Для чого потрібна киснева подушка і як нею користуватися?

27.05.2021 02.04.2024
6572
Переглядів: 6572

Що таке киснева подушка і для чого вона потрібна? Киснева подушка — пристрій для домашнього та медичного застосування. Є резервуаром прямокутної форми з міцного гіпоалергенного нейлону. Його заповнюють киснем і використовують для тимчасового зберігання, транспортування, а також для стаціонарного і домашнього застосування кисневої суміші за потреби. Виготовляють у об'ємах 10, 30, 35, 42, 75 літрів (а також в інших об'ємах).

 

Киснева подушка інструкція щодо застосування

 

Также такие резервуары, наполненные кислородом, применяются для предупреждения кислородной недостаточности в процессе ожидания скорой медицинской помощи и при стационарном лечении.

 

Киснева подушка для дихання: принцип дії

Як вже було сказано раніше, основна функція пристрою –тимчасове зберігання кисневої суміші. Завдяки мундштуку й кранику на подушці, можна екстрено скористатися резервуаром для вдихання кисневої суміші. Для цього до виробу приєднується киснева трубка і маска, а потім відкривається краник для подачі кисню. За допомогою краника подача кисню з подушки регулюється.

 

Подушка наповнюється киснем за допомогою балона. Відповідно до об'єму резервуара вона розрахована на безперервне вдихання кисневої суміші протягом 3-7 хвилин. Після чого виріб повторно наповнюють киснем із балона або кисневого концентратора в разі потреби. Резервуар продається без кисню і призначається для багаторазового застосування. Використовують разом із маскою або назальною канюлею.

Оксигенотерапія через кисневу подушку

 

Пристрій подає кисень шляхом механічного натискання на подушку. Не має елементів живлення. Може застосовуватися, як альтернатива електричним пристроям подачі кисню в домашніх умовах, а також в екстрених випадках. Наприклад, у разі відключення електрики.

 

Киснева подушка для оксигенотерапії: показання до застосування

  • екстрене зняття симптомів кисневої недостатності (слабкість, прискорене дихання і серцебиття, блідість, запаморочення);
  • лікування і профілактична терапія нападів бронхіальної астми;
  • терапія в разі дихальної недостатності;
  • порушення дихання;
  • перша допомога у разі хвороб органів дихання та серцево-судинної системи;
  • терапія при лікуванні захворювань нирок;
  • набряклість дихальних шляхів;
  • захворювання дихальної системи в гострій і хронічній формі;
  • альтернатива електричним пристроям подачі кисню в разі відключення електроенергії.

5 важливих моментів під час проведення оксигенотерапії через кисневу подушку

Інструкцію із застосування окремих моделей подушок створюють виробники, з огляду на особливості виробу. Однак незважаючи на це, киснева подушка, незалежно від бренду, має низку правил застосування, які є чинними для всіх виробів.

  1. Перед використанням резервуара з маскою, слід продезінфікувати маску. Варто зазначити, що маска, як і назальна канюля, – предмет індивідуальний, однак, якщо маску використовують у домашніх умовах періодично, її потрібно очищати перед застосуванням.
  2. Далі варто приєднати кисневу трубку до пристрою, встановити в трубку маску і щільно притулити її до обличчя. Важливо, щоб маска щільно прикривала носову та ротову порожнини. Це не тільки сприяє вирівнюванню дихання і зменшенню симптомів кисневої недостатності, а й дає змогу раціонально використати кисневу суміш, яка є в резервуарі.
  3. Вдихаючи кисневу суміш, варто робити невеликі вдихи, поступово збільшуючи тривалість вдиху. Усе тому, що така суміш містить більш концентроване співвідношення кисню до азоту. Оксигенотерапія за допомогою кисневої подушки за відсутності навички може призвести до невеликого запаморочення.
  4. Під час видиху краще перекривати краник кисневої подушки, щоб запобігти потраплянню вуглекислого газу в резервуар.
  5. Відповідно до об'єму резервуара та об'єму легень користувача, кисневої суміші, що міститься в подушці, вистачає на 3-7 хвилин. Зазвичай за первинної допомоги цього достатньо для вирівнювання дихання і поліпшення самопочуття. У разі потреби подушку потрібно повторно наповнити киснем, використовуючи балон або концентратор, і надавати користувачеві для поліпшення самопочуття або підтримання стабільного положення. Зловживати кисневою терапією не бажано. Для профілактики достатньо одного-двох сеансів за раз або з перервою.

Ще кілька важливих рекомендацій щодо використання кисневої подушки в домашніх умовах:

 

  • Використовувати подушку можна також без маски, вдихаючи кисень через мундштук або назальну канюлю. У такому разі мундштук потрібно також дезінфікувати до і після сеансу. Використовуючи мундштук під час видиху, варто перекривати кран подачі кисню на шлангу і відводити мундштук від рота. Це запобігає потраплянню повітря в подушку.
  • За потреби мундштук покривається вологою марлевою пов'язкою, щоб разом із киснем користувач вдихав частинки води для зволоження слизової оболонки дихальних шляхів.

Як заправляти кисневу подушку

Як ми зазначали вище, киснева подушка – це тільки резервуар. Вона продається без кисню, тому її необхідно заправляти сумішшю перед використанням. Це можна зробити як у домашніх умовах, коли є власний балон із киснем. Або ж для заправки подушки можна звернутися в аптеку чи медичний заклад.

 

Для заправки подушок використовують кисневі балони або концентратори. Кисневий шланг резервуара приєднують до балона або концентратора (для цього зі шланга потрібно попередньо зняти мундштук або маску). 

 

Покроково наповнення подушки відбувається так:

  • Подушку під'єднують до кисневого резервуара.
  • Кран або коліщатко на кисневому шлангу відкривається.
  • Кран подачі кисню на балоні/концентраторі відкривається повільно і не до кінця, щоб кисень поступово надходив у подушку. Так важливо робити, щоб запобігти розриву нейлонового резервуара.
  • Щойно подушка наповниться кисневою сумішшю, крани подачі перекривають, і шланг від'єднують.

 

Правила зберігання та догляду за подушкою

Згідно з інструкцією із застосування, виріб можна складати або ж зберігати в розкладеному вигляді. Важливо, щоб у процесі зберігання киснева подушка залишалася з невеликою кількістю повітря всередині. Це допоможе запобігти склеюванню і пошкодженню стінок резервуара. Тримати виріб потрібно подалі від джерел тепла і прямих сонячних променів. Для стерилізації поверхні подушки і мундштука використовують антисептики і спиртові розчини.


На останок зазначимо, що киснева подушка дуже проста в застосуванні і підходить для використання в домашніх умовах. Зокрема для лікування і профілактики хронічних і гострих захворювань, а також для періодичного застосування для поліпшення самопочуття і оксигенотерапії.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд