Корисні властивості масажу. Що робити, якщо немає можливості потрапити до масажиста?

09.08.2019 11.04.2024
1440
Переглядів: 1440

Масаж як метод лікування відомий з давніх часів. Перші документовані відомості про нього налічують близько 6 000 років. Очевидно, вже тоді надання допомоги шляхом масажування тіла не було новинкою. Завдяки м'якій і водночас вираженій дії на організм, масаж не втратив своєї актуальності досі й не втратить ніколи. Стимуляцією шкірних рецепторів шляхом чергування масажних прийомів на різних ділянках тіла можна досягати результатів, що справді вражають. Це поліпшення зовнішнього вигляду та загальне підвищення тонусу організму аж до відновлення порушених функцій нервово-м'язового апарату. Мабуть, немає жодної методики, яка надавала б такий вплив. Про корисні властивості методу та про те, як можна допомогти собі за відсутності масажиста, розкажуть експерти Рідні Медтехніка.

Корисні властивості масажу

Шкіра — складний орган, найбільший у нашому організмі, який виконує, крім бар'єрної та захисної, безліч інших функцій. Через потові залози шкіри виводяться токсичні речовини. Епідерміс бере участь у диханні, обмінних процесах. Це наймасивніше скупчення рецепторів поверхневої чутливості. За допомогою нервових структур ці рецептори з'єднані з внутрішніми органами та тканинами в єдине ціле. Ось чому вплив на шкіру зачіпає й різні структури організму.

Як впливає масаж на різні ділянки тіла.

  • Кровоносна та лімфатична система. Масажні рухи стимулюють поверхневий кровообіг, діючи на численні підшкірні капіляри, активують його, покращують відтік лімфи, позбавляють у такий спосіб тіло застою крові та лімфи. Активний кровообіг означає краще живлення для тканин, до того ж не тільки в масажованій ділянці — ось чому після сеансу людина почувається краще.

  • М'язи. Масажні рухи активують обмінні процеси в м'язах, допомагають виведенню молочної кислоти, що утворюється внаслідок фізичного навантаження, покращують їхнє постачання киснем. Кожна людина знайома з м'язовим болем, який може виникати від ударів, перенапруження м'язів, спазму. Масажування — найкращий засіб від м'язового болю, кілька процедур дають змогу впоратися з більшістю з них.

  • Нервова система. Шкіра — велике рецепторне поле. По-різному впливаючи на ці рецептори, нервові структури можна стимулювати, домагаючись протилежного ефекту: тонізувального або підбадьорливого, ефекту заспокоєння або розслаблення. Масажні рухи чинять болезаспокійливу дію, наприклад, масажування скронь, перенісся та точки під носом може допомогти в разі головного болю. Потужний вплив масажу на нервову систему робить його одним із найефективніших засобів неврологічної реабілітації.

Рефлекторним шляхом масаж тіла впливає і на дихальну, і на травну, і на сечовидільну систему, покращуючи їхню роботу.

Пристрої для масажу

Масаж ще й один із найдоступніших методів лікування. Усе, що потрібно для процедури — умілі руки масажиста та масажний стіл. Загалом роль масажного столу може виконувати ліжко або звичайний стіл, вкритий ковдрою, а іноді навіть підлога. Але все-таки, якщо мовиться про професійну дію, без спеціального столу не обійтися.

Існує безліч масажних засобів і пристроїв, які відкривають додаткові можливості. Насамперед це різноманітні олії, завдяки яким руки масажиста ковзають по тілу, забезпечуючи при цьому додаткову дію на шкіру. Щоб посилити її, в масажну олію часто додають ефірні олії з різною дією — ті, що знімають втому, тонізують, заспокоюють.

Як додаткові пристрої можна використовувати найрізноманітніші речі, не обов'язково технічні пристосування. Наприклад, це може бути гладке підігріте каміння, теплий рушник, щітки тощо. До слова сказати, видів масажу існує чимало: класичний, косметичний, лімфодренажний, рефлекторно-сегментарний, гідромасаж, аромамасаж, антицелюлітний, точковий, а також різні варіанти екзотичних (тайський, балійський тощо).

Самомасаж: коли немає можливості потрапити до масажиста

Одна з переваг масажу — те, що людина може допомогти собі сама. Процедура самомасажу не замінить роботу професійного масажиста повністю і, можливо, поступатиметься їй за ефективністю, але це можна компенсувати регулярністю. Зараз пропонують величезний вибір пристроїв для самомасажу, які допоможуть полегшити завдання. Розповімо про них докладніше.

Роликові масажери

Роликові масажери бувають ручними, стрічковими, механічними, електричними, у вигляді подушок, крісел, сидінь. Ціна на них варіюється. Найпростіший і недорогий стрічковий роликовий масажер із двома ручками дає змогу самостійно помасажувати спину. Звичайно, це не дотягне до спортивного масажу, але допомогти розслабити м'язи та зняти втому та больові відчуття процедура зможе чудово. Існують зручні ручні роликові масажери, які завдяки ергономічній формі можна використовувати для будь-яких частин тіла. Якщо ви розгубилися від великої кількості товарів, з вибором завжди допоможуть професійні консультанти магазину "Рідні Медтехніка".
Вібромасажери, або міостимулятори

Ці пристрої активують пасивні м'язи, завдяки чому їх застосовують для людей, змушених зберігати тривалу нерухомість, повну або часткову. За допомогою вібраційних масажерів шляхом енергійної, але делікатної м'язової стимуляції вдається уникнути м'язової атрофії, поліпшити стан поверхневих тканин. Також можна боротися з пролежнями у лежачих хворих. Часто реклама спонукає купити вібромасажери для того, щоб без відвідування тренажерного залу та вправ накачати м'язи, це перебільшення. Проте вібромасажери можуть допомогти спортсменам тим, що якісно розігріють м'язи, підготувавши їх до навантаження.

Аплікатори Ляпко

Це різні масажні елементи (килимки, ролери), що являють собою голки з п'яти різних металів, закріплені на гумовій або силіконовій основі. Вони призначені для різних ділянок тіла. Ефекту досягають не тільки завдяки механічному впливу голок на шкіру, а й завдяки гальванічним мікрострумам, що виникають під час контакту різних металів із потом, що виділяється. Аплікатори Ляпко застосовують для лікування м'язового болю різного походження, міозиту, тендовагініту, остеохондрозу та низки інших захворювань опорно-рухового апарату та нервової системи.

Усі необхідні пристрої та засоби для класичного та лікувального масажу — зручний масажний стіл, аплікатори, масажери, олії — від відомих виробників і за доступною ціною можна купити в "Рідні Медтехніка".

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд