Дерматоскоп: пристрій, принцип роботи, як вибрати

16.02.2024 19.03.2024
22
Переглядів: 22

Зміст:

Дерматологічні дослідження підозрілих ділянок шкіри здійснюють методами світлової мікроскопії, із застосуванням спеціального пристрою – дерматоскопа, який можна придбати в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка". Дерматоскоп, який допоможе краще й ефективніше проводити меланоцитарні дослідження шкіри, необхідний для своєчасного виявлення небезпечного онкологічного захворювання. Як він працює та як вибрати найкращий пристрій?

Що таке дерматоскоп?

Насамперед з’ясуємо: дерматоскоп – що це? Відповідь проста: це компактний медичний прилад, який сьогодні широко застосовують для безпечного, неінвазивного (без порушення цілісності шкірного покриву) дослідження патологічних змін різних шарів шкіри. До складу пристрою входить:

  • лупа 10-20 збільшення;
  • прозора пластина;
  • неполяризоване джерело світла;
  • рідке середовище у вигляді гелевого шару.

За допомогою пристрою проводять дослідження родимок і родимих плям, папілом і бородавок, а також інших новоутворень на шкірі.

Сьогодні лікарі використовують різні моделі пристроїв. На озброєнні в лікаря може бути компактний дерматоскоп, будова якого досить проста. Але впродовж останніх років постійно з’являються нові моделі, які забезпечують високу точність діагностики.

Принцип роботи дерматоскопа

Як працює дерматоскоп і що показує такий пристрій? Під час звичайної світлової мікроскопії більша частина світлового потоку відбивається від рогового шару шкіри. Лише 5  % променів проникають у глибокі структури дерми. Під час контактної імерсійної дерматоскопії світло подається під кутом 20° до поверхні шкіри.

Завдяки імерсійній рідині, що покращує щільність контакту лінзи зі шкірою та створює середовище для вирівнювання коефіцієнта заломлення скла та рогового шару епідермісу, світловий потік проникає в глибокі шари шкіри.

У різних шарах шкіри розсіювання та поглинання променів світла залежить від особливостей характеристик і концентрації різноманітних речовин, що входять до її структури. Більшу частину відбитих променів через окуляр пристрою фіксує око спостерігача. У такий спосіб, формують картину, за якою можна робити висновки про стан шкіри на ділянці, яку досліджують.

Дерматоскоп LuxaScope, LED 2,5 В, диск без шкали, C1.416.914, Luxamed

Застосування дерматоскопа буде корисним:

  • для діагностики різних видів дерматологічних захворювань, не пов’язаних з онкологією – екземи, псоріазу, атопічного дерматиту, червоного плоского лишаю);
  • у разі паразитарних уражень – педикульозу, демодекозу, корости;
  • у разі шкірних хвороб вірусної природи – бородавок, папілом і кондилом;
  • для дослідження нігтів і волосся.

Як вибрати дерматоскоп?

Який дерматоскоп краще придбати для власної практики або косметологічного кабінету? Передусім зазначимо, що дерматоскопію в жодному разі не можна назвати новим напрямом у медицині. До винаходу такого пристрою лікарі користувалися звичайним збільшувальним склом. Пізніше з’явилися пристрої, що нагадували мікроскопи.

Для чого створили дерматоскоп, якщо можна було й досі використовувати лупу чи мікроскоп?

Сучасні дерматоскопи дають змогу побачити утворення в 10-ти кратному збільшенні. Такі моделі комплектують наборами ахроматичних лінз та системою світлодіодного освітлення. Наприклад, дерматоскоп LuxaScop Led 2,5 B, доповнюють інноваційним кільцем (LED ring technology), яке потрібне для створення однорідного світла та максимально чіткого зображення. Легкий, зручний у використанні, компактний пристрій, що живиться від батарейок, обладнали диском без шкали. Ручний дерматоскоп такого формату буде ідеальним вибором для лікаря-дерматолога або косметолога.

Дерматоскоп LuxaScope, LED 2,5 В, диск без шкали, C1.416.114, Luxamed

Безумовно, технічний прогрес не стоїть на місці. Сьогодні для профільних лікувальних закладів, що спеціалізуються на лікуванні дерматологічних захворювань, створюють електронні дерматоскопи – ручні та навіть, кишенькові моделі. Вони дають змогу:

  • виконати цифрову дерматоскопію;
  • зробити знімки та навіть зняти на фото певну ділянку шкіри;
  • зберегти знімки в комп’ютерній базі даних;
  • виводити зображення на екран монітора – для детальнішого вивчення й оцінювання патологічних змін стану шкіри у відсотках.

У таких пристроях використовують спеціальне програмне забезпечення, що дає можливість оцінити патологічні зміни шкіри та новоутворень за кольоровою шкалою або у відсотках.

У нашому інтернет-магазині "Рідні Медтехніка" ви завжди можете замовити сучасне сертифіковане медичне обладнання, яке забезпечить можливість проведення неінвазивного дослідження стану шкіри, відповідно до світових стандартів якості.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд