Зволожувачі повітря

14.02.2019 02.04.2024
882
Переглядів: 882

Комфортною для існування людини вважають вологість навколишнього повітря 40-60 %. За показників, нижчих за цю норму, в приміщенні необхідний простий побутовий пристрій — зволожувач повітря, здатний коригувати вологість, доводячи її до необхідної величини.

застосування аромаолії в паровому зволожувачі

Часто з проблемою зниженої вологості стикаються жителі будинків з нерегульованими батареями центрального опалення в холодний період. Або люди, які проживають у регіонах зі спекотним сухим кліматом. Ознакою недостатньої вологості повітря у вашому домі може бути наявність у мешканців постійного головного болю, ускладненого дихання, сонливості, сухості шкіри, швидкої стомлюваності. Особливо необхідний зволожувач у сім'ях із дітьми, імунітет яких чутливий до мікроклімату. Шкідлива нестача вологи не тільки людям, а й меблям, картинам, книгам, які перебувають у будинку.

Для визначення рівня вологості у вас у приміщенні вам знадобиться звичайний побутовий гігрометр. Якщо вологість не відповідає нормам, то потрібно задуматися про купівлю зволожувача. Це переносний пристрій, здатний працювати багато годин поспіль.

Види зволожувачів

Зволожувачі за своїми функціональними властивостями діляться на 4 типи:

1. Парові.
У парових зволожувачах, як в електрочайниках, кипляча вода утворює пару, яка, надходячи назовні, створює зволоження. Це недорогі прилади, які не потребують попереднього очищення води. В окремих моделях передбачена можливість використання аромаолій. Рівень вологості може бути піднято понад 60 % за необхідності. До мінусів варто віднести невеликий рівень шуму від киплячої води та небезпеку обпектися парою.

2. Традиційні.
ультразвуковий зволожувачТрадиційні зволожувачі ще називають зволожувачами холодного типу, тому що вода, залита в місткість пристрою, що надходить на спеціальні картриджі, розпорошується потоком повітря від вбудованого вентилятора, що проходить крізь них назовні. Так підтримується "природна" вологість у приміщенні до 60 %, і збільшена бути не може. Деякі моделі зволожувачів, наприклад, фірми "Boneco", забезпечені срібними стрижнями для іонізації та додаткового очищення води. Недоліком може слугувати легкий шум від вентилятора. У плюсі: низька вартість, безпека в експлуатації та економна витрата енергії.

3. Ультразвукові.

Це найсучасніший із трьох видів зволожувачів. Принцип дії ґрунтується на ультразвукових коливаннях мембрани, завдяки яким вода, що надходить на неї, перетворюється на холодну пару. Пристрої, завдяки вбудованому гігрометру, дають змогу задавати рівень вологості в необхідному діапазоні та його підтримувати. Працює ультразвуковий зволожувач практично безшумно, — ультразвукові коливання приладу не чути людині й не завдають занепокоєння тваринам. Істотним недоліком порівняно з попередніми видами можна вважати необхідність використання або дистильованої води, або регулярної заміни картриджів для очищення звичайної води від домішок.

4. Комбіновані ("комбайни").
Комбіновані зволожувачі являють собою складніший пристрій, ніж попередні типи. У резервуарі з водою обертаються спеціальні диски, на які осідає пил, що всмоктується з навколишнього повітря, і, потім, змивається з них, осідаючи у воді. Очищена від пилу вода за допомогою вбудованого механічного або ультразвукового зволожувача розпорошується в приміщення. Комбінований зволожувач дає змогу провести якісне очищення повітря ("мийку повітря") в приміщенні, видалити найдрібніші частинки пилу, алергени та ліквідувати сторонні нестійкі запахи. Як додаткові опції в пристрої можуть бути функції іонізації, ароматизації та фотокаталітичне очищення (ультрафіолет). Якщо в пристрої не передбачено використання картриджів для очищення води, рекомендують використовувати дистильовану воду.

Рекомендації щодо вибору зволожувача

комбінований зволожувачПідбираючи модель пристроїв, зважайте насамперед на те, чи відповідає продуктивність зволожувача розміру вашого приміщення. Якщо продуктивність більша, ви отримаєте надлишок вологи, яка, накопичуючись у погано провітрюваних місцях, може призвести до утворення цвілі або грибка. У разі, якщо продуктивність менша, ви не отримаєте необхідний рівень вологості.

Порівнюючи різні пристрої за ціною, не забувайте уточнити також вартість його подальшої експлуатації, як-то: споживана потужність або потреба в заміні картриджів. Так само варто звернути увагу на рівень шуму та простоту експлуатації. Якщо в приміщенні перебуватимуть діти або люди, які страждають на бронхіт з астматичним компонентом, виключіть із розгляду парові (гарячі) зволожувачі.

Догляд за зволожувачами

У результаті роботи парових зволожувачів може утворюватися наліт або накип на внутрішніх поверхнях пристрою через домішки, що містяться у воді. Очищати подібні відкладення потрібно регулярно, або протираючи теплою водою з содою, або використовуючи спеціальні засоби. У пристроях із картриджами та фільтрами з очищення води потрібно регулярно проводити їхню заміну. Використання дистильованої води зробить цю процедуру більш рідкісною.

Також не рекомендовано залишати воду у зволожувачі, якщо ви не використовуєте прилад, щоб уникнути виникнення плісняви або збільшення кількості бактерій, які під час подальшого використання приладу потраплять у повітря приміщення й можуть призвести до захворювань.

Використовуючи зволожувачі, стежте за показаннями вашого гігрометра й не допускайте перезволоження приміщення.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд