Еластичний бинт у разі розтягнення

14.02.2019 01.04.2024
94810
Переглядів: 94810

Яку користь приносить еластичний бинт у разі розтягнень та інших подібних травм?

Різниця порівняно зі стандартними бинтами кардинально велика. Звичайний марлевий бинт можна використовувати тільки один раз. При цьому він часто сповзає, деформується або розтягується. З еластичними пов'язками такого не може статися в принципі. Завдяки спеціальним елементам людина почувається комфортніше.

Бандажі, тейпи, бинти

Еластичні пов'язки дозволяють знімати. Щоправда, тільки після схвалення лікаря, але робити це можна кілька разів на день. Таким чином, вдається почати більш ранню й ефективну розробку суглоба. Під час використання багаторазових пов'язок часто накладають відновлювальні компреси та втирають мазі. Але всі дії, знову ж таки, тільки з дозволу лікаря.

Як використовувати еластичний бинт у профілактичних цілях

Багато спортсменів практично не розлучаються з тугими пов'язками або використовують їх дуже часто. Також великої популярності набирають кінезіотейпи.

Кінезіотейп REA TAPE Premium, бежевий Кінезіотейп REA TAPE Pattern, мілітарі

 

Залежно від частини тіла до застосування рекомендовані еластичні бинти таких видів і розмірів:

  • Довжиною від 1 до 1,5 метрів для променево-зап'ясткових суглобів.
  • Завдовжки від 1,5 до 2 метрів для ахіллового сухожилля і гомілкостопа.
  • Довжиною від 2 до 3 метрів для колінних і ліктьових суглобів.

Для надійної та коректної фіксації верхньої кінцівки потрібно мінімум 3-4 метри тугої пов'язки. Для ніг необхідно мінімум 5 метрів, але ці цифри умовні, тому що в кожному окремому випадку все залежить від габаритів людини.

Прості правила використання еластичного бинта

Основна характеристика, на яку варто звертати увагу насамперед, – ступінь розтяжності. Середній і високий рівень підходить для посттравматичних періодів. Для профілактики та після операцій зазвичай використовують еластичний бинт із низьким рівнем розтяжності.

Щоб не припуститися помилок під час використання, достатньо дотримуватися кількох простих правил:

  1. Накладайте бинт у ранкові години. У цей час кінцівки практично не набрякають. Якщо ви зняли пов'язку, дайте кінцівкам відпочити мінімум 15 хвилин. Причому дуже бажано в піднятому положенні.
  2. Еластичний бинт накладають також, як і звичайний, у напрямку від щиколотки до коліна.
  3. Намагайтеся, щоб натяг бинта був максимально рівномірним під час накладання. Інакше з'являться складки.
  4. Під час перев'язок бинт розкручують назовні, щоб не здавлювати м'які тканини, а також уникнути надмірного розтягування пов'язки.
  5. Намагайтеся, щоб кожен наступний оберт бинта закривав приблизно 30 % площі попереднього. Просвіти під час перев'язок категорично неприпустимі.
  6. У нижній частині кінцівки натяг пов'язки зазвичай найсильніший. З кожним наступним обертом рівень натягу рекомендують послаблювати.
  7. Починайте та закінчуйте перев'язку на відстані від 15 до 20 сантиметрів до ураженої ділянки.

Додаткові, але дуже важливі рекомендації

Бинтуйте променево-зап'ястковий суглоб від пальців до середньої частини передпліччя. Пов'язку на ліктьовий суглоб накладають від середньої частини передпліччя до середньої частини плеча. На гомілкостоп еластичний бинт накладають від пальців до середньої частини гомілки. Колінний суглоб бинтують від середньої частини гомілки до середньої частини стегна.

Ще одне важливе правило. Носіть еластичний бинт тільки під час активного руху. У стані спокою пов'язку краще знімати. Коли бинт наклали коректно, пальці зазвичай набувають синюватого відтінку, але з початком руху натуральний колір повертається дуже швидко.

Під час перев'язки ліктьового або колінного суглоба важливо не порушити кровообіг у судинах. Якщо їх передавити, це спричинить болісний набряк з усіма наслідками, що випливають. Пов'язку рекомендують негайно зняти, якщо під бинтом відчуваєте пульсацію або пальці починають німіти. Після цього рекомендовано зробити легкий масаж кінцівки в піднятому положенні.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд