Як виміряти тиск самостійно

14.02.2019 22.03.2024
2586
Переглядів: 2586

У людей, які страждають підвищеним і зниженим артеріальним тиском (АТ), рано чи пізно виникає необхідність навчитися контролювати його в домашніх умовах. Чи можна виміряти тиск самостійно? Безумовно, і для цього не потрібні спеціальні медичні знання та кваліфікація лікаря. Насправді цю нескладну процедуру можна освоїти протягом дня, виконуючи прості вимоги, які допоможуть правильно виконувати вимірювання.

Види тонометрів для вимірювання тиску

Як виміряти тиск тонометром - як зробити це правильно

Ми дамо вам кілька важливих рекомендацій, які дадуть вам відповідь на запитання "як самому виміряти тиск". Перш за все, для вимірювань знадобиться спеціальний прилад, який називається тонометром. Існує безліч різновидів тонометрів, якими можна вимірювати тиск із високою точністю. Вони відрізняються методикою зняття показань (особливість конструкції приладу), комфортом вимірювань і ціною. Сучасні домашні тонометри можуть належати до одного з типів приладів:

  • механічний
  • напівавтоматичний
  • автоматичний

У механічних і напівавтоматичних тонометрах накачування повітря в манжету виконують вручну за допомогою груші. Якщо механічний тонометр не укомплектований фонендоскопом для прослуховування тонів і пульсу під час вимірювання АТ, його слід докупити окремо. В автоматичних пристроях цю роботу робить пневматичний компресор, що працює від батарейок або мережі. Крім того, в механічних приладах виміряні показання видають стрілкові манометри, а в напівавтоматах і автоматах результати виводяться на електронне цифрове табло. Існують також модифікації автоматичних пристроїв, призначених для зняття показань із зап'ястя руки. Тонометри на зап'ясті не менш точні самі по собі, ніж інші автоматичні тонометри. Різниця в показаннях - прямий наслідок якості судин. Тому в більшості випадків зап'ястні тонометри не рекомендують літнім людям.

Як правильно виміряти тиск

виміряти тиск самостійно

Як же виміряти тиск правильно? Слід почати з тренування надягання манжети на плече. Водночас потрібно намагатися досягти положення, за якого пневматичний шланг манжети буде розташовано зверху над пульсом біля ліктьового згину. Після цього потрібно накачати вручну або автоматичною помпою повітря в манжету. Під час ручного накачування стежте за показаннями манометра - вони мають бути в межах 180 - 200 мм рт. ст. У цей час ви відчуєте, що манжета щільно охопила плече. Компресор автоматичного приладу нагнітає повітря до потрібного значення самостійно. Далі процес вимірювання зводиться до повільного випуску повітря з манжети та фіксації показань систолічного (верхнього) і діастолічного (нижнього) тиску. Фонендоскопом можна почути удари, що відповідають цим двом показанням, але для цього необхідно мати певні навички. А в електронних приладах виміряний тиск і пульс відображаються на дисплеї.

У якому положенні міряти тиск

положення під час вимірювання тиску тонометром

Умови правильного вимірювання артеріального тиску

 

Виміряний артеріальний тиск відобразить правильні результати, якщо дотримуватися певних умов:

  • протягом години перед вимірюванням артеріального тиску не можна палити та пити напої, що містять кофеїн - каву, чай, колу, енергетики
  • перед початком вимірювань необхідно заспокоїтися і відпочити протягом 5-10 хвилин
  • манжета має бути щільно обгорнута і закріплена на плечі на рівні серця
  • для точності вимірювань правильним вважають положення сидячи з опорою спини на спинку стільця, а рука з одягненою манжетою має вільно лежати на столі
  • у жодному разі не схрещуйте ноги під час виконання вимірювань
  • ступні ніг повинні спиратися на підлогу
  • під час вимірювання тиску не слід розмовляти

Якщо не дотримуватися цих простих правил, то розбіжності показань можуть становити 5 - 15 м рт. стовпчика, що разом із похибкою приладу відображатиме невірне значення, яке відрізняється від фактичного артеріального тиску.

Норма тиску за віком

                  Вік 16–20 років 20–40 років 40–60 років Понад 60 років
Верхній артеріальний тиск 100–120 120–130 До 140 150
Нижній артеріальний тиск 70–80 70–80 До 90 90

У нормі значення артеріального тиску здорової людини становлять 120/80 мм рт. ст. Якщо тиск вищий, це може бути артеріальна гіпертензія. За значень АТ, нижчих за норму, припускають артеріальну гіпотензію. Для коригування тиску, особливо в разі гіпертонічної хвороби, необхідне лікування, що потребує звернення до лікаря-фахівця. Якщо цього не зробити вчасно, то таке нехтування своїм здоров'ям може призвести до інфаркту або інсульту.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд