в разі нестабільності меніска, різних ушкоджень колінного суглоба та як засіб реабілітації після операцій на коліні.

Еластичні бинти

Еластичні бинти можна використовувати з метою профілактики, так само як і кінезіотейпи, проте останні кращі, оскільки не обмежують рух. Здебільшого це фіксувальне пристосування, засіб спортивної та ортопедичної медицини. Бинт допомагає в разі розтягнення зв'язок і гематом. Виріб зменшує болючість і набряклість у разі травм. Еластичні бинти виготовлені з повітропроникного матеріалу, їх зручно фіксувати на пошкодженій кінцівці, а деякі ще й мають функцію охолодження.

Великий вибір перерахованих і низки інших медичних аксесуарів для підвищення ефективності занять спортом, можна знайти в магазині "Рідні Медтехніка". Тут можна купити їх за хорошою вартістю та від перевірених виробників.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд