Роль ортезів у відновленні функцій тіла

22.11.2023 19.03.2024
835
Переглядів: 835

Зміст:

Сучасні ортези, які широко застосовують у травматології та ортопедії – це допоміжні технічні пристрої, що призначені для компенсації та профілактики біомеханічних порушень функцій опорно-рухового апарату, а також – для відновлення його функцій у разі травм або захворювань. Пропонуємо дізнатися, для чого потрібен ортез та які його різновиди застосовують у сучасній медицині.

Що таке ортез?

Ортез – це спеціальний медичний виріб, який потрібно носити на тілі, коли необхідно забезпечити підтримання, фіксацію або корекцію певної частини тіла. Можливо, вам цікаво, що означає слово "ортез"? У перекладі з грецької це слово має значення "правильний" або "прямий". Ортез допомагає корегувати або запобігати фізіологічно неправильному положенню кінцівок у разі травм, запобігає неправильному розподіленню ваги тіла та зменшує больові відчуття в процесі руху. Зручні та функціональні ортези виготовляють із сучасних, гігієнічних і цілком безпечних матеріалів – термопластів, етил вінілацетату, вуглецевого волокна, металу, шкіри, еластичних і жорстких тканин.

Що таке ортезування? Це один із найбільш передових і перспективних методів лікування, комплексної реабілітації та профілактики, що застосовують у разі порушень рухової функції.

Ортез на гомілкостоп іммобілізаційний, низький, Ottobock Malleo 50S11

Відмінність бандажа від ортеза?

Окрім ортезів, аналогічну функцію реалізують бандажі. Чим відрізняється бандаж від ортеза? Це окрема категорія ортопедичних виробів, що, зазвичай, виготовляють з еластичного трикотажного полотна, вони не мають складної конструкції та жорстких вставок. Можна сказати, що це один із різновидів ортезів з обмеженою сферою застосування. Спеціальні бандажі часто використовують спортсмени – з метою профілактики травм суглобів. Широко використовують післяопераційні або післяпологові бандажі, що забезпечують підтримання внутрішніх органів черевної порожнини.

Для чого потрібні ортези?

Сьогодні для задоволення потреб лікування, реабілітації та профілактики захворювань опорно-рухового апарату є величезна кількість ортопедичних ортезів, що розрізняють за функціями та властивостями, наприклад, – за ступенем жорсткості. Після переломів часто рекомендують носити жорсткий ортез, функція якого така ж, як і гіпсової або іншої фіксувальної пов’язки. Під час реабілітації після травми найчастіше застосовують м’які вироби, що допомагають оптимально розподілити навантаження на травмовану частину тіла або суглоб.

Ортез-стабілізатор колінного суглоба на підвісах, Variteks 898

Різновиди ортезів

Класифікація ортезів заснована на сфері їхнього функціонального використання. За призначенням виділяють такі різновиди отрезів:

  • для фіксації – забезпечують направлення, блокування й утримання на відповідному місці певної частини анатомічного сегмента;
  • для корекції – допомагають виправити патологічне положення частини тіла;
  • для розвантаження – забезпечують перерозподіл і зменшення навантаження на хворий суглоб;
  • для компенсації – дають змогу здійснювати тривимірне вирівнювання за довжиною та обсягом анатомічної структури.

Зазвичай ортез призначений для поєднання одночасно декількох біомеханічних функцій та успішно виконує свої завдання для профілактики, комплексного лікування та реабілітації в разі захворювань опорно-рухового апарату або нервової системи. А одним із найважливіших критеріїв у класифікації цих медичних виробів є ступінь фіксації, яку він забезпечує.

Сучасна ортопедія дотримується такої класифікації ортезів:

  • вироби легкої фіксації – забезпечують обмеження руху суглоба або ділянки хребтового стовпа не більше, ніж на третину від фізіологічної норми;
  • медичні ортези середньої фіксації – обмежують обсяг руху приблизно наполовину від норми;
  • ортези сильної фіксації допомагають обмежувати рух на дві третини від норми;
  • вироби повної фіксації повністю позбавляють можливості руху та можуть замінити гіпсову пов’язку за наявності переломів.

Окрім цього, ортези поділяють на певні групи залежно від особливостей конструкції. Сьогодні, переглянувши каталог інтернет-магазину "Рідні Медтехніка", ви знайдете ортопедичні вироби таких категорій:

  • еластичні – створені для впливу на сполучнотканинні й епідермальні утворення;
  • пружні – забезпечують захист м’язової тканини, фіброзних і хрящових структур. Високу пружність таким ортезам ортопедичним надають додаткові еластичні деталі та пружні вставки;
  • шарнірні, що мають пружну або еластичну основу та забезпечують необхідний лікувальний вплив, переважно, на суглоби та навколосуглобові зони. Використання таких ортезів дає змогу дозувати ступінь впливу завдяки особливостям конструкції шарнірів;
  • жорсткі – для забезпечення повної фіксації ушкодженого відділу хребта або суглоба, обмежуючи рух. У такий спосіб можна досягти можливості зміщення та виникнення болю.

Ортез плечовий, правий, OttoBock Omo Neurexa 5065

Сьогодні до найпопулярніших категорій продукції належать:

  • шини – технічний пристрій, що має манжети кріплення;
  • лонгети – пристрій для утримання кінцівки в певному положенні, який виготовляють із гіпсу або полімерного матеріалу;
  • тутори – схожі на суцільну гільзу, що охоплює кінцівку або її ділянку. Завдяки надійним елементам кріплення, забезпечує повну іммобілізацію суглоба;
  • брейси – різновид універсальних ортопедичних систем із шарнірами, який дає змогу регулювати діапазон руху, що буде ефективним на ранніх етапах відновлювального лікування в разі травм і захворювань опорно-рухового апарату;
  • ортопедичні апарати – технічні засоби, що завдяки системі шарнірно з’єднаних гільз, манжеток і шин, забезпечують відновлення рухової функції кінцівки.

У нашому інтернет-магазині ви знайдете надзвичайно широкий вибір ортопедичної продукції, що має попит серед споживачів. У їхньому числі – ортези для колінного та гомілковостопного суглоба, а також – ортези для рук, що використовують для пацієнтів, які перенесли інсульт.

Чи знаєте ви, для чого потрібен ортез для колінного суглоба? Такий виріб, за умови правильного використання, сприятиме відновленню функції руху й ушкоджених м’яких тканин, захищатиме суглоб під час підвищених навантажень, допоможе позбутися болю за наявності артрозів, артритів, синовитів, вальгусу колінного суглоба.

А для чого потрібен гомілковостопний ортез? Такі вироби часто використовують не лише для лікування, але й із метою профілактики, для запобігання переломам, а також – розтягнень м’язів і зв’язок у разі високих фізичних навантажень.

Ортез для руки після інсульту допомагає прискорити відновлення рухової функції та дрібної моторики пальців, зменшує можливість випадкового травмування, якщо кінцівка після часткового або повного паралічу стає надзвичайно вразливою.

Шина-ортез на палець "Бейсбол", Variteks 331

Правила експлуатації ортезів

Для того, аби медичний ортез забезпечив максимальний очікуваний ефект і в жодному разі не зашкодив здоров’ю, його потрібно правильно вибирати та використовувати. Ось декілька корисних рекомендацій з експлуатації ортопедичних ортезів:

  1. Використовуйте тип виробу, який рекомендує лікар.
  2. З усією уважністю обирайте розмір ортеза – він має щільно прилягати до тіла, не перешкоджаючи кровообігу.
  3. Ортез не варто надягати на всю ніч – він може зміститися та заважати під час сну.
  4. Важливо знати, що незначне почервоніння шкіри в місці контакту зі швами виробу, зазвичай проходить не більше, як через 20 хвилин після його зняття.
  5. Якщо відчуваєте оніміння кінцівки та характерне поколювання в пальцях, це означає, що виріб надто тісний або його вдягнули неправильно.
  6. Використання ортезів під час варикозного розширення глибоких вен, набряку верхніх або нижніх кінцівок можна продовжити лише після консультації з лікарем.
  7. Шкіра під ортезом має бути сухою та чистою.
  8. Кожні три години ортез потрібно знімати приблизно на 30 хвилин – це інформація для тих, хто не знає, як довго носити ортез.

Правила догляду за ортопедичним виробом ви обов’язково дізнаєтесь в інструкції з експлуатації. Вони суто індивідуальні, залежать від властивостей матеріалів та особливостей процесу виготовлення ортезів.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд