Як вибрати іригатор?

15.02.2021 17.04.2024
1606
Переглядів: 1606

Належна гігієна ротової порожнини – запорука здорових зубів і ясен. Зубні щітки, нитки та ополіскувачі допомагають щодня підтримувати здоров'я та красу посмішки. Однак часто цього буває недостатньо. І тоді на допомогу приходять іригатори – пристрої, які ефективно очищають ротову порожнину там, де не справляється зубна щітка.

 

Навіщо потрібен іригатор?

 

Іригатори — це допоміжні прилади, які допомагають досягти найкращих результатів у догляді за ротовою порожниною, брекетами або імплантами. Вони схожі на велику зубну щітку зі струменевими насадками зі щетинками або без. Завдяки струменю води або гігієнічного розчину, що подається під тиском, пристрої видаляють наліт і залишки їжі в міжзубних проміжках, на зубній емалі, в ділянці ясен, а також масажують ясна, покращуючи кровообіг.

 

Порівняння іригаторів порожнини рота

 

Чому стоматологи рекомендують використовувати іригатори?

  • Для профілактики карієсу. Іригатор видаляє зубний наліт і залишки їжі там, де зубні щітки безсилі. Відтак пристрої допомагають підтримувати гігієну ротової порожнини, прибираючи бактеріальний наліт на зубах, у ділянці ясен - головну причину карієсу зубів.
  • Для профілактики захворювань ясен. М'яким струменем іригатори очищають приясенну ділянку і масажують ясна. За рахунок цього усувається наліт на межі видимої частини зубів і ясен, який є причиною розвитку різних захворювань ясен. Також прилад стимулює кровообіг у яснах, що позитивно впливає на їхнє здоров'я.
  • Для належного догляду за зубами та яснами під час носіння брекетів. Виправлення прикусу за допомогою брекетів триває 1,5-2 роки, а іноді й довше. Весь цей час у роті в пацієнта знаходиться металева конструкція, яку не можна знімати. Таку конструкцію, а разом з нею і зуби, важко ретельно очистити за допомогою зубної щітки. У такому разі струменеве очищення водою або розчином за допомогою іригатора допомагає вирішити питання.
  • Для належного догляду за зубними імплантами. Іригатори ефективно очищають не тільки зубні проміжки, ясна, а й відмінно себе зарекомендували в догляді за імплантами. Незважаючи на те, що такі конструкції штучні, вони також потребують ретельного очищення, особливо в ділянці ясен і в місцях, де поруч стоять зуби. Ретельна гігієна знижує ризик відторгнення зубних імплантів.

 

Який іригатор вибрати: розглядаємо різновиди пристроїв

 

Далі в статті розбираємося в видах іригаторів і розповідаємо про те, який іригатор найкращий для конкретних цілей. Також розглядаємо переваги та недоліки кожного виду пристроїв, з огляду на портативність і принцип очищення.

 

Як вибрати іригатор: портативний чи стаціонарний?

 

Стаціонарні

Такі іригатори підходять для домашнього застосування або для використання в стоматологічних клініках. Вони, зазвичай, працюють від мережі та мають стаціонарний зовнішній блок із резервуаром, який заправляється водою або гігієнічним розчином. Також у комплекті щітка-іригатор зі змінними насадками, яка з'єднана з резервуаром блоку.

 

Портативні

Портативні оральні іригатори поєднують в одному приладі резервуар для рідини та щітку. Вони дещо більші за звичайну електричну щітку, але доволі легкі та зручні в застосуванні. Пристрої забезпечують хороше очищення та працюють на основі імпульсної або мікробульбашкової подачі рідини. Джерело живлення у портативних іригаторів – акумуляторна батарея, яка заряджається від мережі. У комплекті з пристроєм поставляється, як правило, пара насадок.

 

Механічні

Це також різновид компактних портативних пристроїв, які працюють без електроенергії. Гігієнічна рідина в таких приладах подається під тиском завдяки натисканню на механічну кнопку на ручці іригатора. Механічні іригатори виглядають як габаритна електрощітка для зубів і мають вбудований резервуар для рідини, яку можна заповнювати водою або гігієнічним розчином.

Який іригатор найкращий Який іригатор краще портативний чи стаціонарний

 

Який іригатор краще портативний чи стаціонарний?
  Переваги Недоліки
Стаціонарний

Великий об'єм резервуара для гігієнічної рідини (пристрій не потрібно заправляти під час кожного чищення)

Сильний регульований натиск

Безліч насадок для ротової порожнини

Щітка-іригатор фіксується для зберігання прямо на блоці, що дуже зручно

Не можна брати з собою у відрядження або на відпочинок

Велика конструкція, якій потрібно підшукати місце у ванній кімнаті

Портативний електричний

Компактність
Простота транспортування
Робота від акумулятора

Тихий режим роботи
Сильний регульований натиск

Необхідність заповнення резервуара з рідиною щоразу перед чищенням, а в деяких випадках і кілька разів під час чищення
Портативний механічний Портативність
Працює без електроенергії
Слабкий тиск
Необхідність заповнення резервуара з рідиною щоразу перед чищенням, а в деяких випадках і кілька разів під час чищення

Вибираємо іригатор, з огляду на принцип очищення

За принципом подачі струменя іригатори бувають:

  • Моноструменеві. Ідеться про проточні та механічні іригатори, які подають воду одним струменем і очищають ротову порожнину за принципом невеликого гідроудару.
  • Імпульсні. Такі іригатори можуть бути стаціонарними або портативними й працюють від мережі або акумуляторної батареї. Вони подають гігієнічний розчин під тиском пульсуючим струменем, який має вплив на емаль, ясна з нерівномірною силою і забезпечує очищення завдяки гідроудару. Частота таких пульсуючих ударів починається від 1200 ударів на хвилину.
  • Мікробульбашкові. Іригатори також, як і імпульсні, працюють від акумулятора або мережі, але подають струмінь води разом з мікроскопічними бульбашками повітря. Коли струмінь рідини з бульбашками б'ється об ясна та емаль, виходить щось на кшталт мікровибуху, який ретельніше, ніж гідроудари, очищає поверхні зубів і слизової оболонки.

 

Який іригатор кращий імпульсний чи мікробульбашковий?

Моноструменеві пристрої поступаються за якістю очищення ротової порожнини, якщо порівнювати з імпульсними та мікробульбашковими апаратами. Якщо ж перед вами постала дилема, імпульсний або мікробульбашковий іригатор, то у кожного з них є свої сильні сторони. У імпульсних пристроїв переваги – це хороша якість очищення і доступна ціна. У мікробульбашкових – висока ефективність очищення і можливість застосування навіть у людей з чутливою емаллю і яснами.

 

Багато виробників випускають і портативні, і стаціонарні пристрої, наприклад, компанія Little Doctor. Це дуже зручно, якщо ви визначилися з брендом, але не визначилися з моделлю.

 

Насамкінець зазначимо 5 важливих параметрів, які варто враховувати під час вибору іригатора:

  1. Портативність. Якщо ви багато подорожуєте, і вам потрібен легкий мобільний іригатор, вибирайте портативні пристрої, які можуть працювати від акумулятора або зовсім не потребують джерел живлення. Стаціонарні пристрої – чудове рішення для дому, яким можуть користуватися всі члени сім'ї, використовуючи знімні насадки.
  2. Живлення. Пристрої можуть працювати від мережі, від електричної мережі та акумулятора, без електроенергії та елементів живлення.
  3. Ємність резервуара. Залежно від частоти й тривалості очищення вам може знадобитися об'ємний стаціонарний іригатор або компактний портативний.
  4. Наявність регулювання тиску. Функція з різними режимами подачі рідини дасть змогу підібрати комфортний режим використання іригатора, що особливо важливо, якщо у вас чутливі зуби або ясна.
  5. Насадки в комплекті. Залежно від типу пристрою і принципу дії іригатори можуть комплектуватися змінними насадками для кількох членів сім'ї, для чищення зубів, ясен, а також для брекетів, імплантів. 

Сподіваємося, наша стаття стане корисною для вас і допоможе вирішити, який іригатор купити з тих, що існують нині! Більше про іригатори дізнавайтеся в нашому блозі.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд