Для чого потрібен тонометр та як його вибрати правильно

23.07.2019 02.04.2024
863
Переглядів: 863

У всьому світі відзначають значне зростання захворювань серцево-судинної системи. Друге місце в списку небезпечних недуг посідає гіпертонія. За даними ВООЗ кожна третя доросла людина страждає від підвищеного артеріального тиску (АТ), що призводить до інсультів та інфарктів. Щоб уникнути розвитку важких патологій, лікарі рекомендують постійно контролювати артеріальний тиск, і для цих цілей необхідна домашня медтехніка. Якісний і зручний у використанні апарат завжди має бути під рукою у людей, яким необхідно щодня перевіряти рівень АТ.

Визначаємося з видом тонометра

Виробники медичного обладнання випускають три види пристроїв, які відрізняються конструкцією, принципами роботи та алгоритмами дії. Також існують і компактні моделі тонометрів на зап'ястя.

Найпоширеніший варіант — механічні тонометри, які використовують у медичних установах. Пристрій складається з манжети, груші та манометра — приладу, за допомогою якого і вимірюють тиск. До комплекту входить стетофонендоскоп для прослуховування тонів Короткова. Саме фіксація першого й останнього чіткого удару пульсу спричиняє складнощі в недосвідченого користувача. Щоб правильно виміряти тиск механічним тонометром, потрібно пристосуватися та навчитися "слухати" пульс. Цей вид апаратів не підійде для літніх людей зі слабким слухом і зором.

На щастя, прогрес не стоїть на місці, і на ринку з'явилися більш сучасні, прості та зручні у використанні напівавтоматичні моделі та тонометри-автомати. Автоматичні прилади "самостійно" нагнітають повітря в манжету, визначають частоту пульсу і показують результати на екрані. В електронні тонометри-напівавтомати пацієнтам доведеться самим накачувати повітря, а в іншому можна покластися на техніку. Перевіряти АТ слід до їди, вранці та ввечері.

На прийомі в терапевта в поліклініці, найімовірніше, тиск вимірюватимуть механічним тонометром. І справа зовсім не в тому, що керівництво економить на сучасній електронній апаратурі. Традиційні моделі вважають надійнішими порівняно з автоматичними. Однак в аптеках, магазинах медтехніки завжди можна вибрати та купити якісні автоматичні прилади з гарантією. Їх краще обрати для домашнього використання. Або ж придбати напівавтоматичні.

Точність вимірювань і додаткові функції

Виробники тонометрів випускають моделі, призначені для домашнього застосування та професійного використання. Але це не означає, що медтехніка для дому менш надійна та точна. Коректність роботи ручних, автоматичних і напівавтоматичних апаратів підтверджена спеціальними протоколами клінічних випробувань Британського та Ірландського товариства гіпертонії (BIHS), Міжнародними протоколами Європейського товариства артеріальної гіпертензії та інших асоціацій.

Якщо ви вибираєте тонометр для вимірювання тиску вдома, переконайтеся, що прилад відповідає одному з міжнародних протоколів. Зазвичай похибка в таких пристроях не перевищує 2-3 мм рт. ст. і вони завжди показують точні результати.

Усе ще сумніваєтеся, на користь якого тонометра зробити вибір? Електронні автоматичні та напівавтоматичні апарати мають розширений функціонал. Зміни в показаннях тиску важливо відстежувати в динаміці, тому деякі моделі зберігають результати останніх вимірювань одного або навіть двох користувачів. В інших моделях застосовують технологію для раннього виявлення аритмії, потрійного вимірювання тиску та визначення середнього значення серед усіх збережених даних. Щоб дізнатися ці параметри, користувачеві достатньо надіти манжету на плече або зап'ястя та увімкнути пристрій. Усі необхідні дані з'являться на екрані, а визначити відхилення від норми допоможе світлова або аудіоіндикація. Існують тонометри, які передають показання через Bluetooth на мобільний пристрій, який і показує результати на дисплеї.

Компактні моделі тонометрів

Крім традиційних тонометрів із кріпленням манжети на плече, можна купити зручні апарати з фіксацією на зап'ясті. Зовні такі пристрої нагадують наручний годинник і дуже зручні в подорожах і поїздках. Однак вимірювати АТ за допомогою моделей на зап'ясті рекомендують тільки молодим людям, у яких немає серйозних проблем зі здоров'ям. У літніх пацієнтів прилад може показувати неправильні результати, що пов'язано зі зменшенням ширини артерії в ділянці зап'ястя.

До помилок призводить і неправильне положення манжети, або неправильно підібраний розмір. Щоб дізнатися свій розмір, необхідно виміряти окружність плеча та співвіднести з розмірною сіткою виробника. Стандартні манжетки (22-37 см) підходять для більшості дорослих. Для дітей і людей з надмірною масою тіла вибирайте спеціальні моделі.

Правильно підібраний апарат стане надійним помічником у підтримці здоров'я. За допомогою тонометра ви дізнаєтеся причину поганого самопочуття та перевірите свій тиск. Щоб виміряти АТ вдома, не варто купувати суперфункціональні пристрої. Підійде універсальний апарат зі стандартним набором опцій.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд