Що таке стетоскоп та в чому різниця між ним і фонендоскопом?

20.12.2023 15.03.2024
428
Переглядів: 428

Зміст:

У чому полягає різниця між стетоскопом і фонендоскопом? У чому їхні функціональні та конструктивні відмінності, недоліки та переваги? А чи знаєте ви, що сьогодні медичні працівники найчастіше використовують пристрій, що поєднує стетоскоп із фонендоскопом? Читайте, щоб дізнатися про це докладніше!

Що таке стетоскоп?

Діагностика захворювань людини – надзвичайно складна та цікава наука, що допомагає виявляти найменші відхилення та негаразди в роботі організму за різноманітними ознаками, симптомами та сигналами. Стетоскоп – це медичний прилад, який використовують для аускультації (прослуховування) звуків у тілі людини: у серці, легенях, внутрішніх органах.

Найперший стетоскоп сконструював засновник метода діагностичної аускультації Рене Лаеннек. Безумовно, перші стетоскопи, що з’явилися в арсеналі лікарів понад двісті років тому, мало нагадували сучасні стетоскопи, проте і вони допомагали лікарю отримувати значно більше корисної інформації про стан хворого.

Стетоскоп Раппапорта Ridni Diagnostics

Будова та принцип роботи стетоскопа

Усі бачили стетоскоп та уявляють, для чого він потрібен. Але, як працює така, на перший погляд, проста конструкція? Основні елементи будови стетоскопа:

  1. Головка – деталь, яку лікар притуляє до тіла пацієнта під час аускультації. Головка може бути односторонньою (з воронкою або мембраною) або двосторонньою – одночасно з воронкою та мембраною.
  2. Звукопровід – гнучка трубка, що потрібна для передавання звукових коливань від тіла пацієнта до слухового проходу лікаря. Є моделі стетоскопів з однією та двома звукопровідними трубками. Використання двох допомагає чути звуки голосніше – тож вони забезпечують вищу точність даних для діагностики.
  3. Металеві дуги – забезпечують фіксацію пристрою. Зазвичай оптимальний кут нахилу дуг встановлюють ще під час виготовлення пристрою. Проте, за необхідності, їх можна налаштувати самостійно або звернутися до спеціалізованого сервісу.
  4. Вушні оливи – насадки, що забезпечують щільність фіксації приладу у вушному каналі. Їх виготовляють із пластику, потовщеного або м’якого ПВХ.

Сьогодні в медичній практиці застосовують декілька різновидів стетоскопів: акушерські, терапевтичні та кардіологічні.

Що таке фонендоскоп?

Отже, цілком зрозуміло, як виглядає та для чого потрібен стетоскоп. Він допомагає прослуховувати важливі для діагностики звуки в людському тілі. Проте невпинний розвиток технічного прогресу сприяв вдосконаленню конструкції звичного стетоскопу. До вашої уваги – фонендоскоп. Це – ще один пристрій, який за конструкцією дуже близький до стетоскопа.

Зовні ці прилади дуже схожі, а головні основні відмінності криються у сфері застосуванні. Фонендоскоп необхідний, коли потрібно прослухати звуки високочастотного діапазону, наприклад, під час аускультації великих судин або легень, для діагностики захворювань дихальної системи.

Будова та принцип роботи фонендоскопа

Будова фонендоскопу та стетоскопу дуже схожа. Основна ж їхня відмінність полягає в оснащенні голівки фонендоскопа мембраною-резонатором, яка підвищує амплітуду звукових коливань. Така особливість фонендоскопа допомагає лікарю почути звуки високої частоти, що можуть свідчити про наявність запального процесу в бронхах або легенях.

За сферою використання, фонендоскопи поділяють на такі різновиди:

  • з двосторонньою головкою – для діагностики в кардіології, де потрібно добре чути звуки високо- та низькочастотної діагностики – потрібно лише перевернути голівку пристрою, змінивши низькочастотну воронку на високочастотну мембрану;
  • з плоскою мембраною – підходять для вимірювання артеріального тиску, у тандемі з тонометром, оскільки саме така форма голівки дає змогу притулити її до ділянки руки під манжетою тонометра. Окрім цього, фонендоскопи з плоскою головкою підходять для детальної діагностики внутрішніх органів.

Основні відмінності між стетоскопом та фонендоскопом

Отже, стетоскоп і фонендоскоп мають багато спільного, проте різниця між ними теж є.

Спільні характеристики Відмінності
Конструкція. Обидва типи пристроїв складаються з практично ідентичних елементів – голівки, звукопроводу, металевих дуг і вушних олив. Конструкція. На відміну від стетоскопа, який має одну воронку для посилення низькочастотного звуку, у головки фонендоскопа передбачена мембрана, що створює ефект резонансу й підсилює акустичні коливання. Отже, фонендоскоп більше підходить для прослуховування високих частот.
Призначення. Пристрої призначені для аускультації внутрішніх органів – серця, судин, легень, органів черевної порожнини. Призначення. За допомогою стетоскопу краще слухати серце та легені, фонендоскоп можна застосовувати для будь-яких внутрішніх органів.
Значення для діагностичних досліджень. Стетоскопи та фонендоскопи відіграють важливу роль у діагностиці для багатьох галузей медицини. Якість і чіткість звуку. Фонендоскоп забезпечує більш чітке та детальне звучання.
Якість матеріалів. Виготовляють із безпечних, гіпоалергенних матеріалів, які не втрачають своїх властивостей під час контакту з засобами, що дезінфікують. Функціональні можливості. Для загальної оцінки стану пацієнта вистачить можливостей стетоскопа. Для більш детального дослідження краще застосувати фонендоскоп.
Широка доступність. Прості та доступні за ціною. Ціна пристроїв. Вартість фонендоскопів, зазвичай вища, ніж у стетоскопів.

Що саме вибрати? Кожний спеціаліст обирає пристрій, що максимально відповідає конкретним завданням і сфері медичної спеціалізації.

Стетоскоп Раппопорта Little Doctor LD Special Extra Long

Що таке стетофонендоскоп?

Перш ніж купити фонендоскоп або стетоскоп, важливо знати, що вибір оптимального варіанту пристрою не обмежується лише двома категоріями. Адже сьогодні найбільшою популярністю в медичній практиці користується більш досконалий пристрій, що поєднав усі переваги стетоскопів і фонендоскопів, демонструючи високу чіткість звуків та універсальність у застосуванні. Мова піде про стетофонендоскоп.

Конструкція пристрою близька до попередніх аналогів.

Але, якщо порівнювати фонендоскоп, стетофонендоскоп і стетоскоп, різниця, безумовно, буде очевидна для медичного фахівця. Голівка пристрою поєднує і воронку, і мембрану-резонатор. Для переходу з режиму «стетоскоп» на «фонендоскоп» треба лише повернути її іншою стороною до пацієнта та змінити воронку на мембрану. Медичні стетофонендоскопи застосовують для прослуховування міжреберної ділянки та інших зон, що потребують аускультації з метою діагностичного дослідження.

Стетофонендоскоп Heaco 747 MDF Ice Angel Dual Head, колір – прозоро-зелений

Сьогодні, крім звичних усім приладів, медики мають можливість обрати електронний стетофонендоскоп. Пристрій, що можна замовити в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка", належить до серії високочутливих. Тобто він забезпечує можливість почути весь спектр тонів під час абдомінальної серцевої, судинної та легеневої аускультації. Ось декілька найважливіших переваг електронних пристроїв перед звичайними:

  • збереження всіх необхідних функцій, що забезпечує можливість досліджувати роботу різних органів і систем організму;
  • можливість задавати певний режим роботи з метою прослуховування високо- або низькочастотних звуків. В електронній версії прилад не лише легко змінює режим, але й забезпечує фільтрацію звуку, видаляючи зайві шуми. Отже, задаючи один режим прослуховування, ви почуєте лише те, що необхідно для точної та безпомилкової діагностики, навіть у неідеальних умовах;
  • можливість візуалізації – на дисплеї звуки, які ви чуєте, відображаються у вигляді звукової доріжки з різною амплітудою;
  • використання штучного інтелекту дає змогу виявляти параметри акустичних коливань, що відповідають тим чи іншим захворюванням або відхиленням від норми. Пристрій обов’язково фіксує такі моменти та сповіщає про них користувача. Крім цього, буде виконаний електронний запис дослідження, який, за умови відповідних налаштувань, буде надіслано на вказану електронну адресу – вашу або вашого лікаря.

Користувачі визначають лише один суттєвий недолік таких пристроїв. Звикнувши до високого рівня комфорту діагностики, що забезпечує такий пристрій, користувачу складно повернутися до використання звичного, класичного стетоскопа або фонендоскопа.

Вибір між стетоскопом, фонендоскопом та стетофонендоскопом

Сьогодні ринок медичного обладнання пропонує величезний асортимент простих, надійних та практично універсальних медичних пристроїв – стетоскопів, фонендоскопів і стетофонендоскопів. Як вибрати оптимальний варіант серед неймовірно різноманітної продукції від провідних світових виробників? Усі три різновиди пристроїв мають багато спільного, а серед їхніх переваг:

  • універсальність застосування – за умови грамотного використання кожен із них дає достатньо важливу та вірогідну інформацію для діагностики захворювань внутрішніх органів;
  • портативність – навіть найновіший електронний стетофонендоскоп займає зовсім небагато місця, легко поміщається в сумці або в кишені – тож їх неважко взяти із собою для термінового виїзду до хворого;
  • висока точність діагностики – її може забезпечити навіть найпростіший стетоскоп, а більш довершені пристрої допомагають чути найменші нюанси звуку різної частоти;
  • доступна ціна – одна з важливих переваг цієї категорії медичного обладнання;
  • безпечність – використання стетоскопів, фонендоскопів і стетофонендоскопів цілком безпечне для лікаря та пацієнта, адже такі пристрої не виділяють токсичних речовин або шкідливого електромагнітного випромінювання.

Зазвичай, найдешевші стетоскопи використовують для загального огляду хворого, відповідно до їхнього призначення. Фонендоскопи та стетофонендоскопи є більш актуальними, коли потрібно досліджувати показники різного характеру.

Отже, на перший план виходять:

  • вузька спеціалізація пристрою – для кардіології, терапії, акушерства або педіатрії;
  • якість матеріалів і надійність конструкції – адже пристрій не має підвести у відповідальний момент;
  • оптимальні параметри – матеріал олив, довжина та кількість грудних трубок, матеріал, з якого виготовлені оливи.

У каталозі інтернет-магазину "Рідні Медтехніка" завжди широкий вибір медичних діагностичних приладів, що користуються стабільно високим попитом серед спеціалістів. Тут можна придбати зручний пристрій для прослуховування серця й інструмент для прослуховування дихання за оптимальною ціною, з доставленням за вказаною адресою.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд