Як спорт впливає на ваше здоров’я

22.08.2022 07.03.2024
1966
Переглядів: 1966

Зміст:

Протягом останніх декількох років тема спорту набула неабиякої популярності: у соцмережах та інших інформаційних просторах ми бачимо активну пропаганду здорового способу життя та правильного харчування. Спортивні коучі дивують своїм красивим підтягнутим тілом – вони проводять тренування як офлайн, так і онлайн, закликаючи сформувати корисні звички та вводити спорт у свої будні. 

Збалансоване харчування, підрахунок калорій, фітнес, пілатес, йога, силові тренування, плавання – ви можете обрати будь-що, щоб привести своє тіло до бажаних форм. А справжніми помічниками на шляху досягнення омріяних результатів стануть спортивні товари: килимки для йоги, спортивні обручі, кільця для пілатесу, тренувальні петлі, еспандери, скакалки тощо. Крім цього, рекомендуємо звернути увагу і на спортивне харчування, спрямоване на поліпшення й підтримання фізичної форми!

Користь спорту

Сучасне життя схоже на автоматизований механізм, ми живемо в епоху значного технологічного прогресу, коли покупки в магазинах можна зробити онлайн, навчатись – дистанційно, спілкуватися з друзями – по відеозв'язку, а це все зводить нашу фізичну активність нанівець. З часом стає важко додати щось нове у свій ритм, але все залежить від вас, від вашої мотивації, цілеспрямованості й старанності. Але чи справді активний спосіб життя гарантує міцне здоров’я? У цій статті ми поговоримо про вплив спорту на здоров’я організму, детально розглянемо наслідки активного фізичного навантаження на роботу життєво важливих органів і систем.

Готуючи цю статтю, ми зустріли досить цікаві статистичні дані закордонних досліджень про вплив фізичного навантаження на емоційний стан людини. Дослідження базувалось на взаємозв’язку активності й депресивних станів. Результати свідчать, що 30-хвилинний біг значно допомагає в боротьбі з депресією; крім цього, регулярні піші прогулянки покращують стан ментального здоров’я. Отже, якщо хочете назавжди позбутися поганого настрою та знизити ризик розвитку депресії, додайте до своєї щоденної рутини регулярні прогулянки на свіжому повітрі.

Далі розглянемо ефекти спортивних навантажень на інші органи та системи.

Чим корисний спорт 

Вплив спорту на кістково-м’язову систему

Будь-яка рухова активність залучає кістки та м’язи, а регулярні навантаження сприятливо впливають на весь скелет, зміцнюючи м’язовий каркас. Тренування м’язів ведуть до потовщення м’язового волокна та збільшення витривалості нервових центрів, що регулюють їх скорочення. Завдяки таким процесам формується рельєф тіла, підтримується красивий тонус і його пружність. Основне функціональне навантаження під час тренування припадає на кістки, суглоби та сухожилля, завдяки цьому вони перебудовуються та адаптуються, збільшують свою міць і амплітуду рухів. 

Головне правило – дозовані тренування: не потрібно зловживати навантаженням, адже це може призвести до руйнування суглобового хряща. Також варто пам’ятати про необхідність вітамінів і мінералів, не забувайте про регулярне їх надходження разом із харчовими продуктами або додатковими джерелами.

Спорт і серцево-судинна система

Регулярні спортивні заняття мають стимулювальну дію на серцевий м’яз, вони сприяють збільшенню частоти серцевих скорочень, покращують кровопостачання та доставляють до міокарда більше кисню, завдяки цьому він потовщується та стає витривалішим. Це забезпечує стійкість міокарда до розвитку серцево-судинних захворювань та адаптацію його до надмірних навантажень в умовах стресових ситуацій.

Невіддільною складовою тренування також є гормональна ланка: під час занять виділяється спеціальна біологічно активна речовина – адреналін, який має судиностабілізувальну та зміцнювальну дію. Стінки кровоносних судин у тренованих людей стають більш пружними й еластичними, особливо це стосується венозних судин нижніх кінцівок. Отже, спорт – це основа профілактики варикозу й тромбозу.

Для чого потрібний спорт

Як спортивні заняття впливають на мозок

Головний мозок під час тренування теж працює в посиленому режимі, він виділяє спеціальні речовини – ендорфіни. Такі природні сполуки здатні покращувати увагу, пам’ять і настрій. Крім цього, під час навантаження вам необхідно зосередитися на своєму диханні, роботі м’язів, правильності виконання вправ та кількості їх повторень, тобто ви тренуєте концентрацію та вміння перемикатися між різними завданнями, що надзвичайно корисно для профілактики когнітивних порушень у майбутньому.

Спорт – це запорука здоров’я

Крім усього сказаного вище, спортивні заняття суттєво покращують діяльність нервової та імунної системи, оптимізують обмін речовин, допомагають боротися з ожирінням, цукровим діабетом і налагоджують сон. Спорт допомагає підтримувати красиве тіло не лише зовні, а й всередині, він покращує настрій, підвищує самооцінку та продуктивність. Спорт надає життєвої сили, надихає на розвиток, цікаві подорожі та пригоди. Вам необхідно просто підібрати свій вид спорту, щоб отримувати максимум задоволення від тренувань. Успіху!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд