Що таке біотуалет: як працює та що входить до комплекту

27.12.2022 14.03.2024
5620
Переглядів: 5620

Зміст:

Біотуалет – це найкраще рішення для дому чи дачі, де немає санвузла. Сьогодні його можна встановити самостійно та швидко, без особливих труднощів або вмінь. Водночас він забезпечить вам максимальний комфорт і гігієну. Важливо, що цей пристрій відповідає всім нормам санітарії та безпеки. Для людей з інвалідністю та осіб похилого віку раціональне рішення – це біотуалет, тому що користуватися ним зручно, а встановити можна саме там, де вам потрібно.

Як вибрати біотуалет та його складові? Який біотуалет найкращий і чим його правильно заправити? Особливості правильного використання – у нашій статті!

Як працює біотуалет

Принцип роботи біотуалету

Біотуалет: що це таке? Це автономна та компактна конструкція, що працює за принципом біологічного розщеплення відходів. Його головною перевагою є те, що він не потребує проведення комунікацій, як-от вода, каналізація чи електрика.

Як влаштовано біотуалет? Пристрій складається з двох окремих частин. Верхня секція – це саме сидіння та бак із рідиною для змивання. Нижній резервуар – накопичувач відходів. У біотуалеті воду зливають завдяки ручному або електричному насосу, який працює від батарейок.

Розглянемо, як працює біотуалет. Відходи, які потрапляють у нижній відсік, починають розщеплюватися з допомогою спеціальної рідини-реагенту. Саме так вони стають однорідною субстанцією без запаху. Ви можете обрати органічні або синтетичні рідини-реагенти для біотуалетів. Саме від цього залежить подальше обслуговування приладу. Якщо відходи розкладаються органічним шляхом, вони стають придатними як компостне добриво для сільськогосподарських потреб. Вибираючи синтетичний концентрат, вміст нижнього відсіку треба викачувати асенізаційною машиною.

Які є види біотуалетів

Усі моделі біотуалетів, незалежно від принципу розщеплення відходів, можна розділити на великі групи:

  1. Переносні. Це портативний пристрій невеликого розміру, який можна легко встановити й переміщати навіть у зібраному вигляді. Він незамінний у поїздках, тому що біотуалет має акуратний вигляд і не займає багато місця. Також переносний біотуалет встановлюють у кімнаті лежачих хворих або людей похилого віку, яким складно ходити у звичайний туалет.
  2. Стаціонарні. Це той самий переносний контейнер, але всередині пластмасової кабіни. Такі біотуалети-кабінки монтують поза домом. Їх часто можна побачити в громадських місцях, також їх використовують на дачних ділянках, де немає можливості провести каналізацію.

Щоб зрозуміти, який біотуалет краще купити, варто врахувати, що вони відрізняються і за принципом дії. Розглянемо найпоширеніші версії.

  • Торф’яний біотуалет

Зручний і доступний варіант, оскільки користуватися біотуалетом можна без застосування води та без підключення до електроенергії. Нижній відсік може бути пластиковим або мати вигляд поліетиленового мішка, наповненого торфом, тирсою та спеціальними добавками. Завдяки торфу всі відходи швидко переробляються. Важливо, що це нешкідливий та екологічний метод отримання натурального компосту для дачних ділянок. Ще однією перевагою торф’яних біотуалетів є те, що вони не потребують частого очищення. Якщо купити торф’яний біотуалет об’ємом 110 л, то його чистити вам доведеться тільки 1 раз на рік. Однак його краще використовувати поза домом, адже неприємних запахів важко уникнути.

  • Хімічний біотуалет

Такий тип біоунітазів працює з використанням спеціальних хімічних рідин, до складу яких часто входить формальдегід. Ці засоби не замерзають за мінусових температур і добре нейтралізують неприємний запах, адже реагенти блокують розмноження мікроорганізмів. Важливо зазначити, що заливати в біотуалет санітарну рідину чи порошок потрібно малими дозами (близько 5 мл на 1 л води). Економне використання витратних матеріалів, мала вага, автономність – це переваги хімічного біотуалету. Однак треба пам’ятати, що під час його використання зливати стоки потрібно лише в центральну каналізацію.

  • Бактеріологічний біотуалет

Що ж потрібне для такого біотуалету? Потрібні знезаражувальні наповнювачі на основі мікроорганізмів і бактерій, які перероблятимуть відходи, зменшуючи їхній обсяг. Також вони добре блокують неприємні запахи. Бактеріологічний біотуалет дуже схожий на хімічний і його перевага в тому, що перероблений матеріал екологічно безпечний для навколишнього середовища, його можна використовувати як добриво. Якщо ви думаєте над таким типом біотуалету, то зверніть увагу, що монтувати його потрібно тільки за межами будинку. Також ціни на них відчутно вищі, ніж на інші моделі біотуалетів.

  • Електричний біотуалет

Найдорожчий варіант, який потребує постійного підключення до мережі, – це електричний біотуалет. Що це таке та чим зумовлена його висока вартість? Тут тверді відходи, що потрапили в нижній відсік, висушуються шляхом високих температур, а рідкі стоки повинні виходити у вигрібну яму або каналізацію. Зовні такі біоунітази майже не відрізняються від звичайних, проте через їх високу вартість (близько 1500$) вони не набули широкого поширення в Україні.

Як вибрати біотуалет

Щоб правильно вибрати біотуалет, подумайте про таке:

  • хто ним користуватиметься;
  • де має бути його місце;
  • яку ціну ви готові заплатити за нього;
  • чи актуальним є для вас питання отримання органічного добрива.

Адже біотуалет для магазину або кафе, для хворого родича або для заміського будинку – це різні варіанти.

Ви вже знаєте, що таке біотуалет, його види та як все це працює. Напевно, уже обрали для себе оптимальний варіант і розумієте, який біотуалет вибрати саме для ваших потреб. Але перед купівлею обов’язково зверніть увагу на таке:

  • розміри та параметри портативного блоку: для зручності сидіння унітаза має бути на висоті 40-45 см (як у стаціонарного унітаза); врахуйте об’єм нижньої секції, від цього залежить, як часто потрібно чистити біотуалет; наприклад, 12-літрового резервуара вистачає для 30-кратного користування;
  • дуже зручно, коли є індикатор, який показує рівень заповнення нижньої секції біотуалету, а також індикатор рівня води у верхній частині;
  • виробники завжди вказують максимально допустиме навантаження кожної моделі. Врахуйте цей показник, щоб майбутньому користувачеві було комфортно та безпечно сидіти;
  • оцініть принцип роботи зливного пристрою: добре, коли є клапан регулювання тиску, завдяки чому вода не буде розбризкуватися під час зливання. Важливо також, щоб зливання максимально охоплювало об’єм чаші для її ретельного очищення.

Особливості вибору складових до біотуалету

Разом із купівлею біотуалету треба одразу обирати супутні хімічні рідини та порошки для належного використання й очищення. Залежно від типу біотуалету, який ви використовуватимете, будуть і відрізнятися його складові.

Як користуватися біотуалетом

Як вибрати рідину для біотуалету? Для цього уважно ознайомтеся з інструкцією від виробника, де зазначено:

  • призначення засобу (для верхнього чи нижнього відсіку);
  • як працює рідина для біотуалету та її основні функції (нейтралізація запахів, розщеплення відходів, запобігання бродінню, дезінфекція, очищення тощо);
  • витрата матеріалу та його дозування;
  • спосіб застосування й тривалість активної дії (з якою періодичністю треба заливати нову порцію засобу).

Щоб біотуалет працював довго та надійно, вибирайте препарати особливо ретельно. У жодному разі не використовуйте їдкі концентрати, що містять хлор, ацетон або уайт-спірит. Так ви швидко приведете в несправність усі елементи біотуалету. Спочатку вам здається, що витратні матеріали досить дорогі. Однак не варто хвилюватися, адже вони є досить економними. Наприклад, однієї 2 л пляшки може вистачити на 8 місяців щоденного користування біотуалетом.

Крім торф’яних сумішей, хімічних концентратів і біопрепаратів, до складових можна зарахувати й інші необхідні елементи:

  • сумка для транспортування;
  • папір для біотуалетів, що швидко розкладається;
  • тент, щоб створити приватність під час відвідування туалету вдома чи на природі;
  • підставки з поручнями для людей з обмеженими можливостями.

Що таке біотуалет

Як користуватися біотуалетом

Це зовсім не складно. Розглянемо поетапно, як користуватися біотуалетом у домашніх умовах.

  1. У кожній моделі передбачено щільну заслінку нижнього резервуара. Перед використанням біотуалету її відкривають, щоб відходи могли потрапити туди.
  2. Після використання змиваємо все за допомогою насоса. Для цього потрібно потягнути на важіль, щоб вода спустилася.
  3. Закриваємо заслінку нижнього бака.

Ось як працює портативний біотуалет!

Поради щодо обслуговування та догляду

Звичайний догляд за біотуалетом передбачає періодичне чищення спеціальними мийними засобами та змащування гумових деталей олією. Щоб уникнути ламання та несправностей у роботі, скористайтеся такими простими порадами:

  1. Слідкуйте за спеціальним індикатором, який показує рівень заповнення нижнього бака. Якщо модель не має такого індикатора, треба самостійно контролювати цей момент, вчасно зливати відходи та чистити бак.
  2. Після кожного очищення ретельно просушіть усі заслінки та прокладки, змастіть їх оливковою олією. Так ви продовжите термін експлуатації та уникнете протікання води.
  3. Перед тим, як знову заправити біотуалет, перевірте справність усіх деталей. Найчастіше можуть стати непридатними кнопки, насосні помпи або кришки. Замінити їх на нові не проблема, адже їх можна докупити додатково.
  4. Якщо більш тривалий період ви не користуватиметеся біотуалетом, то пам’ятайте, що його потрібно спорожнити й очистити. А батарейки краще вийняти.
  5. Як правильно користуватися біотуалетом у зимовий період? Краще, якщо він перебуватиме в приміщенні, де є плюсова температура, навіть якщо ви використовуєте синтетичні рідини, що не замерзають. Врахуйте, що пластик може потріскатись на морозі.

Виконуйте інструкції виробника та правила експлуатації, своєчасно обслуговуйте біотуалет і тоді він слугуватиме вам дуже довго.

Автономний туалет знадобиться для: укриттів, квартир і приватних будинків, ОСББ, шкіл та дитячих садків, громадських місць

Сьогодні біотуалети стали незамінними. Ми вже добре знаємо, що таке біотуалет і як користуватися біотуалетом вдома та в громадських місцях. Тому якщо у вас є потреба придбати таке сучасне обладнання, обирайте інтернет-магазин "Рідні Медтехніка". Ми пропонуємо вигідний прайс на різні моделі біотуалетів, препарати для очищення й інші складові.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд