Як уберегтися від нітратів – обираємо якісний нітратомір

20.01.2020 22.04.2024
1824
Переглядів: 1824

До літа ще так далеко, а свіжих овочів і фруктів організм вимагає негайно. Та й не дивно, адже йому постійно потрібні вітаміни та мікроелементи, які є у свіжих продуктах. Сезонні фрукти й овочі, безсумнівно, джерело всього найкориснішого, але тільки в сезон їхнього природного дозрівання. Полиці великих супермаркетів так і ваблять соковитими помідорами та яскравим болгарським перчиком, не кажучи вже про виноград будь-якого сорту. Часто фермери та недобросовісні виробники методом обману намагаються продати наївному покупцеві помідор або огірок, насичений нітратами. А що, зробили маркування "Eco", ану ж ніхто не перевірить. Це все можна купити (взимку) та не відмовляти собі в задоволенні насолодитися порцією свіженького салатика. Усе було б чудово, якби не одне "але".

Що таке нітрати і як їх виявити?

Насправді в невеликій кількості нітрати не такі страшні, як їхній великий обсяг в організмі. Вони досить небезпечні у високій концентрації й, потрапляючи в людський організм, вони здатні перетворюватися на нітрити, які набагато токсичніші. Їхня велика кількість може спричинити порушення функцій кровообігу, тим самим перекрити пряме постачання поживних речовин до тканин і органів. В окремих випадках із нітритів можуть утворюватися канцерогенні речовини, що сприяють розвитку недоброякісних пухлин. Повернемося до прилавків магазинів. Як зрозуміти, що обраний вами овоч не принесе шкоди вам і всім, хто його вживатиме? Нітрати не мають жодного смаку, тому на смак ми не зможемо визначити, чи безпечний той чи інший продукт. Достатньо мати при собі портативний нітратомір або нітрат-тестер. Це компактний портативний прилад, що дає змогу за короткий час виміряти рівень нітратів (солей нітратних добрив) у продуктах.

Нитрат-тестер

Покупці мережі магазинів Рідні Медтехніка віддають свою перевагу нітратоміру українського виробництва "Новатор". З його допомогою всього за кілька секунд можна визначити, наскільки обрані вами продукти вільні від нітратів і чи не перевищує їхній вміст допустимих норм концентрації нітратів. Використання такого приладу дасть змогу захистити себе та сім'ю від отруєнь та їхніх тяжких наслідків. Цікаво, а головне зручно, що цим приладом можна здійснювати перевірку у понад 30 видів овочів і фруктів (абрикос, полуниця, перець, огірок, банан, помідор, яблуко, диня, кавун тощо).

Як працює тестер? У нижній його частині розташований знімний ковпачок, який захищає від дотику з гострим вимірювальним зондом. Саме цей зонд вставляють у потрібний продукт. А зі зворотного боку розташований батарейний відсік. Після того, як зонд вставлено, на екран тестера буде виведено результат методом індикації. Якщо ваш нітратомір покаже зелене світло, то продукт безпечний для вживання, якщо жовтий, то краще утриматися, ну а якщо червоним кольором, то і зовсім забути про помідори та салат, наприклад, до літа. В основі такого типу приладу лежить метод іонометрії, що полягає в миттєвому вимірі кількості нітратів за допомогою місткісної комірки в електричному колі змінного струму високої частоти.

Також український покупець, який дбає про своє здоров'я, звертає свою увагу, наприклад, на нітратомір greentest і Соекс. Перші обіцяють своїм користувачам можливість проведення аналізу не тільки в продуктах, а й проводити аналіз жорсткості води. Крім цього, вони ще й видають звукові сигнали, що позначають рівень загрози. Деякі моделі нітрат-тестерів фірми Greentest, а також Соекс мають функцію дозиметра радіації.

Безумовно, нітратомір корисна річ у побуті, за допомогою якої ви зможете убезпечити себе від багатьох неприємних наслідків після чергового з'їденого салату зі свіжих овочів узимку.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд