Що робити, якщо болить горло?

22.11.2021 07.03.2024
17890
Переглядів: 17890

Зміст:


Біль у горлі – це найпоширеніший симптом, на який скаржаться як дорослі, так і діти. Він змушує пацієнтів звертатися по допомогу до спеціалістів або (переважно) займатися самолікуванням, адже спричиняє дискомфорт і знижує працездатність.

Рідко біль у горлі є повністю ізольованим симптомом, зазвичай він поєднується з ознобом, підвищенням температури, головним болем, нежитю, осиплістю голосу, міалгією, зниженням апетиту й загальною слабкістю. Захворювання горла переважно розпочинаються з легкого неприємного лоскотання задньої стінки глотки, далі симптом прогресує, спричиняє больові відчуття під час ковтання, вживання їжі, а потім навіть у стані спокою. Щойно ви відчули навіть незначний біль у горлі – негайно розпочинайте лікування, щоб уникнути прогресування та наслідків захворювання. 

Які найчастіші причини болю в горлі? Як правильно підібрати лікування, щоб швидко позбутися болю в горлі? Чи варто полоскати горло в домашніх умовах і як приборкати біль народними засобами? Про все це ми сьогодні детально поговоримо в цій статті.

Причини та симптоми болю в горлі

Болить горло що робити

Біль у горлі – наслідок запального процесу, його причинами найчастіше є неспецифічні інфекції верхніх дихальних шляхів, гострі інфекційні захворювання ротової частини глотки та гострі респіраторні вірусні інфекції. Також часто біль у горлі пов’язують не з інфекційним генезом, а з іншими причинами, зокрема: алергічні реакції, переохолодження, термічний або хімічний опік слизової оболонки дихальних шляхів, вживання надто гострої їжі, інгаляція шкідливих промислових речовин, що чинять подразнювальну дію на слизову глотки, а також вдихання тютюнового диму (як активне, так і пасивне паління).

Згідно з даними статистики етіологічним чинником болю в горлі в 90% є віруси та лише 10% становить бактеріальна інфекція та інші.

Отже, розгляньмо десятку найчастіших причин болю в горлі:

  1. Застуда та грип.

Особливо небезпечним періодом є осінньо-зимовий, саме тоді ми часто піддаємось атаці вірусів грипу. Через низьку температуру повітря наш організм переохолоджується, імунітет слабшає, приєднується інфекційний агент і ми опиняємось у ліжку з недугою. Біль у горлі виникає після інкубаційного періоду, до нього приєднується висока температура, озноб, нежить, головний біль, міалгія.

Що робити якщо болить горло

  1. Ангіна або тонзиліт.

Це захворювання частіше виникає в дитячому віці, але дорослі теж схильні до цієї недуги. Біль у горлі має виражений характер, як додаток – опухлі мигдалини та висока температура. Самолікування може бути небезпечним, тому краще звернутися до профільного спеціаліста, адже може знадобитися видалення мигдалин.

  1. Фарингіт.

Це запальний процес, що локалізується в слизовій оболонці та лімфоїдній тканині глотки, спричинений вірусними, бактеріальними та мікотичними агентами, супроводжується болем, першінням і вираженим дискомфортом у горлі.
Фарингіт буває гострим і хронічним. Гострий розвивається після впливу агресивного чинника, а хронічний виникає внаслідок недолікованого гострого фарингіту. Причинами гострого фарингіту переважно є аденовірус, риновіруси, вірус Коксакі, грипу, герпесвірус і коронавірус. Найчастішою бактеріальною інфекцією, що спричиняє гострий фарингіт, є стрептокок групи А.
Як розрізнити: у вас вірусний чи бактеріальний фарингіт? Диференціювати причину потрібно обов’язково, адже від цього залежить правильна тактика лікування та його успіх. Для вірусного фарингіту, крім болю в горлі, характерні: кон’юнктивіт, кашель, діарея, захриплість, виразкоподібний стоматит. Для бактеріального: раптовий початок, лихоманка, нудота, блювання, тонзилофарингеальне запалення, петехії на піднебінні, збільшення лімфовузлів. Сучасні принципи лікування цього захворювання містять багато важливих нюансів, тому в разі виникнення подібних симптомів негайно зверніться до лікаря.

Болить горло що робити, щоб швидко пройшло

  1. Інфекційний мононуклеоз.

Це захворювання викликає вірус Епштейна-Барр і має повітряно-крапельний і контактно-побутовий шлях передавання. Основними симптомами є гарячка, лімфаденопатія, тонзиліт, гострий біль у горлі, збільшення печінки та селезінки.

  1. Скарлатина.

Це бактеріальне захворювання, яке спричиняє група стрептококових мікробів. Розпочинається скарлатина з неприємних відчуттів у горлі та яскраво-червоного висипання на тілі, що локалізується на тулубі та кінцівках.
Лікування скарлатини – специфічне й обов’язкове, адже може призвести до тяжких ускладнень на серцево-судинну систему, тому необхідна консультація лікаря.

  1. Інфекції, пов’язані зі стоматологічними захворюваннями.

Постійна персистенція збудника, що викликає захворювання зубів і утворює осередок гнійної інфекції, може бути причиною виникнення запалення слизової оболонки глотки та викликати біль у горлі. У таких випадках потрібно ліквідувати джерело гною та звернутися передусім до стоматолога.

  1. Розлади кишково-шлункового тракту.

Оскільки ротова порожнина та глотка належать також до органів кишково-шлункового тракту, то розлад цієї системи може спричиняти біль у горлі. З чим це пов’язано? Лікарі пов’язують це з виникненням таких порушень: ахалазія кардії (хронічне захворювання, пов’язане з дисфункцією нижнього стравохідного сфінктера); спазмів стравоходу, ГЕРХ (зворотний закид шлункового та дуоденального вмісту в дистальний відділ стравоходу, що спричиняє запальний процес); виразка дванадцятипалої кишки.

  1. Онкологічні процеси горла.

Цей процес найчастіше розвивається в голосовій щілині та переходить на суміжні структури, супроводжується болем у горлі під час ковтання та розмови, відчуттям стороннього тіла, осиплістю голосу, приступами безпричинного кашлю з домішками крові, втратою ваги, збільшенням лімфовузлів і зміною смаку. Для корекції та дообстеження потрібно негайно звернутися до лікаря.

  1. Алергічні реакції.

Біль у горлі можуть викликати сезонні алергії, полінози, сигаретний дим і навіть холод, адже теж спричиняють запалення слизової оболонки.

  1. Стороннє тіло.

Під час вживання їжі вона може застрягати в стінках горла, наприклад, кістка від риби або м’яса. З часом це стороннє тіло викликає запальний процес і супроводжується гострим болем, що наростає. Якщо у вас трапилась така ситуація й самостійно усунути стороннє тіло не вдається, негайно телефонуйте лікарю.

Серед низки випадків пацієнти самостійно можуть лікуватися в домашніх умовах і впоратися з болем у горлі, проте якщо біль триває протягом 2-3 днів, постійно посилюється, а ваш загальний стан погіршується, потрібно звернутися до ЛОРа – він обов’язково дасть правильні й ефективні рекомендації щодо лікування.
Ми підготували для вас перелік симптомів, які потребують негайної консультації лікаря:

  1. Проблеми з диханням і ковтанням.
  2. Біль у горлі, гарячка та блювання.
  3. Виникнення болю у ділянці вуха.
  4. Локальне або генералізоване збільшення лімфовузлів.
  5. Хвороби імунної системи, що провокують імуносупресію.
  6. Болі в суглобах.
  7. Висипання на тілі, що супроводжуються свербежем.
  8. Прожилки крові в харкотинні та мокроті.

Діагностика хворого горла

Для того, щоб поставити той чи інший діагноз, лікарю потрібно ретельно зібрати скарги, врахувати анамнез захворювань і тоді перейти до клінічного обстеження.

Що входить в обстеження на прийомі в лікаря? Це може бути як проста фарингоскопія – візуальне обстеження слизової оболонки глотки, так і взяття мазків зі слизової для встановлення природи походження інфекції (бактеріальна чи вірусна), загальний аналіз крові та сечі, тести на алергени.

Болить горло чим полоскати

Як швидко зняти біль у горлі?

Як ми згадували раніше, причини виникнення болю в горлі різноманітні, їх потрібно обов’язково враховувати під час вибору препарату для лікування, тому найкраще, щоб призначення виконував лікар. Якщо етіологія болю бактеріальна – необхідне застосування антибактеріальних препаратів, які чутливі до збудника. У випадку вірусного походження – противірусна терапія. Також необхідно приймати симптоматичне лікування для полегшення загального стану – у разі підвищення температури вище 38 градусів приймати жарознижувальні, у разі кашлю – відкашлювальні та протикашльові засоби тощо.

Для швидкого купірування болю в горлі в домашніх умовах можна використовувати такі засоби:

  1. Антисептичні розчини для полоскання ротової порожнини.
  2. Спреї та аерозолі для горла.
  3. Льодяники від болю в горлі.
  4. Таблетки для розсмоктування від болю в горлі.
  5. Також можна приймати безрецептурні засоби для усунення міалгії та головного болю.

Як приборкати біль у горлі в домашніх умовах за допомогою народних засобів? 

Чим прополоскати горло в разі болю

Передусім потрібно дотримуватися загальних рекомендацій щодо режиму дня, які допоможуть у лікуванні:

  1. Пити багато рідини, щоб знизити концентрацію токсинів у крові та прискорити їх виведення з організму, а також знизити температуру й запобігти зневодненню.
  2. Додати в раціон легку та м’яку їжу, яка не буде травмувати слизову та посилювати больові відчуття.
  3. Пити напої з вітаміном С – шипшину, малину, смородину.
  4. Повністю відмовитися від паління.
  5. Створити оптимальну вологість у кімнаті – не менш як 60%, щоб не пересушувати слизову та не подразнювати її.
  6. Одягатись відповідно до погодних умов, уникати переохолодження.
  7. Надворі старатися дихати через ніс, не ковтати холодне повітря.
  8. Уникати кондиціонерів і протягів у спекотну погоду.
  9. Постаратися менше розмовляти та в жодному разі не кричати й не підвищувати голос.
  10. Нормалізувати сон (спати не менш як 7-8 годин на добу), адже здоровий сон – запорука ефективної боротьби з інфекцією.

Щодо народних засобів, якими можна подолати біль у горлі, то потрібно використовувати їх з обережністю, адже вони можуть викликати різні алергічні реакції.

Розгляньмо рецепти з доступних продуктів, які можна знайти на поличці холодильника та кухонної шафи:

  1. Ефективним та першочерговим засобом є содовий розчин для полоскання горла: візьміть склянку теплого окропу, додайте туди чайну ложку соди, ретельно перемішайте та полощіть горло кожні 2-3 години.
  2. Додайте в раціон мед – це природна антибактеріальна та противірусна речовина. Його можна вживати з чаєм, молоком, корицею. Рекомендовано 2-3 чайні ложки на день у кілька підходів.
  3. Часник – антисептик природного генезу, для лікування горла потрібно розрізати зубчик часнику навпіл і розсмоктувати його. У часнику міститься хімічна речовина – аліцин, що бореться з інфекційними агентами, які викликали біль.
  4. Кориця – потрібна одна невелика частина палички кориці та дрібка перцю, проваріть їх у 2 склянках води кілька хвилин, далі процідіть, додайте ложку меду – і напій готовий до вживання. Рекомендовано застосовувати 1 раз на день протягом тижня.
  5. Куркума – теж один із перевірених та ефективних засобів боротьби з болем у горлі. Для приготування напою потрібна чверть чайної ложки куркуми та склянка теплої води. Вживайте цей розчин вранці натщесерце.
  6. Яблучний оцет можна використовувати для полоскання горла: потрібна чайна ложка оцту на 250 мл теплої кип’яченої води. Полощіть ротову порожнину та горло, але не ковтайте цю суміш, адже це може призвести до проблем зі шлунком.
  7. Морква та буряк. Ці два широковідомі продукти ефективно борються із запаленням і болем у горлі. Як їх використовувати? Потрібно вичавити сік із моркви та буряка в пропорції 1:1, додати в суміш чайну ложку меду та вживати повільно двічі на день, бажано вранці й увечері.
  8. Чай із ромашки. Можна взяти столову ложку сушеної ромашки, залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, додати чайну ложку меду та вживати 3 рази на день. Ромашка має антибактеріальну та протизапальну дію.
  9. Шавлія, м’ята, евкаліпт і ромашка – візьміть по чайній ложці цих трав, змішайте, залийте окропом близько 2 літрів і варіть 2-3 хвилини. Сядьте й дихайте над випарами по 10 хвилин 2-3 рази на день.
  10. Варена картопля – беріть кілька картоплин, відваріть, розімніть і додайте кілька крапель олії евкаліпту, нахиліться та дихайте парою 10-15 хвилин.

Які можливі ускладнення болю в горлі та чого не можна робити в жодному разі?

Якщо ви лікуєте горло вже кілька днів, а біль не зникає, а навіть посилюється, необхідно терміново записуватися до лікаря на прийом. Про ускладнення сигналізують виникнення таких ознак: набряк слизової горла, шиї та язика, нестерпний біль під час ковтання, ускладнене дихання, надто червоне забарвлення слизової горла, осиплість голосу, мігрень, поява висипання та зміна кольору сечі.

Якщо ви помітили в себе хоча б одну ознаку зі згаданих вище, негайно звертайтеся по допомогу до лікаря.

Що категорично заборонено робити в разі болю в горлі та підвищеної температури? Ставити гірчичники та спиртові компреси!

Пам’ятайте: кожен організм – індивідуальний, має власні захисні сили та можливості, тому прислухайтеся до себе, бережіть себе та не забувайте про профілактику захворювань, що супроводжуються болем у горлі!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд