Все про протипролежневі ортопедичні матраци

14.02.2019 26.03.2024
4472
Переглядів: 4472

Утворення пролежнів – поширена проблема у лежачих хворих з обмеженою рухливістю. У місцях тривалого тиску маси тіла на шкіру в ділянці крижів, сідниць і стегон погіршується кровообіг у тканинах. На шкірі виникають спочатку почервоніння, а якщо не вживати заходів, то утворюються відкриті рани, які важко піддаються загоєнню. Ситуація ускладнюється, якщо хворий змушений ходити під себе в підгузку, і його шкіра отримує додаткове подразнення.

Оскільки лікування пролежнів – це досить складна та болюча процедура, аж до операційного втручання, то для людей, які доглядають за лежачим хворим, краще докласти максимум зусиль для запобігання утворенню пролежнів. Однак, не завжди можна забезпечити постійну присутність поруч, і не кожного пацієнта можна активно та часто перевертати з боку на бік, змінюючи місця тиску.
Кісткові виступи, що піддаються тиску, ішемії, некрозу та виразці

Для таких випадків найкращим рішенням буде використання протипролежневої системи, що складається з протипролежневого матраца й електричного пристрою, який під'єднують до нього. Матрац може мати різну форму у вигляді структури з балонів або осередків, в яку певним чином нагнітають і здувають повітря через трубки, під'єднані компресором, створюючи необхідну зміну місць тиску на шкіру, та надаючи таким чином масажний ефект.

Види протипролежневих матраців

За своєю структурою та конструктивними особливостями протипролежневі матраци бувають:

  • Ячеїсті. Такий матрац нагадує бджолині стільники за своїм зовнішнім виглядом. У пасивному стані матрац являє собою пористе покривало, зроблене зі спеціального щільного матеріалу, який легко мити. Під час увімкнення блоку живлення компресор починає нагнітати повітря в осередки поперемінно, приспускаючи одні та підкачуючи інші. Такий вид протипролежневих матраців витримує лежачих пацієнтів, які не важчі за 100 кг, у посттравматичний або післяопераційний період, а також у разі ушкоджень центральної нервової системи тощо.
  • Ячеїсті з обдувом. Це описаний вище ячеїстий матрац із додатковою лазерною перфорацією в матеріалі в місцях повітряних осередків. Мікроскопічні отвори пропускають повітря з матраца рівномірним потоком, що забезпечує додаткове охолодження та провітрювання шкіри хворого, зменшуючи руйнівний вплив поту та виділень.
  • Ячеїсті енергонезалежні. Автономний ячеїстий матрац використовують без компресора. Його можна надути за допомогою ручного насоса. Принцип дії такого матраца полягає в наступному: під тиском тіла хворого повітря у взаємопов'язаних комірках перерозподіляється таким чином, що матрац набуває анатомічно адаптованої форми під людиною. Рівномірний тиск на шкіру здійснюється тільки в місцях контакту з осередками матраца, що безумовно знижує шкідливий вплив на всі процеси в тканинах і системі кровообігу.
  • Балонні. Такі матраци складаються з поперечних балонів, які по черзі наповнюються повітрям компресором, що працює. Це чергування створює ефект масажної хвилі, що поліпшує кровообіг. На відміну від ячеїстих, балонні протипролежневі матраци підходять для лежачих хворих із вагою понад сто кілограмів.
  • З незалежними балонами. Відмінність від вищеописаних матраців у тому, що кожен балон під'єднують окремо в загальну систему, і його можна замінити за потреби. Всі балони закриваються зовні загальним чохлом.
  • Балонні з обдувом. У цих матрацах застосовано технологію лазерної перфорації, яка дає змогу повітрю з матраца проникати назовні й забезпечувати легке провітрювання тіла пацієнта та зменшувати потіння.

Як вибрати протипролежневий ортопедичний матрац?

Підбір протипролежневого матраца необхідно починати з консультації лікаря, і закінчувати консультацією фахівця в профільному магазині. Виходячи зі стану здоров'я хворого, визначають вимоги до вибору матраца.
Ячеїстий протипролежневий матрац

Так, пацієнтам, які змушені перебувати подовгу в постільному режимі в період реабілітації, але можуть самостійно перевертатися та вставати, можна порекомендувати статичний енергонезалежний матрац.

Лежачим хворим з обмеженими фізичними можливостями в русі потрібен динамічний протипролежневий матрац із компресором.

Наступним важливим критерієм у виборі будуть вага пацієнта та ступінь розвитку пролежнів. Для хворих із вагою до 100 кг підійдуть ячеїсті протипролежневі матраци, а для важчих – балонні. Якщо матрац для пацієнта з вагою понад 100 кг обраний неправильно, то створюваного компресором тиску не вистачатиме для створення протипролежневого масажувального ефекту. Також балонні матраци потрібно вибирати для пацієнтів із пролежнями високого ступеня тяжкості незалежно від їхньої маси тіла.

Додатковими параметрами для вибору матраца будуть:

  • матеріал, з якого виготовлено матрац. Сучасні виробники використовують, як правило, полівінілхлорид (ПВХ) або пінополіуретан. Обидва не вбирають вологу, їх легко чистити. Пінополіуретан – сучасніший вид матеріалу, що допускає лазерну перфорацію, яка створює додатковий комфорт хворому завдяки повітряним мікропотокам, що дають змогу шкірі дихати та зменшують потіння.
  • рівень шуму компресора, що працює. Безперервність протипролежневого ефекту створена безперервною роботою пристрою, рівень шуму від якого не повинен перевищувати 10 Дб.
  • габарити ліжка. Заздалегідь поміряйте ширину і довжину ліжка хворого, щоб під час купівлі протипролежневого матраца бути впевненими в тому, що обрана модель матраца буде правильно і без деформацій розташована на ліжку та забезпечуватиме необхідний лікувально-профілактичний ефект.

Правила встановлення, використання та зберігання протипролежневого матраца

Як і будь-який прилад, що працює від електромережі, компресор протипролежневого матраца повинен функціонувати з дотриманням техніки безпеки, а саме: пристрій не слід використовувати в безпосередній близькості від джерел вологи та тепла, заважати вільному переміщенню біля ліжка хворого. Якщо дозволяє конструкція ліжка, то ідеальним місцем для компресора буде підвіс на огорожі ліжка з боку ніг пацієнта. Також важливо переконатися в цілісності дротів і вилки приладу, яку важливо відключати від мережі, коли протипролежневу систему не використовують.

Для початку використання протипролежневого матраца його потрібно розкласти на ліжку хворого так, щоб з'єднувальні трубки перебували в протилежному від голови боці ліжка, не перекручуючись і не перетискаючись. Для ячеїстого матраца – ячейками догори. Переконайтеся, що ніякі гострі предмети не можуть потрапити під матрац або пошкодити його цілісність. Приєднайте трубки до компресора та протестуйте роботу системи, увімкнувши компресор і перемикаючи режими. Якщо все правильно функціонує, можна застеляти матрац простирадлом та укладати пацієнта.

Коли хворий уже лежить на протипролежневому матраці, потрібно виставити оптимальний для конкретної людини режим роботи компресора. Для отримання терапевтичного ефекту потрібно враховувати вагу людини та специфіку її розподілу по поверхні (наприклад, за однакової ваги для невисокого повного хворого та високого худорлявого пацієнтів будуть абсолютно різні налаштування рівня тиску в системі).

Правильно налаштований матрац, що працює, має зберігати баланс пружності та м'якості поверхні. Перевірити рівень тиску можна так: між спущеною секцією протипролежневого матраца та поверхнею ліжка (або звичайним матрацом) у ділянці під сідницями хворого поміщають горизонтально долоню. Якщо долоня входить насилу, значить, рівень тиску недостатній, і його потрібно збільшити. Якщо долоня входить занадто вільно, то, відповідно, зменшити.

Періодичне чищення матраца (рекомендуют двічі на тиждень) проводять у його надутому стані, протираючи поверхню м'якою вологою ганчіркою без використання мийних засобів зі спиртом, милом, барвниками або абразивними речовинами, що можуть пошкодити цілісність матеріалу, з якого матрац виготовлено. Компресор протирають у вимкненому стані змоченою у воді ганчірочкою. Потім систему вмикають і перевіряють її функціонування.

Для зберігання крім попереднього очищення виробу, перевіряють чистоту сполучних трубок. Потім трубки згортають без перегинів і упаковують у поліетиленовий пакет, здутий матрац скручують у рулон, починаючи від місця, де були приєднані трубки, осередками або балонами назовні. Оптимальне зберігання протипролежневої системи – за температури від +5 до +20 °С без доступу пилу та прямих сонячних променів.

 

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд