Що таке барометр і для чого він потрібний

14.02.2019 01.04.2024
7035
Переглядів: 7035

Що таке барометр і чому він може знадобитися сучасній людині? Зі шкільних уроків фізики ми нечітко пам'ятаємо, що це прилад, якось пов'язаний з вимірюванням тиску. Усе правильно - це прилад, що дає змогу вимірювати точне значення атмосферного тиску в якійсь конкретній місцевості на Землі, а також прогнозувати погоду на найближчі дні.

Виявляється, цей корисний винахід з'явився ще 1644 року, коли учень Галілея Торрічеллі за порадою вчителя проводив досліди з ртуттю.

Наповнивши ртуттю довгу трубку (1,2 м), він перевернув її та в такому перевернутому вигляді встановив у велике блюдо. Ртуть частково залишилася в трубці, і там же утворився вакуум. Торрічеллі зрозумів, що це відбувається завдяки тиску повітряних мас. Так було винайдено ртутний барометр.  Його застосовують і сьогодні, але в побуті використовують рідко, оскільки завжди існує певна небезпека розливу ртуті. Такі барометри дуже крихкі.

Що таке барометр-анероїд

Значно безпечнішим, але не менш точним виявився анероїдний барометр (він же - безрідинний), винайдений французьким вченим Люсьєном ВіДі 1843 року.

У цьому приладі немає ртуті. Він фіксує зміни атмосферного тиску за допомогою зміни форми стінок металевої комірки. Ці стінки настільки тонкі, що прогинаються під дією тиску повітряних мас. Анероїдний барометр активно використовують і в наші дні.

Як користуватися барометром

Якщо ви не хочете самостійно нічого налаштовувати та до того ж воліли б мати прилад, який не потрібно монтувати на стіну, а можна, наприклад, носити на зап'ясті у вигляді наручного годинника, то можна купити барометр, винайдений уже в наші дні - цифровий. Він буде трохи дорожчим, зате його відразу можна застосовувати. Цифровий барометр "зчитує" дані з метеосайтів, тому точність його показань не підлягає сумніву. Який би з барометрів ви не обрали, потрібно знати, як інтерпретувати ті результати, які він показує. До речі, тиск будь-який барометр покаже в міліметрах ртутного стовпа - тих одиницях, які використовували в перших ртутних приладах.

Принцип роботи барометра

Отже, ви подивилися на стрілки та виявили, що тиск нині піднявся вище 767 мм рт. ст. і потихеньку зростає. Це означає, що найближчим часом можна збиратися з друзями на пікнік - погода буде ясною. Якщо тиск поступово падає - чекайте на появу хмарності (а взимку й потепління).

Якщо ви спостерігаєте таку картину: стрілки вказують на цифри, нижчі за 757 мм рт. ст., і швидко падають ще нижче - чекайте на сильні опади, а, можливо, і на штормовий вітер. Якщо особливих рухів стрілка не робить протягом деякого часу - буде ясна та холодна погода.

Барометр, виявляється, може чудово виручити й в наше "комп'ютерне" століття. Збираючись на риболовлю або в гірський похід, плануючи поїздку на озеро або навіть посадкові роботи на власній дачі, захопіть із собою барометр. У будь-якому місці, де б ви не перебували, він зможе точно передбачити погоду на найближчі дні. До речі, корисно мати вдома цей прилад метеочутливим людям - вони завжди будуть готові до змін погодних умов і зможуть вчасно вжити потрібні ліки. Барометр можна навіть подарувати другу на день народження, особливо якщо він - завзятий турист.

 

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд