Як вибрати тонометр?

22.11.2021 08.03.2024
6007
Переглядів: 6007

Зміст:

У сучасному світі, повному стресів і перенапруження, контролювати своє здоров'я дуже важливо. Зокрема, у звичку кожної людини має увійти вимірювання артеріального тиску. Для цього є спеціальний прилад – тонометр.

На сьогодні ринок медичної техніки надає широкий вибір приладів для вимірювання тиску на будь-який смак і гаманець.

Які бувають тонометри? Які їхні особливості? Як вибрати? Про це та не тільки – далі.

Класифікація тонометрів

Класифікують тонометри за двома критеріями:

  1. за способом вимірювання тиску;
  2. за місцем кріплення тонометра.

За способом вимірювання тонометри бувають:

  • механічні;
  • напівавтоматичні;
  • автоматичні.

За місцем вимірювання:

  • на передпліччі;
  • на зап'ясті.

Розгляньмо докладніше кожен із видів.

Який вибрати тонометр

Механічні

Механічні тонометри складаються з плечової манжети, гумової трубки, з'єднаної з грушею для нагнітання повітря, манометра та стетоскопа. Цей вид тонометрів уважають найточнішим (саме його найчастіше використовують лікарі під час огляду пацієнта). Крім цього, перевагами механічних тонометрів є їхня ціна (це найдоступніший варіант серед тих, які нам пропонують виробники); відсутність потреби в будь-якому особливому догляді; такі тонометри повністю автономні та не потребують жодного джерела живлення (мережа, батарейки); а також механічні тонометри мінімально залежать від впливу зовнішніх чинників під час вимірювання (розмова, рухи рукою).

Але варто вказати й на недоліки таких приладів. Передусім вимірювання тиску механічним тонометром потребують певних навичок, адже треба розуміти принцип їх роботи: манжету необхідно надіти на плече, за допомогою груші нагнітати повітря, у цей час прослуховувати серцевий ритм через стетофонендоскоп і стежити за стрілкою, що рухається на екрані манометра (а це, відповідно, залежить від точності слуху та зору). Самостійно вимірювати тиск механічним тонометром досить складно, потрібна допомога іншої людини.

Напівавтоматичні

Напівавтоматичні тонометри – це вдосконалена версія механічних, адже манометр тут замінено електронним дисплеєм, на якому й буде показано результати вимірювань (тиск і показники пульсу). Працюють такі тонометри від батарейок. В іншому ж комплектація збігається з механічним (груша, трубка та манжета). Додатково напівавтоматичні тонометри може бути оснащено підсвічуванням, звуковим сповіщенням і пам'яттю на кілька попередніх вимірювань.

Перевагою таких тонометрів є ціна (вони трохи дорожчі, ніж механічні, але все ж доступніші в порівнянні з тонометром-автоматом). Наявність дисплея точно оцінять люди похилого віку, а робота від батарейок робить прилад досить мобільним, адже його можна брати з собою куди завгодно. Найчастіше такі тонометри досить компактні та оснащені сумкою для зберігання.

З недоліків варто виокремити ту ж роботу від батарейок (адже вони можуть сісти в найневдаліший час), а також нагнітання повітря вручну. Крім цього, точність такого приладу далеко не 100%, є похибка показань. Тому фахівці рекомендують вимірювати показники артеріального тиску напівавтоматичним тонометром кілька разів поспіль і обчислити середнє значення, яке буде максимально наближеним до реального.

Автоматичні

Автоматичний тип тонометрів є найсучаснішим і найдосконалішим. А все тому, що весь процес вимірювання – від нагнітання повітря до показників на екрані – повністю автоматичний. Користувачеві необхідно тільки надіти манжету на передпліччя та натиснути кнопку "Старт", усе інше зробить прилад. З цього випливає, що головна їхня перевага – простота використання.

Крім цього, виробники намагаються все більше "нафарширувати" такі тонометри всілякими додатковими функціями: це і USB для підключення до ПК, і bluetooth із можливістю синхронізації з телефоном через спеціальний додаток, і пам'ять на кілька користувачів, і індикатор гіпертонії, і голосовий супровід тощо.

Тонометри-автомати за місцем вимірювання також бувають зап'ястні. Принцип їх роботи нічим не відрізняється від плечових автоматичних тонометрів, різниця тільки в місці кріплення манжети (зап'ястя). Але не всім віковим групам такі тонометри підходять (докладніше про це далі).

Ціна автоматичних приладів, відповідно, на порядок вища, ніж механічних або напівавтоматичних. Автоматичні тонометри можуть працювати як від мережі, так і від батарейок. Виробники рекомендують користувачам виймати батарейки, якщо тонометр переважно працює від мережевого адаптера (батарейки мають властивість окислюватися, а це негативно позначається на роботі приладу).

Вибір тонометра за віковими групами

Правильно підібраний апарат для вимірювання артеріального тиску – це запорука точних показників. Під час вибору тонометра треба спиратися на те, кому він призначений. Вибираючи тонометр, наприклад, дитині або літній людині, варто враховувати деякі чинники. Про них – далі.

Для літніх

Найважливішим критерієм під час вибору тонометра для літньої людини є його точність. Від яких тонометрів 100% потрібно відмовитися – це від зап'ястних. Адже з віком еластичність судин стає нижчою, а їхні стінки – щільнішими, та й пульс промацується слабо. А це призведе до великої похибки результатів. Варто зазначити, що фахівці рекомендують відмовитися від зап'ястних тонометрів уже після 40 років.

Звичайно ж, для літніх людей важлива й зручність використання, під цим маємо на увазі великий екран, на якому добре видно результат, звукові сповіщення про початок вимірювання, про наявність аритмії тощо, а також докладання мінімальних зусиль під час самостійного вимірювання.

Механічним і напівавтоматичним тонометром варто користуватися, якщо є помічник – людина, яка й буде здійснювати вимірювання.

А для самостійної діагностики краще віддати перевагу автоматичним приладам.

Як вибрати тонометр

Для дітей

Тонометри для дітей – це такі самі прилади, як і для дорослих, проте є вимога до манжети – вона повинна бути відповідного (дитячого) розміру. Цей аксесуар може або входити в комплект тонометра, або його можна купити окремо.

Важливо вказати, що дітям до трьох років вимірювання артеріального тиску треба проводити винятково механічним тонометром, адже в ньому можна контролювати швидкість спускання повітря з манжети.

Як вибрати тонометр для домашнього використання

Особливості вибору тонометрів

Як бачимо, до вибору приладу для вимірювання артеріального тиску треба підійти відповідально. Адже неправильно підібраний тонометр веде до отримання спотворених результатів вимірювань. Важливо правильно підібрати манжету: бувають дитячі, стандартні та збільшені манжети. Останні підійдуть людям із великою окружністю передпліччя (спортсменам, людям із надлишковою вагою). Як уже зазначено вище, треба орієнтуватися й на вікову групу (для кого призначений тонометр).

Найкращі виробники тонометрів

На сьогоднішні є безліч брендів тонометрів. Найпопулярніший серед наших покупців німецький виробник Beurer (Бойрер), що спеціалізується на виробництві високоточних автоматичних тонометрів. Бренд іде в ногу з часом, про це свідчать численні премії та нагороди.

Крім цього, похвалитися якістю й точністю можуть тонометри брендів Microlife (Швейцарія), Longevita (Великобританія), Nissei (Японія), Little Doctor (Сінгапур), Gamma (Тайвань).

Правила користування тонометрами

Звичайно ж, придбати навіть найкращий і найдорожчий тонометр мало. Адже якщо тиск вимірюють неправильно, то ціна та якість приладу не має жодного значення.

Отже, розберімося, як же правильно треба вимірювати тиск, щоб ваш тонометр показував лише точні результати та приносив тільки користь.

Правила вимірювання артеріального тиску:

  • перед вимірюванням тиску треба заспокоїтися та розслабитися;
  • проводити вимірювання необхідно в положенні сидячи, водночас треба спертися на спинку стільця, ноги треба розслабити;
  • треба правильно накласти манжету: вона повинна бути відповідного розміру та розміщуватися на 1-2 см вище ліктьового згину;
  • манжету треба надягати на голе плече;
  • рука, на якій здійснюють вимірювання, повинна лежати на столі та перебувати на рівні серця;
  • під час самого вимірювання не можна рухатися та розмовляти;
  • якщо ви користуєтеся напівавтоматичним тонометром, то вимірювання треба здійснити кілька разів і обчислити середнє арифметичне значення (оскільки можлива похибка);
  • за годину до вимірювання не рекомендовано курити, пити чай/каву та їсти.

Бажаємо міцного здоров'я та вдалих покупок!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд