Навіщо потрібен кисневий концентратор?

06.05.2021 04.04.2024
2389
Переглядів: 2389

Кисневий концентратор – це пристрій, який відокремлює молекули кисню з повітря, а потім у концентрованому вигляді видає 95% кисневий потік. У наші дні такі прилади активно застосовують у кисневій терапії та в процесі лікування різних захворювань. Так навіщо ж конкретно потрібен кисневий концентратор?

 

Кисневий концентратор для чого він потрібен

 

Почнемо з того, що перші кисневі концентратори (подібні до сучасних) розробили в NASA. Безпечні пристрої почали застосовувати в космічних програмах, оскільки вони були набагато безпечнішими за балони зі стисненим киснем. На початку 1980-х років прилади почали випускати в промислових масштабах, і застосовувати в медицині.

 

Принцип роботи кисневого концентратора

Апарат концентратор кисню бере повітря з довкілля і відокремлює молекули кисню. Для цього в пристрої є щось подібне на "молекулярне решето". Воно утримує азот, а ось кисень – пропускає в накопичувальний відсік. На виході пристрій видає концентровану кисневу сполуку. Користувачі концентратора вдихають кисень через маску або назальну канюлю. Ось для чого потрібен концентратор кисню.

 

Відповідно до обсягів кисню, що виробляється, пристрої можуть бути портативними і стаціонарними. Портативні концентратори застосовують як у медицині, так і в домашніх умовах. Стаціонарні моделі використовують у лікарнях, клініках, медичних центрах і оздоровчих санаторіях. І стаціонарні, і портативні концентратори працюють від електричної мережі. Деякі моделі портативних пристроїв можуть працювати від автомобільної розетки. Це залежить від робочих параметрів обладнання.

 

Що таке концентрація та сила потоку кисню?

Також відповідно до типу пристрою, концентратори можуть видавати газову сполуку з різною концентрацією кисню: від 80% до 95%. Крім цього, ще один важливий параметр продуктивності концентратора – сила потоку кисню. Цей параметр вимірюється в літрах видаваного об'єму кисню протягом 1 хвилини. Портативні домашні моделі, зазвичай, мають силу потоку кисню 1,3 або 5 літрів.

 

Навіщо потрібен концентратор кисню

 

Для чого потрібен кисневий концентратор у медицині й не тільки?

Необхідність у використанні кисневого концентратора виникає в разі нестачі кисню в крові – гіпоксії. Це може трапитися через різні чинники, втім призводить до головних болів, ослаблення імунної системи, порушень фізичної та розумової активності, порушення роботи нервової системи.

 

Показання до застосування кисневого концентратора

  • Кістозний фіброз;
  • Серцева недостатність;
  • Захворювання бронхів;
  • Бронхіальна астма;
  • Дихальна недостатність;
  • Обструкції легень у хронічній формі;
  • Легенева гіпертензія;
  • Ослаблений імунітет;
  • Схильність до застудних захворювань;
  • Необхідність стимуляції розумової діяльності (наприклад, у разі постійних розумових навантажень);
  • Порушення обміну речовин;
  • Втома та апатія;
  • Депресія;
  • Реабілітації після складних операцій.

 

Киснева терапія з використанням концентратора сприяє зменшенню задишки, відновленню роботи серцево-судинної системи, нормалізації роботи внутрішніх органів, зниженню загальної інтоксикації, а також поліпшенню стану шкіри.

 

Протипоказання

Зазвичай протипоказань для застосування кисневого концентратора немає. Однак, людям із певними показаннями необхідно проконсультуватися з лікарем перед застосуванням. А саме: загострення захворювань органів травлення, хвороби сечокам'яної та жовчнокам'яної системи, гострі алергічні реакції.

 

Для чого здоровим людям потрібен кисневий концентратор?

Терапія киснем допомагає не тільки боротися, а й запобігати розвитку гіпоксемії – зниженого вмісту кисню в крові. Це порушення може бути спричинене як хворобами, так й іншими чинниками, наприклад, курінням або ожирінням.

 

Незважаючи на причину, гіпоксемія може призводити до порушень кровообігу, зменшення вмісту гемоглобіну в крові та газообміну в разі захворювань легень. Тому киснетерапію рекомендують виконувати системно, навіть із метою профілактики та загального зміцнення організму.

 

Кисневий концентратор навіщо потрібен

 

Ось деякі ситуації, коли здоровим людям рекомендована терапія киснем:

  • Під час вагітності. У період вагітності у майбутньої матері збільшується навантаження на серце, судини, збільшується об'єм крові в тілі. Терапія киснем у такому разі сприяє поліпшенню самопочуття. Водночас це простий спосіб компенсувати дефіцит кисню і запобігти виникненню гіпоксії плода.
  • Під час активних фізичних навантажень. Будь це професійні заняття спортом або системні аматорські тренування, киснева терапія буде завжди доречною. Саме під час інтенсивних фізичних навантажень тканини організму активно споживають кисень, що може призвести навіть до його нестачі. Щоб цього уникнути, спортсмени під час відпочинку (між вправами чи підходами) роблять інгаляції кисню, використовуючи концентратор. Це дає змогу запобігти надмірній втомлюваності, порушенням серцевого ритму, зміні рівня глюкози в крові.
  • Мешканцям мегаполісів або населених пунктів із поганим повітрям. Ось ще один приклад, коли кисневий концентратор може бути використаний. Для міського повітря нормальним вважається вміст кисню 20,8%. Однак те, що норма є, не говорить про те, що її завжди дотримано. Тому періодична оксигенотерапія, як наприклад поїздка в ліс на вихідні, допомагає наситити тканини організму киснем. Це можна зробити як шляхом інгаляцій, так і вживаючи кисневі коктейлі. 
  • Людям похилого віку. У людей після 60 років погіршується взаємодія між серцево-судинною та дихальною системами. Внаслідок цього знижується парціальний тиск кисню в крові, що призводить до занепаду сил і зниження активності роботи органів та організму загалом. У такому разі системна киснева підтримка – вдихання концентрованого дозволяє компенсувати це. І зрештою поліпшити самопочуття, сон, зміцнити імунітет.
  • Людям із ожирінням. У людей із підвищеним індексом маси тіла може бути дихальна недостатність. З огляду на це може бути призначена системна оксигенотерапія.

Наостанок зазначимо, що терапія киснем може призначатися курцям у разі хронічної обструктивної хвороби легень, а також для застосування в косметології в комплексі з процедурами, що омолоджують. А дихальний кисневий апарат, крім медичних установ, ще й зручний пристрій для поліпшення самопочуття, профілактики порушень і терапевтичного лікування в домашніх умовах. Однак перед застосуванням кисневого концентратора рекомендуємо порадитися з лікарем.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд