Як вибрати ортопедичний наколінник?

26.05.2022 20.03.2024
3850
Переглядів: 3850

Зміст:

Рух – це здоров’я, усі ми пам’ятаємо таке золоте правило, тож у ритмі сучасного життя намагаємося максимально його дотримуватись. Хтось посилено працює в спортзалі, інший полюбляє щоденні ранкові пробіжки, дехто любить тривалі піші прогулянки чи їзду на велосипеді – і всіх цих людей об’єднує активний спосіб життя, що веде до підвищеного фізичного навантаження на наші ноги. На нижні кінцівки під час руху припадає найбільше навантаження, а суглоби (особливо колінні) піддаються постійній травматизації, що з віком призводить до розвитку дегенеративно-дистрофічних захворювань, які супроводжуються неприємними відчуттями під час руху, зниженням рухової активності та втратою працездатності.

Усе частіше від знайомих і друзів ми чуємо про біль у колінах і в тазостегнових суглобах, які створюють дискомфорт і порушують загальний стан організму. На щастя, уже сьогодні наша прогресивна медицина дає змогу нам захистити здоров’я своїх суглобів і запобігти розвитку захворювань опорно-рухового апарату за допомогою спеціальних ортопедичних фіксаторів, найбільш популярним із яких є ортопедичний наколінник.

Як вибрати ортопедичний наколінник? Як правильно визначити розмір наколінника? Які бувають види наколінників? Який наколінник обрати, якщо ви страждаєте на артроз? Чи потрібні фіксатори коліна для людей похилого віку? Детальні відповіді на всі ці запитання ви зможете знайти в цій статті.

Фіксатор коліна: як вибрати 

Що таке ортопедичний наколінник? Це спеціальний фіксувальний елемент для колінного суглоба для стабілізації, підтримки, а в деяких випадках і для обмеження рухливості суглоба. Ці медичні вироби мають різноманіття моделей і можуть бути призначені для різної мети.

Для чого використовують ортопедичні наколінники?

Основні завдання ортопедичного наколінника – зменшення навантаження на суглоб під час руху або фізичного навантаження, його повноцінна фіксація, підтримка колінних зв’язок і менісків. У яких випадках використання ортопедичного фіксатора буде необхідним – розгляньмо далі:

  • з профілактичною метою – для мінімізації ризику отримання спортивних травм, ушкоджень і забиттів;
  • у разі розтягнення або розриву зв'язок;
  • з лікувальною метою в разі дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів (як-от гонартроз) і в разі запальних захворювань колінного суглоба (артрит, синовіт, бурсит);
  • після оперативних втручань на суглобі – у комплексному складі реабілітаційних заходів;
  • у разі порушення стабільності суглоба (наприклад, вивихи).

Бандаж на коліно гарантує вам зниження навантаження, профілактує розвиток набряків, зменшує інтенсивність запальної реакції та забезпечує позитивний тепловий вплив, що покращує кровообіг у суглобі та прискорює його відновлення. Для людей похилого віку, які зазвичай страждають на дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів, колінний фіксатор допоможе в профілактиці травм і стане надійним помічником комфортного пересування.

Як вибрати ортез на коліно Як правильно виміряти коліно для наколінника

Як правильно вибрати бандаж на коліно?

Для того, щоб правильно вибрати ортопедичний фіксатор на коліно, потрібно зосередитися на своїх відчуттях, виділити основні симптоми, які вас турбують, і зрозуміти природу дискомфорту. Наприклад, біль виникає внаслідок травматизації, підвищеного фізичного навантаження чи певного хронічного захворювання опорно-рухового апарату. Допомогти вам розібратися з джерелом болю та неприємних відчуттів може лікар – ортопед-травматолог, його рекомендації дають чітко зрозуміти, як підібрати ортез, виходячи з індивідуальних параметрів. Ортопед також допоможе вам із визначенням типу бандажа, його рівнем жорсткості, а також врахує особливості конструкції та визначить тривалість його використання.

Якщо ви вже вирішили купити бандаж на коліно й перед вами стоїть питання, який ортопедичний наколінник краще обрати, то зверніть увагу на три основні характеристики цього вибору – конструкція, матеріал, розмір. 

Передусім потрібно зрозуміти, бандаж якого рівня фіксації вам необхідний:

  • легкого рівня фіксації – сюди належать легкі еластичні або трикотажні наколінники, що забезпечують незначну фіксацію та компресію, а також зігрівальний ефект, що покращує мікроциркуляцію. Такі моделі фіксаторів використовують у разі незначних травм і ушкоджень, у разі набряків і розтягнень зв’язок;
  • помірного рівня фіксації – ці моделі ортезів складніші за своєю конструкцією, вони складаються з еластичних ребер жорсткості без шарнірів, мають фіксувальні ремені, а також отвір посередині та силіконове кільце, що оточує наколінник. Усе це необхідно для того, щоб забезпечити сильнішу фіксацію, підтримку та стабілізацію, а також для запобігання патологічним руховим актам суглоба, для зменшення впливу навантаження та профілактики зміни положення бандажа з місця його кріплення. Ці моделі підходять людям, які перенесли операцію, які страждають на остеохондропатії, артрози й інші запальні захворювання суглоба;
  • напівжорсткого рівня фіксації – це медичний виріб із металевими шарнірами з боків, що вже значно обмежує рухливість суглоба. Цей тип бандажа дуже важливий для людей, у яких виникли проблеми з меніском і колінними зв’язками. Його можна використовувати до та після оперативного втручання, а також у разі артрозів III-IV ступеня;
  • жорсткої фіксації: інша назва таких ортопедичних наколінників – ортези, вони повністю іммобілізують суглоб і максимально обмежують його рухову можливість. Такі моделі наколінників лікарі призначають після складних операцій на коліні або після серйозних травм, як-от розрив менісків або перелом. Буває ще гіпсоподібний ортез, його назва – тутор, він (як і гіпс) повністю іммобілізує кінцівку.

Як не помилитися з розміром ортопедичного наколінника?

Потрібно пам’ятати, що розмір наколінника має важливе значення та в кожної людини він індивідуальний, не буває універсального наколінника. Для того, щоб знати свій розмір, необхідно виміряти окружність вашого колінного суглоба сантиметровою стрічкою, а потім зіставити дані з таблицею розміру потрібного вам виробу. У жодному разі не обирайте менший за розміром ортез, адже це може призвести до стиснення судин у місці травматизації чи запального процесу, чим погіршить обмін речовин у цих ділянках і не дасть ніякого позитивного ефекту.

Який матеріал краще обрати?

Розберемо переваги та недоліки найпопулярніших матеріалів, з яких виготовляють ортопедичні наколінники:

  • бавовна або шерсть – приємні до тіла, комфортні у використанні, проте короткотривалі в експлуатації;
  • неопрен – надійні у використанні, проте не пропускають повітря та води, шкіра під ними пітніє та не дихає, лікарі рекомендують накладати такі ортези на натуральну тканину;
  • еластан або поліестер – комфортні та надійні у використанні, мають тривалий строк експлуатації, але мають високу цінову політику.

Не забувайте, що перед тим, як вибрати фіксатор колінного суглоба, потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем-ортопедом, щоб ваші коліна були здоровими та красивими за найкоротший час реабілітації.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд