Як вибрати костюм біологічного захисту?

05.05.2022 07.03.2024
2391
Переглядів: 2391

Зміст:

Костюм біологічного захисту – це спецодяг, призначений для захисту людей (медичного персоналу, пацієнтів, службовців і населення загалом) від можливих небезпечних інфекцій, бактерій, вірусів, патогенних мікробів, рідких хімічних речовин тощо. Такий спеціальний захисний одяг випускають із дотриманням строгої технології, адже він має бути стійким до проникнення рідин, біологічних речовин і багаторазової дезінфекції, гарантувати герметичність, проходити обов’язкову перевірку та комплекс необхідних тестувань.

Костюми біологічного захисту бувають як одноразові (які використовують один раз і після цього утилізують), так і багаторазового використання (такий вид спецодягу підлягає ретельному обробленню: оброблення за допомогою дезінфікувальних засобів (наприклад, методом повного занурення в ємність з розчином хлораміну з масовою часткою 1%) або іншого дезінфікувального розчину)), деякі костюми підлягають стерилізації в автоклавах, або інший спосіб оброблення; після цього костюм можна використовувати повторно). Варто зазначити, що з погляду раціонального використання засобів індивідуального захисту, багаторазові костюми є більш практичним варіантом, оскільки мають тривалий строк використання.

Костюм біологічного захисту Сучасні костюми біозахисту

Особливості вибору костюма біологічного захисту

Під час вибору костюма біологічного захисту необхідно враховувати низку чинників, розгляньмо їх нижче:

  • система якості: сировина, виробник, дотримання технології, відповідність вимогам державних і європейських стандартів;
  • документація: наявність розробленої нормативної, конструкторської та технологічної документації, наявність інструкції, сертифікатів якості та інших супровідних документів;
  • якість виконання: герметизація швів, фіксатори зі зручним регулюванням, якісно прошиті блискавки, липкі стрічки, стрічки-зав’язки, резинки, манжети, що добре прилягають – усе те, що гарантує захист;
  • комплектація: під час вибору костюма інфекційного захисту треба враховувати його вид (халат, костюм, комбінезон) і комплектацію. Наприклад, халат захисний від інфекційних агентів має у своєму комплекті захисний халат, бахіли високі, шолом захисний та інструкцію із застосування; костюм біологічного захисту / комбінезон, з бахілами – безпосередньо костюм, високі бахіли та інструкцію; костюм біологічного захисту / комбінезон, без бахіл – тільки костюм та інструкцію. Як бачимо, часто до складу костюма для захисту від біологічних чинників не входять рукавички, респіратор (маска), окуляри, але ці аксесуари є обов’язковими елементами захисту (оскільки цей спецодяг повинен покривати всі відкриті ділянки тіла), придбати їх треба окремо.
Вибрати костюм біологічного захисту Костюм для захисту від біологічних чинників

Поради щодо вибору

Під час вибору костюма для захисту від біологічних чинників, звичайно, варто враховувати все те, про що зазначено вище (якість сировини та виконання, наявність відповідної документації, комплектація тощо).

Звертати увагу треба й на клас захисту, оптимальним вважають 6 клас захисту від проникнення інфекційних агентів. Крім цього, захисні костюми треба вибирати за розміром: вони не повинні сковувати рухів, але водночас не можна, щоб вони були надто вільними (такий спецодяг має бути комфортним у роботі). Підбирати комплект необхідно відповідно до розмірної сітки.

Як було зазначено вище, костюми біологічного захисту багаторазового використання підлягають ретельному обробленню. Перед повторним використанням необхідно перевірити комплект на наявність пошкоджень; якщо такі є (тріщини, порізи тощо), такий костюм повторному використанню не підлягає, його необхідно утилізувати. Також варто зазначити, що під час надягання та знімання захисного одягу треба дотримуватися певної послідовності, яку обов’язково має бути прописано в інструкції кожного конкретного виду спецодягу (костюм, халат, комбінезон).

Отже, до вибору костюмів біологічного захисту необхідно ставитися відповідально, дотримуючись усіх правил і рекомендацій. На нашому сайті ви знайдете комплекти для захисту від біологічних чинників найвищої якості, що повністю відповідають сучасним вимогам міжнародної медичної практики та своєму призначенню.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд