Цукровий діабет: самоконтроль при захворюванні

09.08.2019 10.04.2024
1088
Переглядів: 1088

Діабет — хвороба, що потребує суворого глікемічного контролю. Якщо контроль відсутній, то це загрожує розвитком супутніх захворювань. За даними Міжнародної діабетичної федерації, кількість хворих на діабет у світі досягне 380 млн осіб до 2030 року. Лікування недостатньо, щоб діабет не прогресував. Важливий контроль і наявність правильного обладнання у пацієнтів. Лікарі займаються навчанням пацієнтів самоконтролю діабету в домашніх умовах, щоб поліпшити якість їхнього життя.

Глікемічний контроль

Апарат для вимірювання цукру в крові називають глюкометр. Глюкометри продають в аптеках і спеціалізованих магазинах. Пацієнт самостійно може зібрати кров, використовуючи голки та ланцети, які є в комплекті. Вимірювання відбувається шляхом нанесення краплі крові на поверхню тест-смужки, яку вставляють в апарат. Тестові смужки для глюкометра можна купити в аптеці або інтернет-магазині "Рідні Медтехніка".

Рівень глюкози в крові вимірюють перед і після вживання їжі, перед і після занять спортом або перед виконанням складних завдань, як-от керування автомобілем. Постійний моніторинг рівня глюкози дає змогу визначити стан пацієнта. Залежно від типу та рівня захворювання, лікар може призначити дієтотерапію, цукрознижувальні медикаменти й інсулін. Цукор у крові можна вимірювати вдома, використовуючи тест смужки, ланцети для глюкометрів і сам глюкометр. Додатково необхідно здавати кожні 3-4 місяці аналіз на інтегральний показник концентрації глюкози.

Глюкометри бувають:

  • фотометричні — тестові смужки забарвлюються в певний колір, коли глюкоза та хімічні елементи вступають у реакцію;
  • електрохімічні — зчитуються зміни струму під час реагування глюкози на фермент.

Важливо зазначити, що порушення вуглеводного обміну та його діагностика не можуть проводитися за допомогою глюкометра. Витратний відсоток між глюкометром і лабораторними дослідженнями не повинен перевищувати 15 %, тому купуйте точний апарат. У каталозі інтернет-магазину "Рідні Медтехніка" представлено широкий асортимент медичних пристосувань для визначення рівня глюкози в крові.

Хибно завищені результати можуть з'явитися у пацієнтів, які вживають засоби, що містять у своєму складі галактозу, ксилозу та мальтозу. Це трапляться, якщо тест-смужки містять фермент GDH-PQQ. Проконсультуйтеся з вашим терапевтом, якщо результати підозріло завищені при вживанні згаданих препаратів. Рекомендована частота вимірювання — 3-4 рази на день.

Контроль глюкозурії

Рівень цукру й ацетону в сечі вимірюють шляхом здачі відповідних аналізів. Це один зі способів самоконтролю. Контроль глюкозурії домінував у медицині до появи глюкометрів. Часто такий аналіз призначають пацієнтам, які мають цукровий діабет другого типу. Забір сечі здійснюють через дві години після вживання їжі та проводять 2-3 рази на тиждень. На жаль, цей тип аналізу не найточніший через відмінності ниркового порога. Щоб уникнути кетонурії та діабетичної коми, необхідно перевіряти ацетон у крові. Для цього теж використовують тест-смужки. Висока температура, блювота та високий рівень глюкози в крові вказують на присутність ацетону.

Пацієнти, які перебувають на інсулінотерапії, повинні робити аналіз глікемії натщесерце. Результати аналізу допоможуть визначити дози інсуліну та допустиму кількість вживаних вуглеводів. Якщо ви вживаєте інсулін на постійній основі, то шприци стають основним витратним матеріалом. Інсулінові шприци трохи відрізняються від стандартних, і їх продають скрізь.

Контроль ваги

Надлишкова маса тіла — проблема кожного хворого на діабет. Тому зниження ваги на 5-10 кілограмів може значно поліпшити показники цукру в крові та загальне самопочуття. Дотримуйтеся дієти. Також допомагає ведення щоденника з глікемічними показниками.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд