ТОП-15 корисних властивостей олії криля для організму людини

07.12.2023 15.03.2024
433
Переглядів: 433

Зміст:

Олія криля – надзвичайно цінна біоактивна харчова добавка, що містить величезну кількість ненасичених жирних кислот, фосфоліпідів і вітамінів. Які корисні властивості в цього продукту? Кому варто звернути увагу на капсули з олією криля? Які є протипоказання і як вживати добавки з олією криля?

Що таке олія криля?

Сьогодні ми все частіше чуємо про необхідність вживати Омега-3 ненасичені жирні кислоти, які піклуються про наші судини й імунітет, важливі для збереження розумових здібностей, потрібні всім, у будь-якому віці. Зазвичай, доступним джерелом цього важливого компонента нашого раціону вважали жирну морську рибу та морепродукти, а за браком таких продуктів – харчові добавки на основі риб’ячого жиру. Проте сьогодні в цього лідера ринку харчових добавок з’явився більш ніж достойний конкурент – олія криля.

Отже, насамперед з’ясуємо: олія криля – що це і для чого вона потрібна? Криль – різновид невеличких (приблизно від 10 до 70 мм) ракоподібних, що в природі складають значну частину раціону китів, пінгвінів та інших мешканців арктичних вод і берегів. Попри невеликий розмір, вони містять у високій концентрації два різновиди Омега 3. Оскільки арктичний криль не містить токсинів і солей важких металів, він є чи не найкращою сировиною для виготовлення найбільш безпечних та ефективних біоактивних добавок.

Олія криля, 60 капсул, Krill Kultura

У чому різниця між олією криля та риб’ячим жиром?

Олію криля, її користь для організму людини, часто порівнюють із риб’ячим жиром. Адже ці продукти здатні забезпечити наші потреби в поліненасичених жирних кислотах Омега-3. Численні дослідження доводять, що харчові добавки на основі крилевої олії є більш ефективними в порівнянні з риб’ячим жиром. Це означає, що для досягнення потрібного ефекту вистачить значно меншої кількості крилевого, аніж риб’ячого жиру. Чому олію криля вчені вважають кориснішою за риб’ячий жир? Ось декілька найбільш вагомих аргументів.

  • До складу олії криля входять фосфоліпіди, які забезпечують засвоєння жирних кислот. У риб’ячому жирі за перенесення та засвоєння Омега-3 відповідають тригліцериди, які, щоб їх засвоїв організм, мають бути розщеплені до базових жирних кислот. Приблизно 80 % їх просто виводиться з організму через кишківник. Отже, олія криля засвоюється у 10-15 разів краще за риб’ячий жир.
  • Олія криля ефективніше за інші аналоги: перетинає гематоенцефалічний бар’єр, живить необхідними компонентами клітини головного мозку. Фосфоліпіди забезпечують структурну цілісність клітин та їхнє нормальне функціонування.
  • Риб’ячий жир – продукт, що досить швидко окислюється, а окислення підвищує утворення вільних радикалів. Отже, вживання такого продукту збільшує потребу в антиоксидантах.
  • Олія криля більш приємна для споживання, не полишає неприємного посмаку.

Дуже важливою перевагою олії криля перед риб’ячим жиром експерти вважають те, що в ній немає небезпечних забруднень, які досить часто є в морській рибі.

Усі корисні властивості жиру арктичного криля

Олія криля, властивості якої активно вивчають у всьому світі, сьогодні має всі шанси стати справжнім хітом серед найбільш корисних харчових добавок. Чим саме корисний цей продукт? До вашої уваги 15 найважливіших корисних властивостей олії криля.

Протидія небезпечним хворобам серцево-судинної системи

Згідно з науковими дослідженнями, вживання олії криля допомагає знижувати CRP (C-реактивного протеїну), який є індикатором запалення. Зростання концентрації CRP в крові підвищує ризик інфаркту й інсульту.

Протизапальний ефект

Додаючи олію криля до повсякденного раціону, можна зменшити будь-який запальний процес в організмі. Такий ефект можливий завдяки наявності жирних кислот, а також – астаксантину. Отже, біодобавку доцільно приймати під час реабілітації після операцій або травм.

Покращення метаболізму печінки

Жирні кислоти, що містить олія криля, пришвидшують роботу генів, що здійснюють контроль різних біохімічних процесів, зокрема – покращують роботу печінки та захищають її від жирової дистрофії.

Оптимізація рівня холестерину

Лікарі добре знають, що холестерин життєво необхідний людині. Ця речовина дозволяє швидко відновити внутрішню поверхню кровоносних судин, необхідна для синтезу деяких вітамінів. Проте дуже важливо, який саме холестерин є в крові, а також – чи не є його вміст надмірним. Вживання олії криля сприяє нормалізації співвідношення різних типів холестерину.

Зниження рівня цукру в крові

Цукровий діабет – один із найвизначніших чинників ризику до розвитку захворювань нирок, інсультів та інфарктів. За даними останніх досліджень, вживання лише 1000 мг олії криля на добу може сприяти підвищенню ефективності інсуліну за допомогою покращення чутливості до глюкози.

Збільшення корисної мікрофлори кишківника

Жир криля є відмінним джерелом харчування для бактерій у кишківнику та сприяє росту корисної мікрофлори. Це – відмінний пребіотик, який допомагає штамам корисних лакто- та біфідобактерій розмножуватися та допомагає стримувати ріст хвороботворної мікрофлори.

Лікування безпліддя

Одна з поширених причин безпліддя для пари – низька чисельність сперматозоїдів та низька якість сперми. Сьогодні відомо, що олія криля сприятливо впливає на роботу репродуктивної системи чоловіка, покращує концентрацію та рухливість сперматозоїдів. Отже, вживання такої харчової добавки можна вважати першочерговим, доступним варіантом профілактики та лікування чоловічого безпліддя.

Для жіночого здоров’я

Достатнє споживання жирних кислот сприяє зменшенню проявів передменструального синдрому та менструального болю в жінок. Компоненти олії криля зменшують запалення, допомагають відновити регулярність менструації.

Зниження ваги тіла

Зайва вага – надзвичайно розповсюджена проблема, що несе загрозу здоров’ю людям в усьому світі. Ожиріння підвищує ризик величезної кількості небезпечних захворювань, включно з діабетом, хворобами серця, інсультом. Вживання олії криля, завдяки покращенню мікрофлори кишківника та прискоренню обміну речовин, допомагає більш ефективно позбутися зайвої ваги, особливо, у поєднанні з корекцією раціону та фізичною активністю.

Покращення пам’яті

Завдяки позитивному впливу олії криля на клітини головного мозку, пам’ять поліпшується. Отже, цей продукт є відмінним варіантом біодобавки, яку можна приймати в похилому віці для покращення пам’яті та когнітивних функцій, для ефективної профілактики хвороби Альцгеймера та старечої деменції, для збереження інтелектуальних здібностей і підтримання високої якості життя.

Лікування неврологічних порушень

Сьогодні олію криля рекомендують використовувати в комплексному лікуванні неврологічних розладів. Ця біоактивна добавка дає позитивні результати та покращує стан пацієнтів з аутизмом, дислексією, амнезією та іншими захворюваннями.

Позбавлення від синдрому сухого ока

Процеси старіння в організмі людини призводять до зниження ефективності слізних залоз в очах. Окрім цього, у похилому віці організм виробляє менше рідини, що забезпечує збереження слизової вологості ока. Такі процеси часто провокують нечіткість зору, почервоніння очей або відчуття стороннього тіла в очах. У такому разі окулісти діагностують синдром сухого ока, що змушує мільйони людей щороку звертатися до лікаря. Вживання олії криля допомагає нормалізувати роботу слізних залоз і сприяє подоланню неприємного симптому.

Зменшення запалення в разі ревматоїдного артриту

Ревматоїдний артрит є наслідком аутоімунного стану, в якому оболонки суглобів руйнуються під дією власного імунітету людини. Внаслідок патологічних процесів, що можуть розвиватися в будь-якому віці, спостерігається руйнування хряща, яке часто супроводжується розладами травлення. Додавання до щоденного раціону олії криля допомагає знизити інтенсивність запального процесу, зменшує біль.

Остеоартроз

Остеоартроз – захворювання, що, зазвичай, є наслідком "зношування" суглобів. Він розвивається під час руйнування хрящової тканини, що виконує роль пружної прокладки між кістками суглоба. Захворювання супроводжується больовими відчуттями та набряками, скутістю рухів і деформаціями суглобів. Олія криля в дозуванні 2000 мг на добу дає змогу зменшити біль та інші симптоми остеоартрозу.

Підвищення імунітету

Олія криля в раціоні дітей нормалізує роботу імунної системи. Особливо це актуально в холодну пору року, у період росту ГРВІ, грипу й інших простудних захворювань

Омега-3

Протипоказання до вживання крилевої олії

Жир арктичного криля має величезний перелік корисних властивостей, підходить жінкам, чоловікам та навіть дітям. Проте, перш ніж вживати цей продукт, не зайвим буде проконсультуватися з лікарем. Адже навіть найякісніший крилевий жир має декілька протипоказань, які варто взяти до уваги.

  • Олія криля – це добавка, яка знижує рівень згортання крові. Її не можна приймати перед хірургічною операцією, а також – одночасно з препаратами, що впливають на згортання крові.
  • Капсули з крилевою олією не варто вживати особам, що мають алергію на морепродукти, оскільки цей продукт також може спричиняти аналогічні симптоми.
  • Не варто перевищувати дозу крилевої олії, вказану в анотації. Передозування може стати причиною розладів травної системи: діареї, метеоризму, нудоти, неприємного запаху з ротової порожнини.
  • Вагітним жінкам, а також матусям, що годують грудьми, рекомендують приймати олію криля з обережністю, особливо – протягом третього триместру, оскільки безпечність продукту для здоров’я дитини науково не доведено.

Риб'ячий жир

Як приймати олію криля?

Отже, олія криля – корисна та безпечна, але як приймати цю біодобавку? Оптимальне дозування крилевого жиру визначають, зважаючи на ваш вік, вагу, а також – наявність хронічних захворювань. Норма споживання для дорослої людини складає 1000 мг/день, якщо ви приймаєте препарат із метою профілактики.

Для лікування дозування може бути збільшене до 3000 мг/день. Але робити це варто, узгодивши з лікарем. Рекомендують приймати капсули з олією криля вранці, під час або відразу після їжі. Для вагітних жінок і дітей вживання крилевої олії має відбуватися під наглядом медичного працівника. Не знаєте, як вибрати олію криля? В інтернет-магазині "Рідні Медтехніка" вам порадять найкращий продукт згідно з вашими потреб, рекомендованого дозування та фінансових можливостей.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд