Правила накладання джгута

04.04.2022 20.03.2024
20359
Переглядів: 20359

Зміст:

Жорстока та безжальна війна сколихнула Україну та весь світ. Весь український народ сьогодні перебуває в умовах хронічного стресу, надзвичайних подій і великій небезпеці.

У цій статті ми хочемо вкотре нагадати елементарні правила медичної допомоги, які у важкий час можуть зберегти життя вам, вашим рідним, знайомим чи незнайомцям. Щодня в ефірах новин ми чуємо, що відбуваються масові обстріли, авіація скидає на житлові квартали бомби та снаряди. Усе це призводить до тяжких поранень мирних жителів і військовослужбовців, що супроводжуються важкими масивними кровотечами, які власне й стають основною причиною їх загибелі.

Прямо зараз ми поговоримо з вами про те, як діяти в разі, якщо ви перебуваєте поруч з людиною, у якої виникла кровотеча та яка потребує ваших невідкладних дій.

Отож, якщо ви виявили у потерпілого ознаки кровотечі, потрібно негайно діяти. Користуйтеся цими трьома простими правилами:

  1. Одразу необхідно знайти місце, звідки витікає кров.
  2. Треба визначитися, який спосіб є найоптимальнішим у цій ситуації для того, щоб зупинити кров.
  3. Огляньтесь і зрозумійте, які допоміжні засоби є у вас чи поруч з вами, щоб зупинити кровотечу й уважно подивіться, чи є поруч люди, які можуть вам допомогти.

Кровотеча в потерпілого можлива з різних частин тіла, наприклад, з голови, шиї, верхніх і нижніх кінцівок, тулуба й залежно від локалізації рани потрібно розуміти, як можна її негайно зупинити.

Отже, розгляньмо кілька способів зупинення кровотечі залежно від місця витікання крові:

  1. Натискання на рану або на точки, де проходять пошкодженні судини (тимчасовий метод).
  2. Накладання джгута Есмарха, Омега або джгута-турнікета (особливо дієво на кінцівки).
  3. Накладання гемостатичної пов’язки (на рани тулубу та голови).

Статистичні дані військових конфліктів свідчать, що під час війни найчастіше виникають поранення внаслідок дії вибухових пристроїв – снарядів і мін, а також вогнепальних поранень. У разі мінно-вибухових травм найчастішими є ураження кінцівок і голови, тому розгляньмо способи надання першої домедичної допомоги саме згаданої вище локалізації. Найпоширенішим і найпростішим способом зупинення кровотечі на кінцівках є накладання кровоспинного джгута, який повинен бути в кожній аптечці.

Джгут Есмарха – це товстий гумовий засіб у формі стрічки, який накладають на поранену кінцівку, механізм дії кровоспинного джгута полягає в механічному стисненні судин, що дає змогу зупинити стрімку втрату крові. Використання джгута також можливе в тому разі, коли вам необхідно зробити внутрішньовенну ін’єкцію.

на який час накладати джгут

Джгут Омега – тактичний гумовий джгут, що являє собою гумову стрічку, призначений також для механічного зупинення кровотечі. Якщо немає професійного джгута, то в критичній ситуації ним може стати ваш ремінь, шарф, краватка або шматок тканини, які допоможуть притиснути пошкоджену артерію або вену до кістки. Правильно накладений джгут допоможе врятувати життя постраждалому та значно зменшить об'єм крововтрати.

як накласти джгут скільки можна тримати джгут

Як правильно накласти кровоспинний джгут? 

Накладання джгута – досить серйозна маніпуляція, яка має свої чіткі правила та застереження, пропонуємо вам з ними ознайомитись нижче:

  1. У разі локалізації рани на кінцівках важливо забезпечити їй місце вище рівня тіла для відтоку венозної крові. Для цього вам знадобиться спеціальний валик, ним може слугувати скручений верхній одяг.
  2. Джгут Есмарха накладають строго поверх одягу або тканини, у жодному разі не робіть цього на голе тіло, адже це може спричинити травмування шкіри, що завдасть ще більшого болю постраждалому.
  3. Щодо місця накладання джгута, то його накладають строго вище рани, на проксимальній частині: якщо травма ноги, то на стегні, якщо руки – на плечі. У жодному разі не накладайте джгут нижче ліктя або коліна. 
  4. Джгут треба затягувати так, щоб після цього зник пульс. Якщо пульс не визначається, а пов’язка не наповнюється кров’ю, то ви все зробили правильно. Якщо потерпілий скаржиться на посилення болю після накладання джгута – це нормальне явище, так і повинно бути.
  5. Після накладання кровоспинного джгута Есмарха зафіксуйте його за допомогою спеціального гачка або застібки.
  6. На джгуті обов'язково потрібно написати або залишити записку про час його накладання, це дуже важливо!
  7. Кінцівку з встановленим джгутом потрібно іммобілізувати за допомогою шини або інших підручних засобів під час транспортування.
  8. Максимальний час накладання джгута влітку – 2 години, взимку – 1,5 години. Якщо знехтувати цими часовими проміжками, то це призведе до незворотної ішемії кінцівки та її ампутації.
  9. Якщо підійшов максимальний час накладання джгута, а ви досі не доставили потерпілого до рук медиків, то необхідно послабити джгут на 10-15 хвилин, для відновлення кровопостачання кінцівки, при цьому замінити метод зупинення кровотечі пальцевим притисканням місця проходження травмованої судини. Після послаблення джгута треба зафіксувати новий час його повторного накладання.
  10. Якщо після накладання джгута пройшло понад 2 години та з’явилося закостеніння кінцівки, то джгут знімати вже не можна, оскільки це може призвести до потрапляння некрозних тканин у кровотік та запуску сепсису.

Час накладання джгута

Коли не можна застосовувати кровоспинний джгут?

Є й протипокази до накладання джгута, тому перш ніж його накладати потрібно пам’ятати випадки, за яких його не можна застосовувати, щоб не нашкодити потерпілому:

  1. Не накладати дітям, які не досягли 3-річного віку.
  2. У разі гнійного запалення в рані.
  3. За наявності анаеробної інфекції в рані.
  4. У разі атеросклеротичного ураження артерій.

У всіх інших випадках за допомогою джгута ви убережете потерпілого від масивної крововтрати й, відповідно, врятуєте від смерті.

Пам’ятайте, що ваші знання, правильні та злагоджені дії можуть врятувати життя!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд