Все, що потрібно знати про кварцові, бактерицидні та ультрафіолетові лампи

13.02.2019 21.03.2024
10294
Переглядів: 10294

Зміст:

Чим відрізняються бактерицидні та кварцові лампи (опромінювачі)

Електротехнічні прилади, головні складові яких представлені ультрафіолетовими лампами, отримали назву кварцових або бактерицидних опромінювачів і знайшли широке застосування.

Бактерицидні опромінювачі мають деякі відмінності від кварцових ламп. Полягають вони в наступному. Бактерицидний опромінювач належить до засобів, призначених для санітарного знезараження приміщень у період вірусних епідемій. За допомогою бактерицидної лампи в приміщенні знищують різні бактерії: стафілококи, ентерококи, стрептококи, а також туберкульозні, кишкові, дифтерійні палички й інші шкідливі мікроорганізми. Тому основне завдання бактерицидних опромінювачів полягає в обробці різних приміщень. Їх застосування для цих цілей особливо необхідне в період сезонних інфекційних епідемій.

Головна відмінність кварцової (ртутно-кварцової) лампи від бактерицидної — у наявності у неї вищої потужності, що значно перевищує показники останньої (до 20 разів). Кварцовий опромінювач має й іншу довжину хвилі ультрафіолету, розширене випромінювання. Тому значення кварцової лампи зростає. Завдяки її кращим технічним характеристикам з'являється можливість знищувати не тільки мікроорганізми, що піддаються впливу бактерицидних опромінювачів, а й ефективно боротися зі шкідливими утвореннями у вигляді грибків, цвілі.

Спектр дії кварцових опромінювачів ширший на відміну від бактерицидних ламп. Їх можна використовувати і як знезаражувачі приміщень, і як засоби профілактики та лікування в разі різних хвороб, таких, як запалення суглобів, шкірні та ЛОР-захворювання. Використовують їх також для швидкого загоєння опіків, ран, для засмаги, заповнюючи нестачу ультрафіолету. Порівняно з бактерицидними приладами кварцові лампи відрізняються компактністю.

Які відмінності між кварцовою, бактерицидною та ультрафіолетовою лампами

Бактерицидні та кварцові лампиБагато хто думає, що бактерицидна і кварцова лампи — це різні пристрої. Насправді всіх їх узагальнено називають ультрафіолетовими, тому що вони є джерелом УФ-променів і практично не відрізняються. В умовах будинку краще користуватися кварцовими лампами, оскільки вони набагато універсальніші, спектр їхнього впливу ширший.

Чи можна використовувати ультрафіолетові лампи без спеціальних світильників

Фахівці кажуть, що вдома не можна застосовувати кварцові або бактерицидні лампи, не маючи потрібного світильника. Має бути спеціальний прилад (опромінювач), тільки в складі з ним можна використовувати УФ-лампу. Необхідно пам'ятати, що ДРТ (Дугова Ртутна Трубчаста) лампа високого тиску для встановлення в прилад вимагає наявності певних знань і вмінь, тому краще цю роботу довірити фахівцям. Бактерицидну ж лампу самостійно встановити простіше.

Чи шкодить випромінювання ламп у разі постійного користування ними

Кварцову та бактерицидну лампи не вважають носіями шкідливих випромінювань, що підтверджено тим, що на їхнє використання є дозвіл і схвалення МОЗ України. Дитячі, санаторні, різні лікувальні та харчові заклади, середовище знаходження великої кількості людей, є місцями, де в профілактичних цілях активно застосовують ультрафіолетові лампи.

Кварцові опромінювачі випромінюють мізерну частку в спектрі, здатному чинити негативний вплив. Вона злегка перевищує її в денному світлі. У бактерицидних ламп такої негативної частки немає зовсім. Однак, не варто перебуваючи на близькій відстані від опромінювача, дивитися на нього під час його роботи, щоб не отримати опіку рогівки очей під дією ультрафіолетових променів.

Засмагаючи під кварцовим опромінювачем, необхідно дотримуватися дозування, обумовленого в паспорті, інакше можливе отримання невеликого опіку, почервоніння шкірного покриву. Не можна допускати дії кварцової лампи понад визначений час, оскільки під час її функціонування виділяється озон, який у великих дозах здатний викликати головний біль. Зараз в опромінювачах у скло колби додають речовини, які не дають змоги озону виділятися у великій кількості.

Тому, використовуючи такі лампи для обробки, людей потрібно виводити з приміщень, щоб не допускати прямої дії ультрафіолету, а після обробки кімнати, провітрювати її. Бажано користуватися закритими бактерицидними рециркуляторами, робота з якими можлива під час перебування людей в оброблюваному приміщенні без шкоди для них.

За якими характеристиками вибирають кварцові лампи

Основними питаннями, на які потрібна відповідь, коли необхідно вибирати кварцові опромінювачі, є такі: якою буде кількість споживачів, що користуються цим приладом, і об'єм приміщень, де заплановано знезараження за їхньою допомогою. Важливим моментом вважають розуміння того, під час лікування яких хвороб знадобиться застосування кварцової лампи (опромінювача).

Кварцові лампи виробляють у декількох видах, які відрізняються між собою конструктивно та мають різну потужність. Якщо передбачене індивідуальне користування опромінювачем, то краще вибрати модель "Кварц" зі споживаною потужністю в 125 Вт, а така ж модель, у якої потужність 240 Вт, підійде для застосування великим колективом.

Існують кварцові опромінювачі, у яких у комплектації передбачено ЛОР-насадки-тубуси, які використовують як КУФ для дому, наприклад модель ОКН-011 М "Сонечко". Коли тубуси знімаються, така лампа працює, як і інші кварцові опромінювачі, знезаражуючи простір площею до 20 м2. Вони добре зарекомендували себе для лікування хвороб шкіри, суглобів і ЛОР-захворювань. Використовують їх ще в зимовий час для отримання засмаги. Побутовими кварцовими лампами можна обробити площу до 25 м2.

Як правильно вибрати бактерицидний опромінювач

Бактерицидні лампи зазвичай обирають за двома параметрами — категорією приміщення та його об'ємом.

Приміщення можуть відрізнятися категоріями, які представлені трьома рівнями за ступенем важливості їхнього оброблення:

  • блоки операційних приміщень, пологові будинки (1 категорія);
  • оглядові кабінети, підприємства харчової промисловості, дитячі організації (2 категорія);
  • різні склади, місця концентрації великої кількості людей (3 категорія).

Їх присвоюють приміщенням за необхідною нормою їхньої обробки, яку визначає бактерицидний потік на одиницю площі. У разі вищої категорії, яку дають приміщенню, де має відбутися знезараження, потрібний норматив її обсягу зменшується. Так, бактерицидну лампу ОБП 1-30, яку використовують для приміщень вищої категорії, наприклад, в операційних блоках, розраховують на обробку 40 м3, а в місцях із 3 категорією обробки вона знезаражує 80 м3.

Іншим важливим критерієм, що враховують під час вибору бактерицидної лампи, є об'єм приміщення, що вираховують перемноженням площі та висоти стель. Зазвичай виробники вписують у паспорт приладу його продуктивність або обсяг приміщень, які можна ним обробити. Знання цієї величини необхідне для того, щоб отримати максимально можливий ефект від використання бактерицидних ламп.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд