Як правильно підібрати палицю

01.11.2019 16.04.2024
2804
Переглядів: 2804

Для людей, у кого є захворювання опорно-рухового апарату, порушена координація, а також для людей у віці, існують спеціальні пристосування – палиці. Вони надають підтримку та допомогу людині під час ходьби, у спусках і підйомах, присіданнях і вставаннях. На сьогодні існує кілька різновидів цього пристосування, кожне з яких має свої особливості в конструкції та призначенні. Саме тому важливо розуміти, як правильно підбирати палицю.

Види виробів для опори

Пристосування для опори, палиці, залежно від будови бувають: класичними, для сліпих, складними та з посиленим корпусом. Також палиці бувають:

  • стандартними (нерегульованими);
  • телескопічними (складними);
  • для опори (на 3-х або 4-х опорах);
  • тактильними.

Якщо говорити про стандартні, то важливо знати таке. Нерегульовані палиці мають просту конструкцію, яка не особливо змінилася з 16-17 століття. У той час палицю вважали невіддільною частиною іміджу, ходити з палицею в ті часи було модно. Сьогодні ж її основна функція аж ніяк не іміджева, а допоміжна. Вона має забезпечувати користувачеві надійну опору. Їх виготовляють із таких матеріалів як: пластик, дерево та метал. На нижній частині палиці є спеціальний наконечник із матеріалу, що перешкоджає ковзанню. Довжина у цього типу опори фіксована, а руків'я має анатомічну форму, що важливо. Для того, щоб людині було зручно користуватися цим пристосуванням, під час його вибору обов'язково необхідно враховувати зріст користувача.

Телескопічні палиці (або складні), так само як і нерегульовані, виготовляють із якісного металу або пластику з анатомічною ручкою. Їхня відмінність полягає в тому, що в цьому виді палиці можна відрегулювати висоту. Внизу також є нековзний гумовий наконечник, який запобігає ковзанню навіть під час пересування на льоду.

Найнадійнішими палицями й такими, що забезпечують ідеальну підтримку та високий ступінь вертикальної стійкості, є палиці на 4-х опорах. Зверху ця палиця точно така сама, як і телескопічна й нерегульована – з анатомічною ручкою. Але ось знизу вона розділяється на 4 частини. Саме це забезпечує максимальну опору. Такий вид палиць використовують люди, у яких серйозні захворювання опорно-рухової системи або ті, хто проходить реабілітацію після серйозних операцій чи інсульту.

Як вибрати палицю?

Основоположними критеріями під час вибору палиці є:

  1. Довжина палиці: якщо немає можливості підібрати палицю чітко під зріст людини, краще зупинити свій вибір на виробах, які можна регулювати за висотою. Ідеальна довжина палиці така, що користувачеві не доведеться нахилятися до неї, він не повинен надмірно на неї спиратися. Не можна, щоб вона була і занадто високою, адже так опори й зовсім не буде.
  2. Вага: палиці має бути легкою, але міцною. Краще вибирати таку, яку можна скласти й за потреби взяти з собою.
  3. Призначення палиці: виходячи з того, для яких цілей і за яких обставин у людини з'явилася потреба в палиці, визначають її вид. Якщо людина проходить період реабілітації, є серйозне захворювання, за якого вона не може самостійно пересуватися, їй необхідна палиця на 4-х опорах. Стандартні ж моделі підійдуть тим, кому просто необхідна підтримка й опора.
  4. Зручна форма ручки: ручка має повторювати анатомічні вигини руки, щоб людина не відчувала дискомфорту під час спирання на неї.

Якщо трапилося так, що вам або вашим близьким необхідна палиця, її можна підібрати та купити в Інтернеті або відвідати магазин Рідні Медтехніка. Тут також можна підібрати потрібні аксесуари до палиць.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд