Болить кісточка на нозі збоку – що робити?

10.01.2023 19.03.2024
12246
Переглядів: 12246

Зміст:

Збільшена кісточка на нозі збоку (гулька) – дуже часте явище й мало хто знає, чому вона збільшилася та що з нею робити далі. До того ж переважно ця проблема супроводжується больовими відчуттями та дискомфортом. Кісточка може боліти у двох місцях – біля великого пальця та на щиколотці. Це така поширена проблема через те, що на цих кісточках, що виступають, немає захисного шару жиру, тільки шкіра. Тому навіть найменше навантаження й травма можуть призвести до серйозних наслідків. Крім цього, циркуляція крові на цих ділянках уповільнена, адже що менше жирового прошарку та м’язів, то менша циркуляція. Через це і регенерація на кісточках відбувається повільніше.

Збільшені кісточки на ногах – це питання не лише естетики, а й здоров’я. Тому підходити до розв’язання цієї проблеми треба серйозно. Якщо запустити та вчасно не розпочати лікування, це може призвести до необхідності радикального лікування кісточки на ногах, тобто до хірургічного втручання.

Причини болю кісточки на стопі

Найчастіше, якщо болить кісточка на нозі біля великого пальця, це викликане тиском незручного взуття. Які ще причини можуть бути:

  • спадковість;
  • плоскостопість;
  • порушення у гормональному фоні;
  • травмовані пальці;
  • зайва вага;
  • професійна деформація – у балерин, танцівниць та циркових артистів;
  • погане харчування з недостатньою кількістю необхідних вітамінів та корисних речовин.

Якщо ж болить кісточка на щиколотці, то причина переважно в зміні положення самої кісточки. Інші причини, чому болить кісточка на нозі збоку:

  • носіння взуття з довгою халявою, яка тисне на кісточку й травмує її;
  • розтягнення зв’язок;
  • перелом кістки;
  • вивих;
  • хвороби, притаманні суглобам. Наприклад, артрити, подагра, остеоартроз тощо.

Що робити, якщо болить кісточка на нозі?

Що робити, якщо болить кісточка на нозі? Насамперед звернутися до лікаря. Він порадить правильне лікування індивідуально для вас. У будь-якому разі, якщо болить кісточка на нозі, необхідно відкоригувати положення стопи, щоб зменшити навантаження на ділянки, які болять. Цьому сприяють вправи, масажери та різні ортопедичні пристрої.

У крайньому разі, якщо проблему запущено, ортопед радитиме хірургічний метод лікування.

Методи профілактики

Для профілактики фахівці радять постійне носіння ортопедичних устілок, повну відмову від носіння незручного взуття та щоденну гімнастику для стоп.

Використовуйте ортопедичні устілки

Спеціальні ортопедичні устілки використовують для профілактики плоскостопості. Також вони допомагають призупинити деформацію кісточок. Устілки налагоджують кровообіг у стопі, знімають больові відчуття і почуття тяжкості в нижніх кінцівках, зменшують навантаження на стопи.

Кісточка на нозі болить і опухла

Правильно підбирайте взуття

Яке взуття не можна носити:

  • з високими підборами – під час носіння такого взуття вага тіла розподіляється нерівномірно на поверхні стопи. У такому разі навантаження більше йде на передню частину стопи. Навіть якщо недовго носити таке взуття, можна побачити, що палець викривився, а кісточка біля пальця опухла;
  • з вузьким носком – під час носіння такого взуття передня частина стопи перебуває в постійному тиску, що є анатомічно неправильним положенням. Як наслідок – фаланга великого пальця деформується;
  • меншого розміру, ніж потрібно – у такому разі через анатомічно неправильне положення пальців може розвинутись бурсит – запалення синовіальної сумки суглобів пальців ніг.

Гімнастика для стоп

Як гімнастика підійде ходьба босоніж по нерівних поверхнях. Або ви можете знайти в Інтернеті спеціальні вправи. Їх є велика кількість і ви зможете підібрати для себе саме ті, які вам підійдуть.

Рекомендації в разі болю кісточки на нозі

Загальні рекомендації, якщо у вас болить кісточка на нозі збоку:

  • купити у свою аптечку спеціальну мазь або гель;
  • зробити настій на травах чи компрес;
  • не носити незручне взуття, яке тисне;
  • використовувати спеціальні устілки-супінатори, які допоможуть правильно розподілити навантаження на стопи.

Ці рекомендації здатні лише трохи усунути больові відчуття, але ніяк не вилікувати, хоча, можливо, і запобігти подальшому розвитку хвороби. Крім згаданого вище, вам можуть знадобитися різні ортопедичні бандажі та шини. Або навіть ортези для іммобілізації. Якщо проблема саме в кісточці великого пальця, може допомогти вальгусний бандаж із відведенням великого пальця. Такі пристрої можна придбати в спеціалізованому магазині "Рідні. Медтехніка".

Запалилась кісточка на нозі

Також допомагають вправи та масажери. У будь-якому разі зверніться до фахівця, який підбере правильну терапію, адже самолікування може тільки нашкодити.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд