Реабілітація після інсульту вдома

11.02.2020 22.04.2024
4489
Переглядів: 4489

Сучасні люди вже давно навчилися справлятися з інфекційними хворобами, але на зміну епідеміям прийшли інші серйозні захворювання – інфаркти й інсульти. Сьогодні в зону ризику потрапляють уже не тільки люди похилого віку, а й молоді, здавалося б, здорові та повні сил люди. Офіційна статистика свідчить, що щорічно близько 95 тис. українців зазнає інсульту. Хвороба головного мозку (інсульт) починається раптово. Відбуваються порушення мови, з'являється перекошеність обличчя, оніміння або слабкість у нозі чи руці. У разі появи подібних ознак необхідно терміново викликати швидку. Інсульт буває двох видів: геморагічний (крововилив у мозок) або ішемічний (спричинений тромбом, який закоркував мозкову кровоносну судину).

Для визначення виду хвороби необхідно провести нейровізуацію. Найпоширенішим видом інсульту вважається ішемічний. Запорукою успішного лікування інсульту є своєчасне звернення до фахівців в інсультний центр. Інсультний центр – це спеціалізоване відділення з усім необхідним обладнанням для швидкої діагностики та спеціально навчений персонал. На щастя, сьогодні в Україні практично в кожному обласному центрі є інсультні центри й захворюванню можна запобігти. Усе простіше, ніж може здатися, адже достатньо просто відмовитися від шкідливої їжі, надавши перевагу натуральній їжі без трансжирів і надлишку цукру, забути про паління й активно займатися фізичними вправами. Кожна людина має знати про себе кілька важливих речей: рівень холестерину, свій артеріальний тиск, а також рівень глюкози в крові.

Якщо хвороба все-таки наздогнала, після тривалого лікування пацієнт має пройти курс реабілітації. Реабілітацію можуть проводити як у лікарні, так і вдома. Але все залежить від стану здоров'я та рекомендацій фахівців. Якщо стан дозволяє, то для проходження курсу реабілітації вдома знадобляться спеціальні пристосування.

Засоби реабілітації

Після того як лікар-реабілітолог складе конкретний план реабілітації, він, напевно, складе і список необхідних виробів, обладнання для реабілітації. Знайти все найнеобхідніше для відновлення після інсульту можна в мережі магазинів Рідні Медтехніка, а також в інтернет-магазині medtechnika.com.ua.

Отже, перелік основних пристосувань для реабілітації вдома.

 

Засоби реабілітації
Медичні ліжка й аксесуари Медичні ліжка й аксесуари
Протипролежневі матраци Протипролежневі матраци
Інвалідний візок Ottobock START B2 V2 Інвалідні візки та каталки
Ходунки MEDOK нескладані, нерегульовані MED-03-007 Ходунки та ролери
Милиця підлокітна з регульованою опорою Ridni Опора KJT918A Милиці
Палиця регульована за висотою алюмінієва з 4 ніжками, маленька, Ridni Опора (KJT912A) Палиці
Еспандер для пальців рук Ridni Relax Тренажери для реабілітації
Масажний м'ячик Ridni Relax, діаметр 8 см, прозоро-блакитний Масажери, еспандери

Тепер докладніше про кожне пристосування для реабілітації.

Медичні ліжка та матраци

Медичне ліжко необхідне для забезпечення максимального комфорту людям із тимчасово обмеженими можливостями. Вони мають особливу конструкцію, що дає змогу користувачеві змінювати його положення тіла. Важливими деталями таких ліжок є регульовані бортики, оскільки вони забезпечують безпеку людині. Такі ліжка бувають двох типів: механічні та з електроприводом (це означає, що пацієнт сам може регулювати положення ліжка за допомогою спеціального пульта). Щоб істотно полегшити період відновлення організму, функціональні ліжка можна оснастити різними аксесуарами. Реабілітація пройде успішніше, якщо застосовувати спеціальні поручні, що допомагають пацієнтові підійматися самостійно, а найбільшого ефекту можна домогтися за допомогою тренажерів для розробки рук і ніг. Що стосується матраца для такого ліжка, то необхідний спеціальний вид матраца – протипролежневий. Якісний матрац проти пролежнів не тільки запобіжить розвитку ускладнень, а й значно поліпшить самопочуття користувача завдяки кільком створюваним ефектам:

  • перерозподіл навантаження (зменшується сила тиску в ділянці "зон ризику" – лопаткові виступи, п'яткові кістки, область крижів і куприка, потилична частка);

  • стимуляція кровообігу (рельєфна поверхня або спрямований потік повітря створює ефект легкого масажу);

  • нормалізація повітрообміну в контактних ділянках тіла (антипролежневий матрац так влаштований, що між тілом та основою пристрою утворюється вільний простір, де циркулює повітря).

Пристосування для опори

Ходунки, милиці та палиці – безсумнівно важливі предмети, необхідні в період реабілітації. Ходунки – це спеціальна конструкція прямокутної форми, яка допомагає в пересуванні людям із порушеннями рухових функцій або за часткової втрати рухової функції. Даний тип виробу класифікують наступним чином:

  • стаціонарні;

  • ті, що "крокують";

  • універсальні (можуть бути як такими, що "крокують", так і стаціонарними, це дає змогу використовувати цей тип на всіх етапах реабілітації);

  • ролатори (ходунки з коліщатками, які допомагають хворим бути більш мобільними).

Що стосується милиць, то вони бувають підлокітні або "канадки", які переносять навантаження на кисті та лікоть. Милиця під лікоть добре підходить для активного використання людям із захворюваннями плечового суглоба; пахвові – з упором у пахвову западину. Це найпоширеніший вид милиць. Підходить ослабленим і літнім пацієнтам, а також людям зі слабкими руками або зайвою вагою. Їх виготовляють із дерева або металу. Основна умова зручності використання пристрою – відповідність розміру зросту пацієнта. Це дає змогу правильно розподілити навантаження й уникнути неприємних наслідків. 

Сьогодні моделі пахвових милиць можна регулювати за висотою. За допомогою телескопічних напрямних можна підлаштувати виріб під будь-яку будову і статуру тіла. Таке пристосування для опори, як палиця, є одним із найпоширеніших інструментів реабілітації хворих. Різні пристрої телескопічних палиць чудово допомагають інвалідам, людям після травм та операцій, літнім і просто ослабленим людям. Телескопічні палиці – це додаткова точка опори. Вони надають упевненості під час ходьби, а легкі конструкції не стають тягарем для пацієнта. Палиця буває декількох видів: стаціонарною, телескопічною та квадроподом. Наприклад, телескопічну палицю можна регулювати за довжиною залежно від фізіологічних особливостей користувача, а квадропод складається з 4 опор, його вважають найстійкішим.

Засоби пересування

Інвалідні візки можуть знадобитися в разі важкого перебігу реабілітації після інсульту. Саме такі пристрої допомагають справлятися з усім необхідним практично без сторонньої допомоги. Перш ніж придбати інвалідний візок, необхідно врахувати такі чинники:

  • фізичний стан пацієнта, особливості його захворювання;

  • можливість/необхідність заїзду під стіл;

  • наявність/відсутність складної рами;

  • знімні підлокітники;

  • тип і ширина коліс;

  • регулювання спинки/підголівника;

  • наявність протиперекидної системи;

  • ручне керування або за допомогою електродвигуна.

Інвалідні візки бувають таких моделей:
  • активного типу:

  • санітарні візки;

  • важільна інвалідна коляска;

  • спортивна модель;

  • дитяча модель інвалідного візка;

  • електричний інвалідний візок.

Тренажери та масажери

Стан хворого, який переніс інсульт, можна суттєво полегшити за допомогою простого методу – масажу. Крім того, що він допомагає поліпшити самопочуття, він ще й допомагає запобігти ускладненням. Масажні процедури призначають пацієнтові щойно його показники здоров'я нормалізуються. Процедури має призначати лікар, а перші процедури необхідно проводити під його чітким контролем і керівництвом у медзакладі. Пізніше масаж можна проводити в домашніх умовах і самостійно. Сьогодні існує велика кількість спеціальних масажерів для самомасажу, серед них: ручні масажери, еспандери (вони, до речі, вкрай потрібні для розроблення м'язів на руках), електромасажери, аплікатори Ляпко й аплікатори Кузнєцова.

Виробів багато, методів реабілітації також багато. Бажання та зусилля стануть вірними помічниками в цій нелегкій справі. Головне пам'ятати, що без консультації лікаря домогтися позитивних результатів реабілітації неможливо. Будьте здорові!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд