Різноманіття сучасних термометрів – як вибрати?

14.02.2019 28.03.2024
786
Переглядів: 786

Складно зустріти людей, у яких вдома не знайшлося б медичного термометра. За будь-якого нездужання першою нашою дією стає вимірювання температури. І це не випадково. Безліч патологічних процесів проявляють себе зміною температури: починаючи від застуди, і закінчуючи злоякісними новоутвореннями, туберкульозом, ВІЛ-інфекцією, хворобами крові й ендокринної системи.
електронний термометр купитиЩоб вчасно виявити неполадку в організмі, градусник варто мати під рукою у себе вдома. Сьогодні термометр купити під силу кожному, важливо лише розібратися, який термометр вибрати.

Види термометрів


Термометри розрізняють за механізмом дії, закладеним в основу їхньої роботи (ртутні, інфрачервоні, електронні), а також за способом застосування (ректальний, оральний, вушний, аксилярний). У фінансовому відношенні ртутний термометр є найдешевшим, електронний коштує дорожче, а ціна на інфрачервоні прилади для вимірювання температури може серйозно вдарити по гаманцю. Ця стаття допоможе вибрати термометр, що відповідає потребам саме вашої родини.

Ртутний градусник


Це доволі простий пристрій: резервуар зі ртуттю та капіляр, розташований уздовж лінійки з поділками, одягнені в скляний корпус.
Ртуть – токсичний метал. Перебуваючи в скляному корпусі, вона є безпечною, оскільки випаровування не відбувається. Але в разі порушення цілісності градусника інтоксикація практично неминуча. Ось чому ртутним термометром не рекомендовано вимірювати температуру у дітей молодшого віку (особливо в роті!), а також у людей під час сну або в несвідомому стані. З метою убезпечити покупця від вилиття ртуті в разі ламання градусника деякі виробники покривають термометри полімерною капсулою, яка залишається цілою, навіть якщо трісне скло.
Наконечник градусника тонкий. Це дає змогу проводити вимірювання температури не тільки в аксілярній ямці, а й у роті, у прямій кишці або в піхві. Останні два способи актуальні для жінок, які готуються до вагітності та вираховують дату овуляції.
Як правильно виміряти температуру ртутним градусником? Під пахвою термометр слід витримати 10 хвилин, у роті або в прямій кишці – 5 хвилин.

Електронний термометр


електронний термометр купитиВ основі його механізму роботи лежить терморезистор, зміни в опорі якого вловлюють і реєструють на різних рівнях залежно від температури тіла. Результат термометрії висвічується на електронному табло. Дізнатися температуру тіла можна після звукового сигналу, що свідчить про завершення вимірювання.
Плюси електронних термометрів – адекватна ціна, безпека та досить висока швидкість вимірювання: у прямій кишці або в роті вона становить 1-2 хвилини (до звукового сигналу), а під пахвою термометр слід тримати до 5 хвилин, навіть якщо сигнал пролунав раніше. На термометр інструкція завжди додається, і там це висвітлено, але мало хто надає значення цій інформації.
Наконечник градусника може бути твердим або гнучким, але він завжди тонкий, що дає змогу використовувати його для визначення базальної температури (ректально, вагінально) або в роті.

Інфрачервоний термометр


Найбільш прогресивна модель. Вимірює температуру за лічені секунди. Не обов'язково ставити його під пахву й утримувати – потрібно лише доторкнутися термометром до шкіри чола або просто піднести його на невелику відстань. Як працює термометр у цьому випадку? Він уловлює інфрачервоні промені, випромінювані нашим тілом, і реєструє їх. Закінчення вимірювання супроводжує звуковий сигнал. Процес вимірювання температури інфрачервоним градусником рідко займає понад 6 секунд.
інфрачервоний термометр купити
Зазвичай такий термометр забезпечений насадкою для внутрішньовушного виміру температури – він уловлює інфрачервоні промені від барабанної перетинки. У дітей вушну раковину перед введенням термометра відводять назад і вниз, у дорослих – догори. Вимірювання безпечне – товщина насадки не дає змоги ввести градусник глибоко в слуховий прохід. Метод не підходить для термометрії у немовлят, їхні вушка занадто малі й не пропускають насадку. Також не має сенсу вимірювати температуру у вусі в разі отиту або великих скупчень сірки.
інфрачервоний термометр купити Купити градусник, заснований на інфрачервоному методі, – недешеве задоволення, однак, він дає змогу за лічені секунди вимірювати температуру в маленьких дітей, у хворих, які сплять, або людей, які перебувають непритомні та не контролюють своїх дій (у разі неврологічних, психіатричних хвороб). Маленька приємна деталь – дисплей має підсвічування, що дає змогу не вмикати світло вночі, щоб не будити дитину.
Сучасні термометри різняться за будовою та призначенням, але температурні норми залишаються незмінними. Під пахвою нормальна температура – 36,3-37 градусів, у роті – на півградуса більша, у прямій кишці або вусі – ще на півградуса більша (до 37,7 градуса).



Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд