Як вибрати бінокулярні окуляри?

12.02.2021 22.04.2024
3850
Переглядів: 3850

Бінокулярні окуляри або бінокулярна лупа — оптичний інструмент, який використовують під час роботи з дрібними деталями та елементами. Завдання таких окулярів збільшити дрібні предмети або наблизити окремі ділянки робочої області. Бінокулярні лупи комплектовані змінними лінзами, які підбирають залежно від точності роботи.

 

Такі прилади використовують ювеліри, майстри з виготовлення та ремонту годинників, працівники лабораторій, а також лікарі – стоматологи, ЛОРи, офтальмологи, нейрохірурги, судинні хірурги.

Вибір бінокулярної лупи для стоматолога

Індивідуальний вибір оптичних приладів обумовлюється професійною діяльністю, а також низкою важливих параметрів інструменту. Про те, як вибрати бінокулярні окуляри, враховуючи характеристики та властивості сучасних пристроїв, розповімо далі.

 

Як вибрати бінокулярну лупу: основні параметри інструментів

 

Бінокулярна лупа дає змогу користувачеві бачити наближене зображення двома очима. Окуляри такого типу можуть мати TTL-конструкцію, коли збільшувальні лінзи нерухомі та вклеєні в захисне скло. А також мати Flip-Up конструкцію, коли лупи закріплені на відкидному кріпленні. У відкидних конструкціях можна регулювати відстань між зіницями.

Крім конструкційних особливостей інструменту, під час вибору окулярів важлива низка характеристик бінокулярних луп, а також індивідуальні параметри користувача, який працюватиме в окулярах. Про них розповімо докладніше.

 

Характеристики бінокулярних окулярів, які важливо враховувати під час вибору

 

Роздільна здатність. Що вища роздільна здатність оптики, то детальніше відображатимуться елементи під час наближення. Рівень роздільної здатності інструменту безпосередньо залежить від конструкції, матеріалу і якості просвітлення лінз. Важливо, щоб лінза мінімально відбивала світло, добре його пропускала і видавала чітку картинку по всьому периметру, а не тільки в центрі. Зазвичай, виробники бінокулярних окулярів вказують в описах моделей про високу роздільну здатність оптики.

 

Як самостійно вибрати бінокулярні окуляри

 

Ступінь збільшення. Це також важливий параметр бінокулярного інструмента. У лінійках різних виробників зустрічаються пристрої з кратністю збільшення від 1,5х до 6х. Необхідність конкретного ступеня збільшення визначається професійними та індивідуальними вимогами користувача.

 


Глибина різкості. Параметр визначає рухливість користувача інструменту без втрати фокусу. Що ширший діапазон глибини різкості лупи, то ближче-далі користувач може відхилятися від робочої області, залишаючись у фокусі. Також важливо зазначити, що глибина різкості може змінюватися незалежно від параметрів інструменту, –  на це може впливати якість освітлення, параметри зору користувача.

 


Ширина полю зору. Цей параметр бінокулярних лінз визначає видиму ділянку робочої зони, яка потрапляє під збільшення у звичайному робочому положенні користувача. Чим більша ширина поля зору в інструмента, тим легше звикнути очам до роботи в окулярах. Також, як правило, очі не так швидко втомлюються під час роботи з інструментом із широким полем зору.

 

Індивідуальні показники користувача, які важливо враховувати під час вибору бінокулярної лупи

 

Відстань від очей до робочої зони, відстань між зіницями, а також гострота зору користувача, – всі ці індивідуальні параметри відіграють важливу роль при виборі бінокулярів.

 

Робоча відстань
Це відстань між очима користувача і робочою зоною, яка необхідна для ефективної роботи в окулярах. На цій відстані інструмент повинен сфокусуватися на об'єкті або елементі, а також добре наближати відповідно до встановленої кратності збільшення лінзи. Робоча відстань залежить від зросту користувача, а також від його робочого положення (сидячи, стоячи).

 

Оптимальна робоча відстань бінокулярних окулярів
Зріст користувача Менше 170 см 170 - 190 см Більше 190 см
Робоча відстань у положенні сидячи 34 см 42 см 50 см
Робоча відстань у положенні стоячи 42 см 50 см 55 см

Відстань між зіницями
Параметр визначає точність вибору, зручність і ефективність використання. Зазвичай під час підбору бінокулярного інструменту міжзіничну відстань вимірюють за допомогою пупілометра. Якщо відстань очей до перенісся відрізняється на дві і більше одиниці, то користувачеві можна підібрати індивідуально тільки бінокуляри з ТТ-конструкцією. Відкидну (Flip-Up) конструкцію окулярів не можливо підігнати за розмірами окремого ока.

 


Гострота зору користувача
Це також один із визначальних чинників під час підбору бінокулярних луп. Якщо користувач страждає на далекозорість, короткозорість, астигматизм, то бінокуляри мають підбиратися з урахуванням цих нюансів. 


У висновку зазначимо, що вибір бінокулярної лупи найкраще робити після консультації та рекомендації професійного офтальмолога. Під час вибору конкретної моделі лупи варто звернути увагу також на наявність підсвічування, матеріал виготовлення лінз і роздільну здатність лінз під час примірки окулярів.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд