Що робити в разі пошкодження зв'язок коліна

13.02.2020 22.04.2024
911
Переглядів: 911

Одними з найчастіших травм є пошкодження зв'язок коліна, які отримують під час занять спортом або навіть під час прогулянки. Невдале приземлення на ногу внаслідок падіння, вивихи та удари – все це може спровокувати розрив або надрив зв'язок. Щоб уникнути неприємних ситуацій, їхніх наслідків і під час лікування травм, фахівці рекомендують використовувати спеціальні пристосування (бандажі для коліна та гомілкостопа, наколінники, кінезіотейпи). Тепер розберемося докладніше.

Бандажі для коліна

Бандажі на ногу являють собою вироби для розв'язання багатьох проблем, пов'язаних із захворюваннями, травмами різних ділянок ноги. Найчастіше лікарі призначають ці ортопедичні вироби в разі травм механічного характеру, деформацій кісток, а також у разі загострень запальних захворювань.

Ортопедичні бандажі для ніг можуть призначати пацієнтам будь-якого віку. Але, як показує статистика, найчастіше вони необхідні дорослим. Крім того, саме в старшому віці з'являються різноманітні захворювання, під час лікування яких необхідне застосування бандажа. І саме в старшому віці є ризик отримання різноманітних травм нижніх кінцівок. Ортопедичні бандажі для ніг класифікують:

  • за ступенем жорсткості;
  • за типом фіксації;
  • за призначенням (профілактика або лікування);
  • за сферою застосування (спорт, медицина);
  • за місцем застосування.

Наколінники

Існує три види бандажів для ніг: середнього, сильного та найбільшого стиснення.

Бандажі середнього стиснення виготовлені з нежорсткого м'якого матеріалу, що створює необхідний тиск без значної деформації та порушення в системі кровообігу. Їх призначають у разі вивихів або розтягнень м'язів. Вироби сильного стиснення (фіксатор) колінної частини відрізняються тим, що мають додаткові ребра жорсткості. Найчастіше ребра жорсткості розташовані по обидва боки виробу та забезпечують кращу фіксацію суглоба. Крім цього, в таких бандажах є спеціальне гелеве кільце, що розташоване навколо надколінка. Бандаж для коліна найбільшого стиснення (ортез) необхідний у крайніх випадках, тоді, коли потрібна максимальна фіксація. В ортезах є спеціальні шарніри. Особливість конструкцій таких бандажів на коліно в тому, що вони згинаються в процесі ходьби, а саме коліно залишається нерухомим. Самостійно визначити, який вид бандажа для ніг необхідний, вкрай складно, тому краще, щоб саме лікар вказав на відповідний вид бандажа та термін його застосування.

Кінезіологічні пластирі

Останнім часом особливу популярність має кінезіологічне тейпування – терапевтичний метод лікування за допомогою накладення спеціальних пластирів з метою підтримки м'язів і суглобово-зв'язкового апарату, для розвантаження та приведення їх у правильне фізіологічне положення. Кінезіотейп на 96-97 % складається з бавовняної тканини, на 3-4 % – із синтетичного еластичного шару, має гіпоалергенний акриловий клей і паперову підкладку. Важливо звернути увагу, що використання кінезіотейпа унеможливлює виникнення алергічних реакцій: свербежу, висипу.

Кінезіотейп REA TAPE Classic, блакитний

Застосовують кінезіотейпи для:

  • зменшення амплітуди руху суглоба під час лікування та відновлення;
  • якісної фіксації та підтримки м'язів 24 години впродовж не більше 7 днів;
  • корекції та лікування травм, які відбуваються в режимі спортивної активності;
  • якісного розслаблення м'язів і прискорення їхнього відновлення.

Існує кілька технік накладення кінезіотейпа: м'язова, фасціальна (створення додаткової оболонки), дренажна, просторова (ліфтинг), зв'язково-сухожильна, невральна, коригувальна. Лікувальний ефект пластиру проявляється тільки за умови правильної аплікації. Травматолог, невролог або ортопед фіксує тейп таким чином, щоб ушкоджений м'яз послабив тиск на судини та нерви або була досягнута м'яка стабілізація суглоба. У результаті відновлюється кровообіг, лімфодренаж, зменшується запалення нервових закінчень, усувається больовий синдром. Часто кінезіотейпи застосовують спортсмени, особливо бігуни, для уникнення травм коліна, зокрема пошкоджень зв'язок.

Креми та бальзами

Крім бандажів і кінезіотейпів, необхідні додаткові засоби для підтримання здоров'я зв'язок у колінних суглобах. Відомо, що суглоби - це надскладний механізм, завдяки якому наше тіло має можливість рухатися. Від того, в якому стані перебувають суглоби, й залежить рухливість нашого тіла. Тому механізму пересування (суглобам) необхідне дбайливе ставлення та своєчасна профілактика. Під час пересування хрящ зазнає постійних навантажень, внаслідок чого тканина стирається, а суглоби починають погано функціонувати, і від цього стає боляче ходити. За повноцінне, а головне швидке відновлення хрящової тканини відповідають високомолекулярний полісахарид Хондроїтин, а також Глюкозамін, який є головним будівельним матеріалом хрящової тканини та синовіальної рідини, що змащує суглобові поверхні. З віком рівень цих важливих речовин зменшується, а це може призводити до серйозних захворювань. На щастя, сьогодні існує безліч лікувальних кремів і мазей, у складі яких присутні Хондроїтин і Глюкозамін. Також крем для суглобів або бальзам може мати у своєму складі додаткові речовини, що так необхідні суглобам, м'язам. Креми можуть бути створені на основі шабельника, живокосту з додаванням, наприклад, бджолиної або зміїної отрути, ведмежої жовчі.

Крем-бальзам "Хондроїтин із глюкозаміном", 75 мл, Еліксір Мазь для суглобів Хондромаг, 100 мл, Екобіз
Крем-бальзам Сабельник із бджолиною отрутою, 75 мл, Еліксір


Товари для здоров'я ваших ніг можна купити в мережі магазинів Рідні Медтехніка або на сайті medtechnika.com.ua. В асортименті ви знайдете широкий вибір бандажів, наколінників, ортезів, кінезіотейпів, а також лікувальної косметики (креми та бальзами для суглобів тощо) відомих українських і закордонних брендів, які славляться своєю якістю.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд