Переломи пальців: різновиди, симптоми, діагностика й лікування

14.12.2023 19.03.2024
970
Переглядів: 970

Зміст:

Перелом пальця руки або ноги – один із різновидів найбільш поширених травм опорно-рухового апарату. За якими симптомами можна визначити перелом? Як відбувається діагностика та лікування таких переломів? У випадку, якщо переломи пальців залишаються без належного лікування або воно відбувається неправильно, людина надалі відчуватиме дискомфорт під час користування пошкодженою кінцівкою. Дізнайтесь, як надати першу допомогу постраждалому і як забезпечити профілактику травматизму в побуті та на виробництві.

Шина на палець, Variteks 336

Що таке перелом пальця

Зазвичай, кожна людина, навіть абсолютно далека від медицини, у загальних рисах уявляє, що таке перелом пальця. Це патологічний стан, що супроводжується порушенням цілісності кісток пальців верхньої або нижньої кінцівки. Переломи пальців виникають унаслідок прямого або непрямого механічного впливу. У контексті перелому, під прямим механічним впливом розуміють удар, а під непрямим – вивих або скручування.

Лікування переломів пальців потребує надзвичайної уваги та відповідального ставлення, адже кисті та стопи мають складну структуру і складаються з десятків кісток. Майже всі пальці, як на руках, так і на ногах, складаються з трьох ділянок – фаланг. Кожна з фаланг має певну назву:

  • проксимальна – найближча до кисті (стопи);
  • середня – займає середнє положення між двома іншими;
  • нігтьова – на ній розташована нігтьова пластина.

І лише великі пальці рук та ніг мають дві фаланги – проксимальну та нігтьову. Цей невеличкий екскурс в анатомію допоможе нам краще зрозуміти основи знань щодо надання допомоги та лікування зламаного пальця.

Різновиди переломів фаланги пальця: які бувають

У медичній практиці розрізняють декілька видів переломів фаланг пальців, які класифікують за різними ознаками. Наприклад, за причиною утворення, розрізняють:

  • травматичні переломи фаланги пальця – цілісність кістки порушується внаслідок механічного пошкодження;
  • патологічні – є наслідком патологічних змін у кістковій тканині на фоні остеомієліту, пухлини або остеопорозу.
  • За характером пошкодження переломи бувають:
  • закритими – без порушення цілісності шкірного покриву;
  • відкритими – з порушенням цілісності шкіри, яке виникає в момент травмування або внаслідок пробивання шкіри уламком кістки через деякий час після травмування.

Окрім цього, переломи пальців класифікують за особливостями лінії зламу:

  • поперечні – лінія зламу перпендикулярна до кісткової осі;
  • косі – лінія зламу іде під кутом до осі кістки;
  • гвинтоподібні – лінія зламу нагадує спіраль;
  • оскольчаті – з утворенням декількох уламків;
  • крайові переломи фаланги – з від’єднанням невеликого фрагмента кістки.

Причини переломів фаланг

У житті кожної фізично активної людини може виникнути величезна кількість ситуацій, наслідком яких стане перелом пальця на руці або нозі. Така травма може статися:

  • у разі сильного удару пальцем ноги по меблях, що досить часто призводить до відкритого перелому фаланги пальця;
  • під час підвертання ноги через необережну ходьбу, у разі ковзання на льоду – тоді травма набуває комплексного характеру, оскільки перелом поєднується з вивихом;
  • під час сильного удару пальця по твердій поверхні – також часто виникають переломи з вивихами;
  • під час падіння важкого предмета на палець руки або ноги або падіння на кінцівку.

Переломи пальців можуть статися під час спортивного тренування, у побуті та на виробництві.

Симптоми перелому пальця

Для того, щоб своєчасно надати першу допомогу та запобігти можливим ускладненням, важливо розуміти, як виглядає перелом пальця на нозі або на руці.

Основні ознаки перелому фаланги

Зазвичай у разі переломів фаланг пальця травматичного генезу виникають:

  • больові відчуття високої інтенсивності, що перешкоджають нормальному функціонуванню пальця під час фізичної активності;
  • ускладнення нормальної функції не лише пальця, але і всієї кисті/стопи;
  • набряк ураженого пальця та навколишніх тканин;
  • утворення гематоми фіолетового забарвлення;
  • неприродне положення пошкодженого пальця.

Важливо знати, що в разі відкритих переломів пальця виникає високий ризик місцевої, досить інтенсивної, кровотечі. Окрім цього, помітна деформація кістки та відкрита рана. Такий стан є досить небезпечним, адже загрожує значною крововтратою.

Зазначимо, що в разі патологічних переломів картина більш розмита, що робить їх ще більш небезпечними.

Як відрізнити перелом фаланги від забою або тріщини пальця

Перелом пальця на нозі або руці потребує негайної кваліфікованої допомоги. Як визначити перелом пальця та відрізнити його від тріщин або забоїв? Врешті решт, як зрозуміти, що зламав палець перехожий на вулиці, що, впавши під час ожеледиці, скаржиться на дуже сильний біль?

Повну правдиву інформацію про характер травми можна отримати, лише за умов професійної діагностики. Проте є декілька критеріїв, що допомагають розрізняти тріщини, забої та переломи пальця за непрямими ознаками.

Для зручності ми представили їх у форматі таблиці:

Симптом Переломи та тріщини Забої
Гематома та набряк Виникають практично відразу після травмування Можуть проявитися, навіть наступного дня
Біль Дуже сильний у момент травмування, розповсюджується на сусідні ділянки, часто турбує, навіть у стані спокою Інтенсивність поступово знижується, але може посилитися наступного дня, разом зі збільшенням набряку
Функціональність і рухливість Палець залишатиметься знерухомленим, оскільки немає зв’язку між фрагментами фаланги Коли біль зменшується, пальцем можна рухати

Важливо розуміти: у реальних умовах межі між симптомами можуть бути розмитими, не надто чіткими. Отже, аби запобігти розвитку негативних ускладнень, важливо якомога швидше звернутися до медичного закладу.

Діагностика перелому пальця

Діагностикою переломів пальця руки, симптоми якого залежать від величезної кількості чинників, займається лікар-ортопед або травматолог. Під час огляду він вислуховує скарги, збирає анамнез і виконує пальпацію ураженої ділянки. Визначення важкості перелому, різновиду патологічного стану можливі лише за умов проведення об’єктивного дослідження. Зазвичай, для цього застосовують:

  • рентгенографію пошкодженого пальця стопи або руки;
  • комп’ютерну томографію травмованої ділянки.

Лише після такого обстеження із застосуванням одного з методів апаратної діагностики, лікар має можливість відрізнити перелом від тріщини або забою та призначити лікування.

Шина-ортез на палець "Бейсбол", Variteks 331

Як лікувати перелом пальця

Своєчасна перша допомога та подальше лікування допоможуть значно знизити рівень дискомфорту та сприятимуть повному відновленню пальця після перелому фаланги. Надзвичайно важливо, щоби пацієнт із переломом звернувся до лікарні протягом найближчого часу.

Перша допомога

  1. Для надання ефективної першої допомоги під час підозри на перелом пальця потрібно виконати такі заходи:
  2. Зняти каблучки, якщо вони є на травмованій кінцівці – це необхідно зробити якомога швидше, оскільки в разі сильного набряку, вони стануть додатковим джерелом негативних симптомів.
  3. До пошкодженої кисті або стопи варто якомога швидше притулити холодний компрес – для зменшення набряку.
  4. Кінцівку потрібно знерухомити – для зменшення ризику зміщення уламків кістки фаланги пальця. Для цього можна використовувати шину, яку виготовляють із підручних матеріалів.
  5. У разі відкритого перелому на рану накладають стерильну пов’язку.
  6. Якщо є можливість, постраждалому потрібно дати одну-дві таблетки знеболювального препарату.

Медичне втручання

Лікування переломів фаланги пальця може бути як консервативним, так і хірургічним – залежно від його характеру й особливостей. За умов проведення консервативного лікування лікар відновлює нормальне положення кісткових уламків. Після цього фалангу фіксують за допомогою гіпсового бинта або спеціальної, зручної та легкої шини, що забезпечує високу ефективність і комфорт для пацієнтів.

У більш складних випадках може виникнути необхідність в екстреному хірургічному втручанні для відновлення цілісності кісток. Для фіксації уламків застосовують металеві пластини, гвинти та спиці різноманітної конфігурації.

Окрім протизапальних і знеболювальних препаратів, призначають максимально ефективні вітамінно-мінеральні комплекси з кальцієм і БАДи для опорно-рухового апарату, вживання яких забезпечить прискорення процесів регенерації та відновлення кісткової тканини.

Колаген 11000 System плюс, 30 ампул х 25 мл, Doppelherz

Реабілітація та відновлення

Зрозуміло, що тривале перебування зламаного пальця в гіпсі негативно позначається на його функціональності. Отже, після зняття гіпсу або ортезу, важливо застосовувати такі заходи:

  • збалансований раціон, що містить продукти з високим вмістом кальцію та кремнію – морепродукти, твердий сир, бобові, зелень, кисломолочні продукти;
  • комплекс вправ лікувальної гімнастики, що сприяють відновленню функції суглобів;
  • масаж – підвищує активність кровопостачання та живлення тканини, прискорює обмін речовин;
  • ванночки для рук із додаванням морської солі – для зменшення набряку, болю;
  • фізіотерапевтичні процедури, завдяки яким відбувається стимуляція регенеративних процесів.

Дуже корисною вправою для відновлення пальців рук є гра на фортепіано, набір тексту на клавіатурі, заняття рукоділлям, що вимагає застосування дрібної моторики. Після зняття гіпсу варто проявити обережність та уникати надмірних навантажень на кінцівку, що постраждала.

Шина-ортез на палець "Жабка", Variteks 335

Профілактика та запобігання переломам

Чи можна запобігти перелому пальців руки або ноги? Передбачити всі випадковості неможливо. Проте, ви завжди можете подбати, щоб ризик такої травми був мінімальним. Для цього рекомендують:

  • обов’язково дотримуватися техніки безпеки;
  • використовувати необхідні захисні аксесуари для спортивних тренувань;
  • стежити, щоби підлога у ванній і на кухні була сухою та чистою – у квартирі ці приміщення є зонами підвищеного травматизму;
  • сховати до весни взуття на слизькій підошві – саме ожеледиця, що зовсім не рідкість у нашому кліматі, є причиною численних переломів та інших травм.

Не зайвим буде навчитися балансувати та групуватися, щоби під час падіння не постраждали найбільш вразливі частини тіла, зокрема – пальці ніг і рук. Окрім цього, важливим заходом профілактики має стати збагачення раціону продуктами з високим вмістом вітамінів і необхідних мінералів, щоб запобігти розвитку остеопорозу, що робить кістки надзвичайно вразливими.

Перелом пальця: найчастіші запитання

До вашої уваги – відповіді на найчастіші запитання щодо перелому фаланги пальця.

Зазвичай, палець фіксують гіпсом на два-три тижні, а повернутися до нормального життя здебільшого такі пацієнти можуть уже за місяць. Проте термін повного відновлення може бути й довшим, якщо перелом був дуже складним і вимагав хірургічного втручання.

Тривалість періоду відновлення залежить від багатьох чинників – особливостей перелому, його складності, віку пацієнту й індивідуальних особливостей його організму. Середній термін загоєння такої травми складає 3-4 тижні.

Так, це можливо! Сьогодні гіпсова пов’язка більше не вважається ідеальною, оскільки є досить крихкою, важкою, може провокувати утворення пролежнів, свербіння та набряків. Завдяки сучасним ортезам із термопластику, що є перспективною альтернативою гіпсу, можлива надійна фіксація травмованого пальця. Зручний, легкий ортопедичний аксесуар допомагає шкірі дихати, не створюючи парникового ефекту. У каталозі інтернет-магазину "Рідні Медтехніка" завжди відмінний вибір ортопедичних виробів для вашого здоров’я та комфорту.

Одразу після травми поворушити зламаним пальцем неможливо, оскільки порушено зв’язки між частинами фаланги. Після вправлення та гіпсування ворушити пальцем теж не вдасться. Нерухомість у цьому випадку – одна з важливих умов відновлення кісткової тканини. Після зняття гіпсу над відновленням рухливості доведеться як треба попрацювати, виконуючи вправи ЛФК і застосовуючи інші засоби реабілітації.

Допоки палець перебуває в гіпсі, мочити його не варто. Вода може пошкодити гіпс. Значно зручніше вести звичайний спосіб життя, використовуючи ортези із сучасних, високотехнологічних матеріалів. На відміну від гіпсу, з пластиковим ортезом на пальці можна приймати душ або ванну, купатися у відкритих водоймах.

Перелом пальця – це не лише боляче, але й досить небезпечно. У разі пошкодження пальця руки порушується функціонування всієї кисті. З такою травмою неможливо брати та надійно утримувати предмети. Перелом пальця ноги спричиняє порушення опорної функції. Отже, навіть тріщини у фалангах потребують лікування та дотримання рекомендацій лікаря.

Сьогодні самолікування стало надзвичайно розповсюдженою тенденцією серед українців. Спробуємо уявити, до яких наслідків призведе невилікуваний належним чином перелом пальця. Серед найбільш можливих ускладнень:

  • утворення великої кісткової мозолі;
  • виникнення хибного суглоба;
  • утворення анкілозу – нерухомості суглоба, що є наслідком патологічних змін;
  • обмеження пасивних рухів у суглобі;
  • неправильне зрощення кісток.

Отже, не варто самостійно лікувати будь-які переломи, навіть, якщо це перелом пальця руки або ноги. Необхідно обов’язково звернутися до лікаря.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд