Препарати для небулайзера: що можна заливати в інгалятор?

10.02.2021 23.04.2024
18387
Переглядів: 18387

Інгаляційну терапію призначають під час лікування астми, бронхіту, респіраторних та алергічних захворювань та інших хвороб дихальних шляхів у гострій і хронічній формах. Для виконання лікарських інгаляцій використовують побутові інгаляційні пристрої – небулайзери.

 


Небулайзери перетворюють рідкі ліки на аерозоль і під час інгаляцій "доставляють" препарати глибоко в дихальні шляхи, полегшують дихання, а також усувають симптоми застуди та алергії – кашель і нежить. Разом із цим терапія з використанням небулайзерів посилює ефективність ліків і прискорює процес одужання. Що можна заливати в інгалятор від кашлю, а в компресорний інгалятор чи ультразвуковий небулайзери? У цих питаннях розбираємося в статті.

 

Які препарати для інгаляцій у небулайзері можна використовувати

 

Препарати для інгаляції: які ліки можуть бути використані в небулайзерах

 

Усі небулайзери працюють тільки з рідкими препаратами. Ліки в рідкому вигляді заливають у пристрій у поєднанні з фізрозчином. Потім пристрій перетворює їх на аерозоль під дією тиску компресора, ультразвукових хвиль або коливань (це залежить від типу небулайзера).

 

Залежно від спектра дії, в інгаляторах можуть використовуватися такі види препаратів у формі розчину:

  • Бронхолітики;
  • Імуномодулятори;
  • Відхаркувальні препарати (вони ж муколітики);
  • Антисептичні препарати;
  • Антигістамінні засоби;
  • Антибіотики.

 

Важливий момент: під час проведення інгаляцій лікарськими препаратами важливо дотримуватися рекомендацій лікаря. Нижче ми наведемо приклади використання тих чи інших препаратів залежно від показань, однак наполегливо рекомендуємо не займатися самолікуванням і проводити інгаляції тільки після консультації з лікарем.

 

Препарати для небулайзера в разі бронхіту

Бронхолітики – це лікарські засоби, які знімають спазм і розширюють бронхи. Їх застосовують у разі бронхіальної астми, бронхіту та хронічних захворювань легень.

 

Антигістамінні препарати для небулайзера при алергії

Такі препарати застосовуються в небулайзерах для інгаляційного лікування алергічних захворювань. З цією метою використовують антигістамінні H1-блокатори, які залежно від характеру хвороби призначає лікар.

 

Засоби для небулайзера від кашлю

Причинами кашлю можуть бути бактеріальні, вірусні інфекції та хронічні захворювання. Тому в небулайзерах для лікування і профілактики кашлю можуть бути застосовані різні препарати: імуномодулятори, відхаркувальні препарати, антибіотики. 

 

  • Для лікування вірусних захворювань дихальних шляхів можуть використовуватися імуномодулятори.
  • У разі бактеріальних інфекцій ─ відхаркувальні препарати й антибіотики.
  • Муколітики або засоби для інгаляції за сухого кашлю для небулайзерів.
  • Препарати в разі вологого кашлю.

 

Засоби для інгаляції носа

Інгаляції для лікування захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів проводять, зазвичай, із використанням маски. Вдихи виконуються через ротову порожнину. Однак пристрої комплектуються різними насадками, які дають змогу проводити інгаляції через ніс для лікування і профілактики нежитю та гаймориту. 

 

Ефективні ліки для інгалятора в разі бронхіту

 

Ліки для небулайзера в разі астми

У разі загострень бронхіальної астми також доцільно проводити небулайзерну терапію. Для цього можуть бути використані засоби, які розширюють бронхи, а також протизапальні та протиалергійні розчини.

 

Протипоказання до використання небулайзерів

  • емфізема легень;
  • підвищення температури;
  • чутлива слизова носової порожнини та схильність до носових кровотеч;
  • захворювання серця і судин, які супроводжуються дихальною недостатністю;
  • алергія на лікарські препарати.

Що можна заливати в компресорні та ультразвукові інгалятори

За типом конструкції небулайзери можна розділити на компресорні, ультразвукові та Mesh-інгалятори. Відповідно до цього, пристрої підходять для застосування тих чи інших ліків у поєднанні з фізрозчином:

 

Компресорні Ультразвукові Меш-інгалятори
Можна заправляти розчинами всіх лікарських препаратів, проте не рекомендовано використовувати в таких небулайзерах трав'яні настої та відвари. Можна заправляти розчинами різних лікарських препаратів, за винятком глюкокортикостероїдів, препаратів проти алергії –антигістамінів, а також засобів, до складу яких входять ефірні олії, зважені частинки, трав'яні відвари. Можна використовувати для інгаляцій усіма видами лікарських препаратів, зокрема глюкостероїдів і антигістамінів. Трав'яні відвари та ефірні олії – не підходять для Mesh-інгаляторів.

 

У висновку зазначимо, що ця стаття має інформаційний характер, а всі перераховані способи лікування захворювань за допомогою інгаляторів вказані з ознайомчою метою. Не займайтеся самолікуванням, і перед купівлею пристрою і терапією з використанням небулайзерів, порадьтеся з вашим лікарем.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд