Як вибрати інвалідний візок для літньої людини?

12.05.2022 20.03.2024
2837
Переглядів: 2837

Зміст:

Життя літньої людини з інвалідністю можна значно полегшити, якщо придбати для неї підхожий інвалідний візок. Ми не просто так говоримо "підхожий", адже сучасний ринок має безліч видів каталок і візків. І якщо багато років тому вибрати інвалідний візок було простіше через те, що й вибирати по суті не було з чого, то в сучасному світі виникає нова проблема – процес вибору ускладнюється різноманітністю видів та особливостей таких засобів пересування. Тому в цій статті ми допоможемо розібратися, як не помилитися та прийняти правильне рішення під час вибору такого незамінного помічника для людей з інвалідністю як інвалідний візок.

Види інвалідних візків

Сучасні виробники пропонують широкий асортимент інвалідних візків. Їх можна класифікувати за такими критеріями:

  • стандартні – такі інвалідні візки призначені для пересування вдома та на вулиці;
  • інвалідні візки з електроприводом – це автоматизовані та маневрові засоби пересування, що відкривають для людини з інвалідністю нові можливості, вони створені для тих людей похилого віку, які не збираються відмовлятися від активного способу життя;
  • інвалідні візки із санітарним оснащенням – повністю адаптовані під потреби людини з обмеженою руховою активністю: це і засіб пересування, і водночас такі візки використовують під час проведення гігієнічних процедур (як крісло-туалет або стілець для душу);
  • активні інвалідні візки – це багатофункціональні засоби пересування, що характеризуються підвищеною стійкістю, маневровістю, комфортом використання та простотою керування; особливо такі види візків зручні під час пересування в особистому чи громадському транспорті, а також в умовах невеликих квартир, адже габарити такого інвалідного крісла це дозволяють.

Правила вибору інвалідного крісла

Як вибрати інвалідний візок? Звичайно ж, вибір інвалідного візка – це справа суто особиста, адже треба враховувати безліч чинників: потреби літньої людини, у яких умовах цей засіб пересування будуть використовувати найчастіше; чи не буде той чи інший вид інвалідного крісла надто складним, а також параметри самої людини, зокрема її вагу.

Щоб полегшити вибір, ми підготували кілька порад, які є критичними під час вибору крісла колісного. Найважливішими параметрами під час підбору інвалідного візка для літньої людини є:

  • ширина сидіння;
  • глибина сидіння;
  • висота підніжки;
  • висота спинки;
  • висота підлокітників.

Розгляньмо детальніше.

  1. Ширина сидіння: для визначення коректної ширини сидіння треба посадити пацієнта й заміряти ширину його стегон (не об'єм, а саме ширину), після чого додати по 1-2 см з кожного боку, які будуть тим самим вільним простором від стегна до підлокітника (наприклад, якщо ширина стегон у положенні сидячи становить 46 см, то ширина візка не повинна перевищувати 50 см). Варто зазначити, що ширина сидіння безпосередньо впливає на ширину колісної бази крісла колісного. Зазвичай треба рахувати так: ширина сидіння + 18-20 см – і отримуємо загальну ширину крісла колісного (загальну ширину інвалідного візка важливо розуміти, адже враховуючи її, можна визначити прохідність у дверні отвори, чи поміститися візок у багажник машини тощо);

Як скласти інвалідний візок

  1. Глибина сидіння: у разі правильно обраної глибини сидіння між краєм сидіння та коліном з внутрішнього боку має бути відстань, яка становить приблизно 6 см.

Як вибрати інвалідний візок

  1. Висота підніжки: у разі коректно виставленої висоти підніжки під коліно людини між сидінням має спокійно проходити долоня.
  1. Висота спинки є індивідуальним параметром для кожного: більш активні користувачі потребують нижчої спинки, менш активні – можуть віддавати перевагу вищій спинці або навіть спинці з регульованим кутом нахилу. Деякі типи інвалідних візків оснащено так званою адаптивною спинкою, що повторює контури тіла користувача в разі правильного її налаштування.

Але все ж таки загальні рекомендації є, тож підібрати висоту спинки треба, керуючись такими розрахунками: людина в положенні сидячи витягує руки вперед паралельно підлозі. Водночас необхідно виміряти відстань від поверхні сидіння до пахвової западини та від отриманої величини відняти 10 см. Отримана цифра й буде рекомендованою мінімальною висотою спинки.

Інвалідне крісло: як вибрати

  1. Висоту підлокітників визначають заміром від сидіння крісла колісного до руки, розташованої горизонтально. Для максимально комфортного переміщення користувача пріоритет треба віддавати колісним кріслам, підлокітники яких мають відкидну функцію.

Як підібрати візок інвалідний

У разі, якщо крісло колісне використовуватимуть переважно із супровідником, дуже важливим параметром є наявність перекидного пристрою, а в разі самостійного використання – антиперекидного пристрою.

Деякі крісла колісні додатково оснащено гальмами для супровідника. Задні колеса інвалідних візків можуть бути укомплектовані пневматичними шинами та камерами або литою гумою. Під час використання візка в умовах вулиці бажано, щоб задні колеса були пневматичними.

Підбиваючи підсумки, зазначимо, що вибір інвалідного крісла – це відповідальний процес, адже такий засіб пересування купують на довгі роки. Тому основний критерій вибору – це, звичайно, комфорт користувача.

Сподіваємося, наші підказки та рекомендації допоможуть вам не помилитися з вибором інвалідного візка для літньої людини, тим самим полегшивши їй пересування, подарувавши комфорт і спростивши побут!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд