Боротьба з варикозом: основні способи та правила

09.08.2019 03.04.2024
659
Переглядів: 659

Серцево-судинна система людини влаштована таким чином, що нормально функціонує вона тільки за умови регулярного фізичного навантаження. Причому воно має бути динамічним. Простіше кажучи, здоров'я — це рух. Однак ми мало ходимо пішки, замість ходьби сходами користуємося ліфтом. На роботі більшу частину часу сидимо або стоїмо, відпочиваємо сидячи або лежачи. У результаті варикоз нижніх кінцівок виявляють у більшості людей (за деякими оцінками понад 60 %) після 40 років. 

Варикоз, або варикозне розширення вен, — це хронічне захворювання судин, за якого через розвинену клапанну недостатність у них застоюється кров. Найчастіше захворювання вражає поверхневі вени ніг, як найбільш схильні до навантаження. У результаті ноги набрякають, швидко втомлюються, болять до кінця дня, пізніше з'являється косметична проблема — уражені судини стають видимими та виглядають як роздуті вузлуваті темні тяжі, що роздулися. Як справлятися з цією патологією? Зверніть увагу на поради від експерта з "Рідні Медтехніка"

Методи лікування та профілактики 

Існує кілька способів профілактики та лікування варикозу:

  1. ЛФК. Лікувальна фізкультура, шляхом дозованого рухового навантаження, допомагає усунути застійні явища у венах нижніх кінцівок. Найпростіша та найдоступніша всім вправа — звичайна ходьба, найефективніша — ходьба з високо піднятими ногами. 

  2. Компресійна білизна. Носіння спеціального компресійного трикотажу (панчохи, колготки, гольфи) — дієвий метод лікування та профілактики варикозного розширення вен. 

  3. Ортопедичні устілки. Так само як і компресійна білизна, полегшують стан пацієнта. Їх носіння дає змогу зменшити втому та болючість ніг завдяки правильному розподілу навантаження. 

  4. Дієтотерапія. Показано збалансоване харчування з достатнім вмістом вітамінів, мінералів та інших нутрієнтів. Пацієнтам із зайвою вагою потрібне харчування зі зниженою калорійністю. Це допоможе зменшити зайву вагу, щоб зняти додаткове навантаження з ніг. Важливо дотримуватися водного режиму, випиваючи не менше ніж півтора літра рідини на день. Це дасть змогу поліпшити реологічні властивості крові (плинність) і допоможе в усуненні венозного застою. 

  5. Лікарська терапія. Може бути загальною (внутрішньою) та зовнішньою. Загальна — вживання препаратів системної дії, призначає лікар строго за показаннями. Зовнішня — використання мазей, гелів, кремів та інших препаратів, які полегшують симптоми захворювання. 

  6. Хірургічне лікування. Застосовують у тих випадках, коли консервативні методи неефективні. Використовують як безкровні методики (лазерна коагуляція, склеротерапія тощо), так і відкритий хірургічний спосіб. У першому випадку уражені вени під впливом лазера або склерозанта "запаюють", й у них припиняється кровообіг, у другому їх видаляють. Кровообіг ніг при цьому не страждає, оскільки кров продовжує циркулювати по безлічі інших судин. 

Правила лікування варикозного розширення вен

Поширена думка, що варикоз — хоч і неприємна хвороба, оскільки спричиняє косметичний дефект і стомлюваність, але все ж несерйозна. Насправді все більш ніж серйозно, оскільки мовиться про одну з важливих ділянок єдиної серцево-судинної системи. Порушений відтік рідини та застій створює передумови для утворення тромбів в уражених венах. Сформовані тромби можуть відриватися і з потоком крові заноситися в інший орган, блокуючи судину, що живить. Наслідок такого тромбу, що потрапив у серце або головний мозок, — інфаркт міокарда або інсульт головного мозку. 

З цього випливає:

Правило №1. Не займайтеся самолікуванням. Навіть якщо ви впевнені, що правильно поставили діагноз і знаєте, що робити, не робіть помилки, зверніться до флеболога (лікар, який спеціалізується на лікуванні захворювань вен) і дотримуйтеся його рекомендацій. 

Правило №2. Купуйте компресійну білизну або ортопедичні устілки тільки у довірених продавців. Не піддавайтеся впливу, побачивши рекламу. Занадто великий шанс купити не те, що потрібно. І устілки, і компресійний трикотаж підбирають індивідуально, компетентним консультантом (або лікарем), з урахуванням безлічі параметрів. Щоб вибрати вироби правильно, потрібно зробити заміри та знати клас компресії, а у випадку з ортопедичними устілками може знадобитися й примірка. В іншому разі з високою ймовірністю виріб не підійде — буде не тільки незручним, а й не матиме жодного ефекту. 

Правило №3. Лікарські препарати для внутрішнього застосування не слід приймати без консультації з лікарем. "Рідні Медтехніка" попереджає, що не існує ліків, які б діяли тільки на судини, уражені варикозом, вони діють на всю серцево-судинну систему, тому їх потрібно приймати за суворими показаннями з ретельним дотриманням дозування.

Правило № 4. Ні лікарська терапія, ні використання компресійного трикотажу не замінять хірургічного втручання, якщо в ньому з'явилася необхідність. Однак ці методи можуть виступати як ефективне доповнення до операції. 

5 фактів про компресійну білизну, які слід дізнатися, перш ніж купити її

  1. Компресійна білизна дає змогу завдяки зовнішньому стисканню (компресія — стискання) поліпшити кровообіг у венах, стимулювати відтік рідини, усунути або запобігти застою та пов'язаній із цим стомлюваності й болючості. 

  2. Виготовляють таку білизну зі спеціального трикотажу із заданим тиском на тканини. Сучасні вироби виготовляють із високотехнологічного матеріалу, тому вони вирізняються повітропроникністю, антибактеріальною дією та естетичністю. 

  3. Компресійні колготки, панчохи та гольфи випускають у трьох кольорах: чорному, тілесному (бежевому) та білому. Перші два призначені для щоденного носіння. Така білизна чинить максимально сприятливий вплив у поєднанні з рухом (додатковий масажний ефект). Білі вироби призначені для госпіталізації, їх надягають у положенні лежачи. Використовують їх переважно для профілактики тромбоемболічних станів у післяопераційний період. 

  4. Існує 4 класи компресійної білизни: з 1 по 4 + додатковий клас А. Білизна класу А належить до профілактичних засобів. Її надягають, коли є схильність до варикозу (наприклад, тривале стояння протягом дня, спадкова схильність), але ще немає жодних ознак захворювання. Білизну 1-го класу носять, коли є початкові ознаки захворювання, 2-го - за варикозної хвороби, що розвинулася, 3-го і 4-го застосовують рідко, здебільшого за появи ускладнень, її складно використовувати самостійно. 

  5. Щоб вибрати компресійні панчохи, колготки та гольфи від варикозу, потрібно зробити кілька вимірів ніг (окружність щиколотки, гомілка в найширшому місці, окружність під коліном). Тільки правильно підібраний виріб надасть необхідну лікувально-профілактичну дію. 

У магазині "Рідні Медтехніка" ви можете купити вироби з компресійного трикотажу (панчохи, гольфи, колготки), ортопедичні устілки відмінної якості, що відповідає всім необхідним стандартам. Консультанти допоможуть вибрати білизну правильно, так, щоб носіння її було зручним, а дія — ефективною.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд