Розбився градусник: що робити?

14.02.2019 01.04.2024
934
Переглядів: 934

 

Ртутний градусник — прилад, призначений для зміни температури тіла й отримання інформації про наявність проблем в організмі. Перевага виробу полягає в доступній ціні та точності показань. Але є й недолік — надмірна крихкість і ризик пошкодити корпус приладу з подальшим витіканням небезпечного металу. Що робити, якщо розбився ртутний градусник? У чому ризики? Які дії здійснювати не можна? Розглянемо ці моменти детальніше.

Наслідки для здоров'я

Ртуть — небезпечний метал, гранична концентрація якого не повинна перевищувати 300 кг/куб. м. Якщо розбився домашній ртутний градусник, елемент розділяється на дрібні кульки, закочується під меблі, "маскується" у ворсі килима або опиняється в інших важкодоступних місцях приміщення. У такому разі для виявлення металу може знадобитися багато часу та спеціальне обладнання.

Чи небезпечний ртутний градусник, що розбився? Однозначно, так. Метал відкладається в тканинах і нервових клітинах людини, що з часом призводить до погіршення здоров'я. Випаровування металу небезпечні для всіх, але в найбільшу зону ризику входять вагітні, діти та люди похилого віку. Їхній організм гірше справляється з токсичним впливом ртуті. Щоб уникнути проблем, необхідно відразу усунути наслідки, якщо вдома розбився ртутний градусник.

Що робити заборонено?

У разі виникнення такої ситуації багато хто губиться і припускається помилок. Розглянемо, які дії виконувати не можна:

  • Збирати ртутні кульки за допомогою пилососа. Наслідки такої дії — нагрівання металу, через що процес випаровування прискорюється. Елементи ртуті залишаються всередині пилососа, який перетворюється на джерело поширення небезпечних парів. Надалі "заражене" обладнання доведеться викинути.
  • Підмітати квартиру віником або мити щіткою. Такі дії призводять до розділення великих кульок ртуті, що ускладнює процес їх пошуку.
  • Вибирати метал за допомогою ганчірки. У цьому випадку ситуація погіршується через збільшення проблемної ділянки та ускладнення процесу пошуку.
  • Викидати зібрані кульки в сміттєпровід і каналізацію, адже небезпечний метал залишається на трубах і продовжує шкодити організму.
  • Відкривати вікна та двері для створення протягу в кімнаті. Такі дії, якщо розбився градусник, можуть призвести до поширення небезпечних парів по всій квартирі. Робити цього не можна до збору всіх кульок.
  • Кидати речі, на які потрапила ртуть, у пральну машинку. У результаті на деталях обладнання залишається метал, пари якого можуть призвести до серйозного отруєння.

як зібрати ртуть якщо розбився ртутний градусник

Заходи для підготовки

Змоделюємо ситуацію. Розбився градусник у квартирі — що робити насамперед. Для початку необхідно унеможливити поширення парів. Відкрийте вікно для провітрювання приміщення, але не створюйте протягу. Для захисту здоров'я використовуйте бахіли, змочену у воді марлеву пов'язку або респіратор (якщо є). Підготуйте розчин марганцівки, за допомогою якої буде оброблятися поверхня. Пам'ятайте, що на світлих елементах інтер'єру можуть залишитися плями.

Також запасіться необхідним інструментом. Вам знадобиться пара аркушів паперу, пензель, медична груша, ліхтар і скотч.

Правила збору ртуті

Тепер розглянемо, як зібрати ртутний градусник, що розбився. Алгоритм дій:

  • Перш за все, зберіть уламки виробу і перемістіть їх у місткість із водою. Знайдіть усі кульки та за допомогою паперу об'єднайте їх в одну групу.
  • Великі елементи ртуті перенесіть на аркуш паперу, а далі - в застосовувану для збору тару (наприклад, банку).
  • Використовуйте скотч для збору найбільш дрібних елементів. Використану липку стрічку також помістіть у місткість.
  • Огляньте поверхню за допомогою ліхтаря. Метал, що залишився, буде світитися, тому його можна виявити.
  • Зберіть залишки ртуті за допомогою медичної груші шляхом всмоктування і подальшого виливання в тару з водою. Після завершення робіт кладіть грушу всередину банки та закривайте її.

Правила утилізації

Головне питання — як утилізувати ртутний градусник, що розбився. Після завершення робіт зі збирання кульок металу потрібно зайти в Інтернет на сайт Центру гігієни та епідеміології (для свого населеного пункту). Там з'ясуйте телефонний номер санепідемстанції, співробітники якої допоможуть у розв'язанні проблеми. Якщо у вас немає впевненості, що всю ртуть зібрано, краще викликати фахівців додому — вони знайдуть і приберуть метал, що залишився.

Завершальні кроки

Наведемо рекомендації, що робити після усунення проблеми. Виконайте такі дії:

  • Підготуйте розчин марганцівки та за допомогою щітки обробіть небезпечну ділянку. Використовувана рідина повинна мати максимальну концентрацію і бути темно-бурого кольору. Після обробки залиште приміщення на 50-60 хвилин, після чого зробіть повторне очищення за допомогою мильно-содового розчину. Для приготування останнього розчиніть харчову соду (50 г) і шматок господарського мила (40 г) в 1 літрі води.
  • Не заходьте в кімнату протягом 24 годин. Щойно необхідний час витримано, ще раз вимийте підлогу водою.
  • Одразу після інциденту прополощіть ротову порожнину слабким розчином марганцівки та випийте 3-4 таблетки активованого вугілля для зниження дії шкідливих випарів.
  • Провітрюйте кімнату тричі на добу по 10-15 хвилин протягом 10 діб. Якщо вдома є дитина, протягом цього часу не пускайте її в приміщення.

 

Підсумки

Розбивати ртутний градусник небезпечно та загрожує здоров'ю. Але якщо така ситуація сталася, не варто панікувати. Виконання розглянутих кроків допомагає швидко прибрати метал та уникнути наслідків для здоров'я.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд