Поради щодо вибору алкотестера

14.02.2019 02.04.2024
914
Переглядів: 914

Вибір тієї чи іншої моделі залежить від мети використання. Для дому та підприємства передбачено прилади з різними принципами роботи. Спочатку розберемося з базовими поняттями.

Алкотестер дає змогу за кілька секунд визначити відсоток алкоголю, який перебуває в крові людини в цей момент. Прилад аналізує повітря, що видихають. Результати загоряються на компактному екрані та демонструються в проміле. Одна одиниця позначає тисячну частку спиртовмісної речовини.

Якщо ви зустрінете в статтях або відео назву алкометр, знайте, що мовиться про схожий прилад. Головна відмінність – вищий клас точності. Алкометри в основному використовують на великих підприємствах або працівниками правоохоронних органів. За допомогою пристрою вдається провести до 70000 замірів щорічно. Прилади оснащені накопичувачами інформації та спеціальними принтерами, що друкують результати.

Роботу алкометрів вважають зразком коректності й об'єктивності. Сертифіковані відомості, отримані за допомогою пристрою, вважають вагомим доказом провини водія в суді.

Перші подібні прилади почали використовувати в США в 30-ті роки минулого століття. Спочатку винахід просто встановлював факт наявності алкоголю в крові людини. Про кількісні вимірювання не йшлося. Модель, здатна на вимірювання в числовому вираженні, з'явилася трохи пізніше – в 1953 році. Відтоді перевірка тверезості стала обов'язковою умовою на низці підприємств і на дорогах багатьох держав по всьому світу.

 

Як працює алкотестер

Повітря необхідно вдихати в спеціальну трубочку мінімум 5-6 секунд. Коли матеріал для аналізу буде зібрано в потрібній кількості, чується характерний звук або клацання. Кілька секунд отримане повітря аналізується, після чого результати виводяться прямо на екран.

Види алкотестерів:

  • Фотометричні – спиртовмісні пари поглинає інфрачервоне випромінювання.
  • Електрохімічні – кількість алкоголю визначає спеціальний реагент, який реагує на спирт певним чином. 
  • Напівпровідникові - працюють через спалювання спиртовмісних парів.

Усі перераховані моделі однаково точні. Але під час вибору алкотестера все ж варто врахувати кілька рекомендацій, про які розповімо нижче.

5 орієнтирів для вибору алкотестера

 

Функціонал. Визначте, як будете використовувати прилад. Підприємствам підходять сертифіковані пристрої. Вони здатні офіційно зафіксувати наявність або відсутність алкоголю в крові. Пам'ятайте, професійний алкотестер називається алкометр.

Прилади для особистого використання зазвичай не сертифіковані. Вони не такі точні й можуть спотворювати результат на 10-20 %. Це пояснюють тим, що отримані результати використовують обмеженим колом приватних осіб і не потребують офіційного підтвердження. Алкоголь виводиться з організму довго, тому навіть простий пристрій проллє світло на те, що відбувається.

Частота використання. Недорогі моделі рекомендують використовувати один-два рази на тиждень. Йдеться про бюджетні прилади, вартістю від 500 до 1000 гривень. На десятки та сотні проб щодня розраховане тільки професійне обладнання для державних органів і підприємств.

Вартість. Що вона вища, то точніші результати та довший термін експлуатації.

Сервіс. Найвразливіше місце – сенсор. Рано чи пізно він обов'язково потребуватиме заміни. Тому краще віддати перевагу поширеним у вашому регіоні моделям. Це дасть змогу уникнути проблем з пошуком запчастин і ремонтом.

Однозначних рекомендацій до купівлі того чи іншого приладу не існує. Орієнтуйтеся на середній ціновий сегмент – у ньому співвідношення ціни та якості, як правило, оптимальне.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд