Компресійний трикотаж

29.07.2019 03.04.2024
1330
Переглядів: 1330

Медичний компресійний трикотаж – група виробів, призначених для лікування та запобігання розвитку судинних захворювань. Трикотажні панчохи, гольфи, колготки та рукава розрізняються між собою розміром, силою тиску (компресії) та якісним складом матеріалу.

Коли призначають компресійний трикотаж

Трикотажні панчохи компресійні та колготки чинять градуйований тиск на нижні кінцівки, виштовхуючи кров із венозних судин угору, в напрямку серця. Такий ефект запобігає застою та згущенню крові у венах, перешкоджає деформації та розтягуванню судинних стінок, утворенню тромбів, розвитку запальних процесів.

Лікар вибирає вид медичного виробу та клас компресії, з огляду на мету використання трикотажу (лікування або профілактика), вік пацієнта, характер і ступінь патології. Носять білизну зі спеціального матеріалу не постійно, а рівно стільки часу, скільки призначить лікар-флеболог, який робить призначення після отримання діагностичних даних.

Область застосування компресійного трикотажу

Компресійний трикотаж представлений у магазині "Рідні Медтехніка" кількома різновидами:

  • госпітальний
  • антиварикозний
  • протинабряковий

Госпітальний або антиемболічний трикотаж призначають під час пологів та операцій, у період перебування в палаті інтенсивної терапії, а також у всіх інших випадках, коли є підвищений ризик утворення тромбів (інсульти, інфаркти, переломи, травми після ДТП).

Медичний трикотаж призначають для лікування варикозної хвороби на різних стадіях, запобігання розвитку судинних патологій у разі спадкової схильності або особливостей професійної діяльності (ризик розвитку варикозної хвороби вищий у тих, хто працює стоячи або веде малорухливий спосіб життя). Гольфи компресійні також купують спортсмени-атлети для підтримання м'язового тонусу, запобігання судом після інтенсивних тренувань, зниження болю в м'язах і зв'язках.

У зимовий період жінкам зручніше використовувати колготки компресійні, які чинять такий самий вплив, як панчохи, але ефективніше захищають від холоду.

Протинабряковий компресійний трикотаж показаний у разі порушення роботи лімфатичної системи та після оперативної хірургії. До цієї лінії належать нарукавники та рукавички. Їх призначають після операцій у ділянці грудної клітки з метою запобігання застою лімфи. Особливо актуальне використання виробів після операцій з видалення молочної залози.

Класи компресії

Антиварикозний трикотаж ділиться на класи таким чином:

  • профілактичний (10-15 мм рт. ст.)
  • лікувальний 1-й клас (18-21 мм рт. ст.)
  • лікувальний 2-й клас (23-32 мм рт. ст.)
  • лікувальний 3-й клас (34-46 мм рт. ст.)

Лікувальний трикотаж обов'язково маркують цифровими показниками. Профілактичний трикотаж можна купувати без спеціального відвідування флеболога (лікар з венозних судин), якщо є спадкова схильність до варикозної хвороби.

Компресійні колготки та панчохи рекомендують носити всім вагітним для зниження навантаження на венозні судини.

Трикотаж із лікувальним ефектом призначають фахівці, враховуючи вираженість клінічних ознак, до яких належать:

  • важкість у ногах
  • відчуття жару в щиколотках
  • нічні судоми
  • біль у ногах, що тягне, після тривалого перебування у вертикальному положенні
  • вени, що виступають, або венозні сплетення

Трикотаж 1-го класу показаний чоловікам і жінкам зі схильністю до варикозу та тромбозу. Компресійні вироби призначають за появи перших ознак патології: тяжкості в ногах, набряклості після інтенсивних навантажень.

У медичній практиці компресійний трикотаж 2-го класу призначають у разі появи виражених ознак варикозної хвороби (вени, що виступають, і венозні сплетення) та після хірургічних операцій на судинах нижніх кінцівок.

Показання до трикотажу 3-го класу: тромбоз глибоких вен, трофічні виразки, порушення відтоку лімфи. Час носіння спеціальної білизни визначає лікар. Жіночі компресійні вироби – гольфи, панчохи, колготки, чоловічі – тільки гольфи.

Використання компресійного трикотажу не позбавляє від варикозної хвороби, але допомагає сповільнити її прогресування, полегшує загальний стан, запобігає утворенню тромбів. Саме тромби – найнебезпечніший наслідок варикозу, оскільки згусток крові, що відірвався, може потрапити в системний кровотік і закоркувати легеневу артерію.

Компресійний трикотаж 2-го і 3-го класу завжди призначають у межах комплексних програм лікування варикозу й інших судинних захворювань.

Підбір компресійного трикотажу

Перед тим, як купити компресійну білизну, необхідно провести точні вимірювання. Кожен виробник випускає анотації з рекомендованими вимірами. Під час вибору гольфів міряють найвужчу та найширшу частини гомілки, а окружність стегна додають до вимірювань під час замовлення панчішних виробів. Край трикотажу має бути вищим від вени, що виступає у верхній частині кінцівки, не менше ніж на 5-10 см.

Як вибрати компресійний трикотаж?

Купувати вироби з компресійного трикотажу слід тільки в аптечній мережі, орієнтуючись на рекомендації лікаря-флеболога. Спортивні вироби з ефектом компресії не належать до медичних товарів, тому на них немає спеціального маркування, й в аптеках їх не продають.

Інтернет-магазин "Рідні Медтехніка" в Києві представляє сертифіковані товари медичного призначення відомих виробників. Широкий асортимент виробів і доступна ціна – запорука вдалого вибору необхідного товару.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд