Що таке пролежні та як їх лікувати?

06.12.2022 19.03.2024
6338
Переглядів: 6338

Зміст:

Якщо вам доводиться доглядати за тяжкохворою, прикутою до ліжка людиною, то ви, напевно, вже добре знаєте, як починаються пролежні та який вони мають вигляд. З цією проблемою, на жаль, стикається більшість малорухливих і лежачих хворих. Почервоніння, а в результаті ранки, що збільшуються в розмірах, – це все пролежень на різних стадіях. Які причини появи пролежнів та методи лікування? Опис особливостей появи пролежнів читайте в нашій статті.

Що таке пролежні та де вони утворюються?

Необхідно чітко розуміти, який вигляд мають пролежні, і розпочинати лікування на перших стадіях. Затягнувши проблему, буде важко її позбутися, іноді навіть за допомогою оперативного втручання.

Пролежень – це рана, яка з’являється та розвивається внаслідок порушення процесу кровообігу в окремій ділянці тіла через постійне перебування у лежачому або сидячому положенні. Пролежень починає утворюватися у зв’язку зі стисненням м’язів між кісткою та певним предметом (ліжком, інвалідним візком, стільцем тощо). Це головна причина порушення циркуляції крові, що призводить до гниття та відмирання тканин. Найчастіше пролежні з’являються на сідницях, у ділянці попереку, куприку. У складних випадках – на плечах, стегнах і п’ятах. Оскільки відбувається пошкодження та відмирання не лише шкіри, а й м’язової та кісткової тканини, пролежні дуже небезпечні.

Причини пролежнів

Від чого виникають пролежні? Є три ключові чинники, що сприяють цьому:

  • тертя: постійне натирання шкіри об скручену підковдру, велика кількість одягу або незручна білизна робить її чутливою до подразнення та розвитку пролежнів;
  • тиск: провокує некроз і запалення тканин через брак  кисню та поганого кровообігу;
  • мацерація: це медичний термін, який означає всмоктування шкірою різних рідин і у зв’язку з цим її набухання. Простіше кажучи, якщо шкіра весь час мокра від поту, сечі та виділень із рани – вона швидко інфікується, а пролежні збільшуються.

Якщо опікун погано доглядає за хворим, це також може провокувати пролежні. Найчастіше трапляються такі ситуації:

  • недотримання належних гігієнічних процедур;
  • не відбувається зміна положення хворого (перевертання з боку на бік), з лежачого стану на сидячий тощо;
  • брудна постільна білизна, погано заправлена, зі складками та сторонніми предметами;
  • жорсткий або нерівний старий матрац.

Імовірність розвитку пролежнів зростає, якщо лежачий хворий страждає на цукровий діабет, курить або вживає алкоголь, занадто пітніє, має нетримання сечі або калу, погано їсть або недоїдає.

Як запобігти пролежням?

Позбутися пролежнів можна, але важко. Вони важко піддаються лікуванню, саме тому важлива регулярна та комплексна профілактика, що запобігає появі пролежнів. Дотримуйтеся таких рекомендацій:

  1. Змінюйте положення тіла хворого щонайменше 3-4 рази на добу. Це важливо робити вдень та вночі. Тоді відбуватиметься нормальна циркуляція крові, повітрообмін і відсутність постійного тиску на певну ділянку. Треба також звільняти частину тіла від одягу та провітрювати шкіру.
  2. Забезпечте свіже повітря та стежте за температурою. Оптимально – 20-22 °С, щоб не було спекотно й тіло хворого не пітніло.
  3. Щодня перевіряйте шкіру. Почервоніння, бульбашки чи пошкоджений епідерміс – ось як починаються пролежні. Якщо ви помітили ці ознаки – проконсультуйтеся з лікарем щодо подальших дій.
  4. Важливо, щоб тіло залишалося чистим і сухим. Вранці й увечері протирайте шкіру кип’яченою водою кімнатної температури, особливо ті ділянки, які страждають від постійного тиску. Потім протріть рушником і нанесіть дезінфікувальний розчин (спирт, горілка тощо).
  5. Стежте за ліжком і одягом хворого. Не допускайте крихт у ліжку та складок, які можуть натирати тіло. Використовуйте постільну білизну й одяг лише з натуральних тканин, без грубих швів, тісних резинок і ґудзиків.
  6. Дотримуйтеся гігієни та купайте хворого. Якщо він у підгузку – стежте за його станом. Постійний контакт тіла із сечею та калом викликає подразнення та провокує інфекцію.
  7. Додайте до раціону більше білків і вітамінів. Білок, що сприяє загоєнню ран, міститься у нежирному м’ясі, рибі, яйцях, бобових. Вітамін С, Е, А, також цинк і кремній допомагають оновленню тканин, тому також мають бути в раціоні. Харчування має бути різноманітним і смачним. Хворим краще їсти часто й малими порціями.
  8. Купіть ортопедичний матрац проти пролежнів, який найкраще зможе запобігти виникненню проблеми. Такі матраци мають безшумний компресор, що надуває певні ділянки матраца по черзі, чітко та послідовно. У такий спосіб матрац перебуває у постійному русі, виконує масажну функцію, стимулює кровообіг та усуває постійний тиск і тертя. Було доведено, що протипролежневий матрац добре впливає на якість сну, знижує напругу в м’язах і заспокоює нервову систему. За таким самим принципом створено подушки для інвалідного візка. Обов’язково порадьтеся з лікарем перед купівлею, він допоможе та порекомендує потрібну саме вам модель антипролежневого матраца або подушки.

Як швидко вилікувати пролежні

Як розпізнати пролежні?

Оглядаючи тіло лежачого хворого або під час купання, ви без особливих навичок і знань можете побачити наявність чи відсутність пролежнів. У разі виникнення почервоніння або бульбашок з прозорою рідиною, варто насторожитися – так починається некроз тканин. Як швидко вилікувати пролежні? Тільки якщо не затягувати проблему, а вчасно звернути увагу на такі симптоми:

  • хворий скаржиться на легке посмикування, поколювання або оніміння в ділянці, де починає утворюватися пролежень;
  • явна ознака – почервоніння, що змінює відтінок до темнішого та синього;
  • лущення шкіри, бульбашки або гнійні рани.

Пам’ятайте: що швидше ви помітите пролежні та почнете їх лікування, то воно пройде швидше, легше й ефективніше.

Які бувають стадії пролежнів?

Від того, наскільки сильно порушено цілісність шкіри й інших тканин, пролежні поділяють на стадії.

1 стадія – без порушення цілісності шкіри.
На цьому етапі ви можете бачити незначні набряки та червоні чи синюшні плями в місцях, які постійно під тиском. Вони теплі та болісні на дотик. Так розпочинається патологічний процес.

2 стадія – з неглибоким ушкодженням шкіри.
Відбувається ерозія шкірного покриву – бульбашки, ранки, відшарування епідермісу. 1 і 2 стадії вважають нескладними, тому що лікувати пролежні на початкових етапах можна в домашніх умовах. Далі симптоми лише посилюються.

3 стадія – великі гнійні рани.
Це глибоке ушкодження вражає не тільки шкіру, а й м’язи та інші тканини. З рани сочаться гнійні виділення, вона неприємно пахне через інфекційне ураження та відмирання тканин. Не доводьте хворого до такого стану, оскільки боротися з пролежнями на цій стадії дуже важко.

4 стадія – дно рани чорне, оголюється кістка або сухожилля.
Виразка стає дуже глибокою та болісною, з’являються нариви та великі гнійні виділення. Пролежень досягає кістки та покривається чорною тканиною, що відмерла. На цій стадії активно відбувається некроз тканин. Це етап, коли точно потрібне оперативне втручання, тому що лікувати пролежні в домашніх умовах не вдасться.

5 стадія – некроз вражає суглоби та кістки.
Пролежні зливаються один з одним, покриваються чорно-коричневими масами тканин, що розпалися. Це важка стадія, яка може призвести до зараження крові та смертельного результату.

Чи можна лікувати пролежні в домашніх умовах та якими методами?

Далі ми розглянемо, чим обробляти пролежні, який народний засіб проти пролежнів можна використовувати, як і чим лікувати пролежні в домашніх умовах. Але важливо пам’ятати, що всі перераховані нижче методи дають позитивний результат тільки на початкових стадіях. Пролежні 4-5 стадії лікують лише хірургічним шляхом. Обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем щодо використання тих чи інших ліків проти пролежнів.

Перед тим, як обробляти пролежні, добре вимийте та продезінфікуйте руки. Змініть положення хворого, пролежень не повинен відчувати жодного тиску та навантаження. Категорично заборонені розтирання чи масаж, цими діями ви можете лише нашкодити та прискорити утворення рани.

Важливою є щоденна гігієна тіла, особливу увагу треба звертати на уражені ділянки. Використовуйте м’яке мило або пінку з рівнем pH 5,5. Не розтирайте шкіру, користуйтеся м’якою губкою. Після миття акуратно промокніть шкіру рушником і нанесіть захисний крем або гель. Коли рани немає, ефективно використовувати зволожувальні мазі та вазелін.



Чим лікувати пролежні

Народні засоби в боротьбі з пролежнями – це ліки з недоведеною ефективністю. Використовуйте їх тільки для посилення ефекту, а не як основний метод лікування. Чим обробляють пролежні в народній медицині? Є практика використання компресів з ефірних олій:

  • обліпихи;
  • паростків пшениці;
  • чайного дерева;
  • троянди;
  • бергамота;
  • звіробою тощо.

Можна використовувати одну або суміш ефірних олій. Змочіть ними стерильний бинт і прикладіть такий компрес до пролежня на кілька годин. Після чого змийте залишки теплою водою та обов’язково протріть тіло насухо.

Щоб процес загоєння пройшов швидше, лікар може порадити, чим мастити пролежні у вашому випадку. На початкових етапах і з метою профілактики часто використовують мазь "Актовегін", "Судокрем", цинкову мазь та інші, які мають ранозагоювальну дію.

Чим обробляти пролежні

Пролежні: як лікувати, коли рана вже утворилася?

  1. Регулярно, приблизно тричі на день, потрібно промивати рану знезаражувальним засобом (перекис водню, фурацилін тощо). Чим обробляють пролежні? Далі рекомендують наносити бактерицидну та ранозагоювальну мазь з антибіотиками.
  2. На стадії утворення рани використовують гідрогелеві пов’язки. Вони здатні абсорбувати гній із рани та одночасно виділяють речовини, які лікують і мають антисептичний ефект.
  3. Підвищеної уваги потребують місця, які часто контактують із сечею та калом, тому що лікувати пролежні на сідницях ще складніше через високу ймовірність потрапляння інфекції в рану. Стежте за гігієною хворого, його тіло завжди має бути сухим, а рана – оброблена бактерицидним засобом.

Пролежень це

Будьте готові до того, що боротися з пролежнями складно. Не займайтеся самолікуванням. Завжди будьте на зв’язку з сімейним лікарем або іншим медичним фахівцем, який проконсультує та надасть персональні рекомендації щодо лікування пролежнів саме на куприку або чим мазати пролежні на сідницях. Якщо ви бачите, що лікування не дає результату, а проблема ускладнюється – не відкладайте візит до хірурга. Важливо звернутися до досвідченого фахівця, який має практику хірургічного лікування пролежнів.

Пам’ятайте про важливість профілактики! Ви вже знаєте, які небезпечні бувають пролежні та як лікувати пролежні в людей похилого віку. А отже, захворюванню краще запобігти, ніж лікувати його. Якщо вам потрібно придбати протипролежневий матрац, подушку або засоби гігієни – звертайтеся до інтернет-магазину "Рідні Медтехніка", де є все, що допоможе забезпечити належний догляд за людиною, прикутою до ліжка.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд