Глютамін: значення для організму та використання в спортхарчуванні

05.07.2021 28.03.2024
4694
Переглядів: 4694

Для правильного розвитку організму людина повинна отримувати з їжею збалансовану кількість необхідних мікроелементів. Важливу роль у роботі організму виконують амінокислоти. Зокрема, глютамін. Завдяки цьому мікроелементу поліпшується стан здоров'я і загальне самопочуття спортсмена.

Почнемо з того, що глютамін або L-глютамін - це одна з важливих амінокислот. З її участю формується білок і транспортуються по всьому організму.

Глютамін що таке

 

У процесі інтенсивних тренувань добавка слугує будівельним матеріалом м'язових волокон, тому під час фізичних навантажень кількість глютаміну в організмі має бути значно більшою. 

 

Значення глютаміну для організму

Глютамін – одна з найбільш значущих амінокислот для людського організму. Він входить до переліку 20-ти стандартних амінокислот у складі білків. Саме глюкамін формує основну частку амінокислотного профілю скелетних м'язів. Разом із цим він сприяє збільшенню об'єму м'язових волокон і компенсує їхні пошкодження.

 

Головні функції L-глютаміну в організмі:

  • Стимуляція розвитку та підтримання м'язових об'ємів;
  • Пролонгування антикатаболічної дії на м'язи;
  • Підвищення ефективності спортивної підготовки;
  • Підвищення силових якостей, а також розвиток витривалості;
  • Стимуляція секреції гормону росту (GH), який належить до ефективних анаболічних гормонів.

Користь глутаміну для спортсменів

Якщо говорити про глютамін у контексті спортивного харчування, то його вважають головною активною добавкою для професійних спортсменів. Однак вживають його не тільки професійні атлети. Достатня кількість глютаміну особливо важлива для зміцнення організму спортсменів і людей, які проходять реабілітацію після хірургічного лікування і спортивних ушкоджень.

 

Чим корисний глютамін ще? Ця амінокислота покращує роботу серцевої системи і головного мозку, прискорює відновлення пошкоджених шкірних покривів.

 


Також варто зазначити, що користь глютаміну на цьому не закінчується. Він живить клітини печінки, прискорює вироблення гормонів росту і бере участь у метаболічних процесах. Необхідна кількість глютаміну в організмі покращує здоров'я людей з ослабленим імунітетом. А також загалом амінокислота підвищує стійкість до стресів нервової системи та витривалість усього організму.

 

Джерело глютаміну: природні й добавки

Де міститься L глютамін? Джерело глютаміну для людського організму – це різноманітні продукти харчування, а також спеціальні харчові добавки. Оскільки глютамін входить до складу протеїнів, то він міститься у складі продуктів із високим вмістом білка.

 

Глютамін можна знайти в таких продуктах харчування:

  • м'ясо великої рогатої худоби;
  • м'ясо курки;
  • морська риба та морепродукти;
  • курячі яйця;
  • соєві боби;
  • тофу;
  • квасоля і бобові;
  • горіхи всіх сортів;
  • червона капуста;
  • кукурудза;
  • рис;
  • свіже молоко і молочні продукти;
  • рікотта;
  • сир твердих сортів;
  • буряк;
  • шпинат;
  • петрушка.

 

Харчові добавки з глютаміном

Для чого він потрібен глютамін спортсменам і як поповнити його обсяги? Цим питанням задаються багато спортсменів-початківців і спортсменів, які уже є спортсменами, рано чи пізно. Під час високих фізичних навантажень, відновлення після травм і оперативних втручань, людський організм потребує додаткової кількості глютаміну. Йдеться про ті обсяги, які складно оперативно поповнити за допомогою сніданку, обіду і вечері.

 

Для швидшого поповнення організму необхідною амінокислотою рекомендують вживати харчові добавки з цією амінокислотою. У складі таких сумішей глютамін міститься в концентрованій формі. Тому, вживаючи їх, можна наповнити організм швидше необхідними, і найважливіше, швидко засвоюваними мікроелементами.

 

Чим корисний глютамін

 

Для чого добавки з глютаміном застосовують у спортивному харчуванні

Як ми вже говорили раніше, глютамін відіграє важливу роль у процесі тренувань. Під час великих фізичних навантажень у організмі різко знижується рівень цієї амінокислоти. Щоб стабілізувати роботу, організм вивільняє амінокислоту, що міститься в м'язових тканинах. Глютамін прискорює процес відновлення організму після інтенсивних тренувань і зміцнює імунну систему. Після цього, запас речовини варто поповнювати.

 

Для швидкого насичення організму необхідною речовиною рекомендують застосовувати харчові добавки з вмістом глютаміну. Придбати такі препарати можна в магазинах фізичного харчування, зокрема й на нашому сайті. Для кожної людини дозування розраховують індивідуально.

 

Види спортивного харчування на основі глютаміну

У складі харчових добавок глютамін може бути використано як монопрепарат, а також поєднуватися в комплексі з іншими мікроелементами.

 

Види харчових добавок з L-глютаміном

Монодобавки.  Йдеться про спортпіт, основний компонент якого виключно глютамін. Добавка виготовляється у вигляді порошкоподібної сухої суміші. Містить концентрований глютамін різного походження, отриманого з рослинних і тваринних продуктів

 

L-глютамін L-Glutamine powder, 500 г, Progress Nutrition

L-глютамін L-Glutamine powder, 500 г, Progress Nutrition

Амінокислотні комплекси. У таких добавках глютамін поставляється в поєднанні з іншими корисними амінокислотами. Найчастіше це амінокислоти BCAA. Це амінокислоти з розгалуженими бічними ланцюгами: лейцин, ізолейцин і валін. Як і глютамін під час тренування вони сприяють нарощуванню м'язової маси, а також покращують метаболізм і активізують процеси жироспалювання в умовах фізичних навантажень. Комплекси такого типу спортсмени приймають у період активних тренувань, спрямованих на нарощування м'язової маси, схуднення, а також у випадках, коли бажають підтримувати фізичну форму.

 

Амінокислотний комплекс BCAA G-Powder, 600 г, зі смаком яблука

Амінокислотний комплекс BCAA G-Powder, 600 г, зі смаком яблука

 

Як приймати глютамін у бодібілдингу та в якості добавок

  • Норма глютаміну на добу становить 5 грамів для середньостатистичної людини. Цією кількістю амінокислоти можна наповнити організм із білковими продуктами.
  • Щоб правильно визначити необхідну кількість глютаміну, потрібно врахувати стан людини та її спосіб життя.
  • Людям, які займаються спортом, потрібно від трьох до п'яти грамів амінокислоти два-три рази на день. У разі сильних фізичних навантажень разовий прийом збільшують до десяти грамів двічі на день.
  • Людям із розладами нервової системи, хворобами печінки та імунодефіцитом рекомендовано вживати глютамін у більших обсягах, ніж середньостатистичне дозування.

 

Глютамін побічні дії

 

Рекомендації щодо застосування добавок із глютаміном

Відповідно до виробника та виду добавки, глютамін рекомендують вживати до спортивних навантажень, після того як тренувальний процес завершиться, і перед сном.

Також важливо:

  • у дні без тренувань добавку можна пити на ніч;
  • важливо підвищувати дозування невеликими порціями, з огляду на добову норму;
  • допустиме споживання глютаміну в комплексі з білковими добавками і невеликими порціями їжі.

За умови щоденного короткочасного вживання глютаміну побічних ефектів не виявлено. Застосування більшої кількості глютамінової амінокислоти досліджено недостатньо. Однак важливо згадати ще один момент.

 

Глютамін побічні дії

Незважаючи на натуральне походження добавки та її активну участь у багатьох процесах в організмі, як і з іншими вітамінами, добавками та мікроелементами, з глютаміном важливо дотримуватися встановленого дозування і споживати добавки на короткочасній основі.

 

Зазвичай шкоди від споживання глютаміну згідно з відомими дослідженнями немає. Однак важливо не перевищувати добову дозу під час разового споживання. Наприклад, вживання амінокислоти об'ємом понад 15 грамів за прийом може спричиняти діарею.

 

Отже, на останок резюмуємо:

  • L-глютамін – це одна з важливих амінокислот. З її участю формується білок і транспортуються в усі органи тіла.
  • Головні функції L-глютаміну в організмі спортсменів – це розвиток і підтримка м'язових об'ємів, антикатаболічний ефект, підвищення силових якостей, а також розвиток витривалості.
  • Джерелом глютаміну для людського організму є продукти харчування, а також спеціальні харчові добавки.
  • Харчові спортивні добавки на основі глютаміну виробляються у вигляді монодобавок і амінокислотних комплексів, наприклад, у поєднанні з BCAA амінокислотами. В останньому випадку амінокислоти підкріплюють дію одна одної.
Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд