Пульмікорт для інгаляцій: призначення й особливості використання

24.01.2023 08.03.2024
68876
Переглядів: 68876

Зміст:

Людині, якій призначили якийсь новий для неї препарат, завжди цікаво, що це за ліки, як вони діють, їхні побічні ефекти, спосіб застосування тощо. Розберімося, для чого роблять інгаляції з пульмікортом та особливості цих ліків.

Що таке пульмікорт? Особливості правильного використання пульмікорту для дорослих і дітей читайте в нашій статті!

Що таке пульмікорт?

Пульмікорт – лікарський препарат, який містить глюкокортикостероїд під назвою будесонід. Його застосовують у разі бронхіальної астми. Пульмікорт випускають у формі суспензії чи порошку для інгаляцій.

Крім інгаляційного способу застосування препарат можна застосовувати перорально й інтраназально.

Коли застосовують пульмікорт?

Пульмікорт застосовують інгаляційно для зменшення бронхіальної обструкції. Він настільки поширений, тому що діє незалежно від стадії алергії. Це забезпечує його протизапальний ефект. Пульмікорт застосовують для немовлят старше 6 місяців і дітей, у яких ларингіт або ларинготрахеобронхіт. Також цей препарат застосовують у разі обструктивних хронічних легеневих патологій. В останньому випадку терапія пульмікортом може призвести до серйозного побічного ефекту – пневмонії. Такий ефект властивий усім кортикостероїдам, не тільки будесоніду.

Пульмікорт сприяє зменшенню розвитку мокротиння та набряку, що виникають у разі алергічної реакції.

Терапевтичний ефект від пульмікорту можна досягти через тривалий період часу – 10 днів, тому його застосовують тільки для підтримання нормального стану та не допомагає зняти гострого нападу бронхіальної астми. Що раніше лікар призначить лікування пацієнту з сухим кашлем, то швидше відновляться дихальні функції легень.

Інгаляція з пульмікортом

Клінічні дослідження групи Оксфордського університету показали, що будесонід можна застосовувати для людей старше 50 років із симптомами COVID-19.

Як проводять інгаляції з пульмікортом

Пульмікорт застосовують через 1-1,5 години після їди. Необхідно зачекати й після фізичних навантажень; перед та після інгаляції не можна курити.

Пульмікорт використовують:

  • за допомогою багаторазового інгалятора (Турбухалер);
  • за допомогою небулайзера.

Як правильно робити інгаляції з пульмікортом

Як застосовувати пульмікорт у небулайзері? Перед інгаляцією необхідно відкрити конверт з ліками. В одному конверті п’ять контейнерів із лікарським препаратом, у кожному – 2 мл препарату. Відірвіть один контейнер, на ньому намальовано лінію, яка позначає 1 мл. Інші контейнери потрібно берегти від потрапляння сонячного світла, тому найкраще прибрати їх назад у конверт.

Пульмікорт для чого

Відкрийте контейнер і помістіть його в небулайзер. Якщо треба лише 1 мл, то видавлюйте препарат до маркованої лінії. Тепер можете підставляти небулайзер до рота у перевернутому стані, глибоко вдихніть та натискайте. Продовжуйте процедуру, доки препарат не закінчиться. Зазвичай на це йде від п’яти до десяти хвилин.

Небулайзер перед і після використання завжди потрібно обполіскувати теплою водою.

Якщо ви не використовуєте весь об’єм одразу, то зберігати препарат відкритим можна не більш як 12 годин. Після цього термін його придатності у відкритому вигляді закінчується.

Для дорослих 0,25-1 мл препарату потрібно розводити 0,9% розчином натрію хлориду, щоб вийшло 2 мл рідини. Після інгаляції рот потрібно сполоснути теплою водою або випити води, щоб препарат не залишався в порожнині для запобігання розвитку кандидозу. Крім хлориду натрію, можна використовувати тербуталін, фенотерол, сальбутамол тощо.

Пульмікорт від чого

Для дітей пульмікорт також розводять фізіологічним розчином натрію хлориду, щоб вийшло 2 мл рідини. Дозування визначає лікар.

Розведену суспензію треба використовувати не більш як протягом пів години.

Скільки дихати?

Як часто можна дихати пульмікортом і як правильно дозувати препарат може призначити тільки ваш лікар. Це залежить від інтенсивності та стадії захворювання. Пульмікорт можна використовувати для підтримання нормального стану.

Не можна самостійно призначати або приймати підвищене дозування, оскільки дослідження показують, що побічні ефекти передозування дуже серйозні. Це порушена функція надниркових залоз, виникнення гіперкортицизму, підвищення артеріального тиску, відсутність менструації у жінок і м’язова слабкість. Інші побічні ефекти – кандидоз у ротовій порожнині, офтальмологічні проблеми та порушення дихальної функції.

Інгаляції з пульмікортом дітям нормалізують дихальні функції та знімають напади ядухи через 15-45 хвилин.

Інгаляції з пульмікортом найкраще робити за кілька годин до сну. Безпосередньо перед сном його небажано застосовувати, щоб уникнути застою мокротиння, інакше на ранок з’явиться сильний кашель.

Поради щодо використання

Термін придатності препарату у закритому вигляді – один рік. Закриті контейнери можна зберігати тільки в конверті, у якому його продавали, у місці, захищеному від сонячного світла. У такому вигляді відкритий конверт можна зберігати три місяці. Відкритий контейнер – не більш як 12 годин.

Кому протипоказаний пульмікорт?

Препарат пульмікорт, а також інші препарати, що містять будесонід, не можна приймати людям, у яких спостерігається непереносність цієї речовини (алергічна реакція). Також його не можна застосовувати для дітей віком до 6 місяців.

Крім цього, пацієнти з цирозом печінки, глаукомою, гіпотеріозом, туберкульозом і деякими інфекціями органів дихання повинні з великою обережністю приймати пульмікорт, а найкраще – під наглядом лікаря.

Вагітні та жінки-годувальниці можуть приймати пульмікорт тільки після дозволу лікаря, за умови, що користь від препарату перевищує ризик для дитини.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд