Особливості вибору тонометрів. Який тонометр підійде літній людині

13.02.2019 21.03.2024
4816
Переглядів: 4816

Зміст:

Необхідність у регулярному контролі за артеріальним тиском спричинена великою поширеністю серцево-судинних хвороб, які підвищують ризики інфарктів та інсультів. Тому апарати для вимірювання тиску — тонометри, актуальні не тільки в медичних установах, а й для домашнього користування.

Класифікація тонометрів

Залежно від місця вимірювання тиску тонометри поділяють на плечові, зап'ястні та пальцеві. Плечові апарати вважають найточнішими та найдоступнішими за ціною. Пристрої, що надягають на зап'ястя, підійдуть для повних людей і тих, хто має накачані біцепси. Пальцеві — найбільш неточні, практично мало використовувані.
механічний тонометр

За типом роботи тонометри поділяються таким чином:

1. Механічні.

Вважають найточнішими пристроями, їх використовують медичні працівники. Діє за принципом нагнітання повітря в манжету, яке поступово випускають. Доступна ціна та висока точність є безсумнівним плюсом пристроїв, але незручність для самостійного вимірювання обмежує застосування в домашніх умовах.

2. Напівавтоматичні.

Повітря нагнітають у манжету вручну, а потім апарат самостійно спускає його, і на дисплеї з'являється цифрове відображення тиску та пульсу. Зручні та прості в застосуванні, дають змогу самостійно регулювати рівень нагнітання повітря.

3. Автоматичні.

Апарати самі накачують повітря в манжети, стежать за пульсом і тиском, виводячи дані на дисплей. Плюси: низка автоматичних тонометрів має додаткові функції (обчислення середнього показника за 2-3 вимірами — Оmron, видача діагнозу — AND, вбудований годинник, вимір пульсу, сигнал про аритмію тощо), простота експлуатації, точність вимірювань. Мінуси: порівняно висока ціна, потреба в заміні батарейок.

Вибір тонометра за віковими групами

Активним людям до 40 років і спортивній молоді з об'ємом плеча, більшим за стандартний, підійдуть автоматичні апарати, що кріпляться на зап'ясті. Вони зручні та компактні, завдяки цим властивостям їх активно використовують не тільки в домашніх умовах, а й у місцях заняття спортом, офісі, на пікніку. Дають змогу зняти показання пульсу та тиску дуже швидко. Зап'ястний тонометр працюватиме точно, якщо дотримуватися всіх правил під час вимірювань, наприклад, тримати зап'ястя з манжетою під час вимірювань близько до серця.

напівавтоматичний тонометрПотреба в апараті для вимірювання тиску є великою в кожному віці, але особливо потребують його люди похилого віку, для яких цей апарат просто необхідний, оскільки вони більше за інших страждають від перепадів тиску. Для них зазвичай купують автоматичні тонометри, інші види апаратів їм незручні в користуванні.

Для дітей випускають тонометри, які нічим не відрізняються від апаратів для дорослих, крім спеціальних манжет невеликого розміру. Існують тонометри, які підходять для будь-якої вікової групи людей, які продаються з комплектом манжет різного розміру, їх, зазвичай, купують для всієї родини.

Особливості вибору тонометрів

Апаратів для вимірювання тиску виробляють багато. Тому підібрати необхідний тонометр з урахуванням ваших вимог нескладно. Вибирають його за багатьма параметрами. Перш за все, це якість, вартість, спосіб роботи, можливості тонометра. Важливо врахувати індивідуальність людини, для якої купують апарат, її вік, спосіб життя, наявність у неї хвороб.

Механічний тонометр хороший для тих, хто вміло ним користується. В основному це медичні працівники. Як правило, застосовують їх у лікувальних установах лікарі та медсестри. Для домашнього користування більш ефективні автоматичні та напівавтоматичні моделі.

Особливі тонометри, оснащені відповідним індикатором, потрібні людям зі схильністю до аритмії. У разі неполадок із ритмами серця на рідкокристалічному дисплеї з'являється значок, який просигналізує про аритмію. У цих випадках тиск вимірюють 3 рази, вираховують за середньою величиною.

Під час вибору тонометра потрібно звертати увагу на розміри манжети. Звичайні манжети, які поставляються в комплекті тонометра підходять більшості людей, але виробники думають і про нестандартні потреби людей. Так, людям великої статури пропонуються апарати зі збільшеним у діаметрі розміром манжети, дітям - з маленьким діаметром.

Пальцеві тонометри медики не радять практично нікому. Результат вимірювання виходить неточним, він може спотворюватися навіть від температури пальців. Напівавтоматичні моделі рекомендуються людям після 45 років, але ще не пенсійного віку, для яких бажано заощадити під час купівлі апарата. Вони надійні, як і автоматичні тонометри, відрізняються лише необхідністю самостійно грушею накачувати повітря в манжету.

Зверніть увагу на те, як живиться тонометр — від батарейок (але, потрібна їх регулярна заміна) або від мережі через адаптер. У разі використання батарейок важливо, щоб вони були нормально заряджені, інакше показання тонометра будуть невірними.
Вважають, що механічні тонометри найточніші. Однак, щоб користуватися ними, потрібні навички, хороший зір і слух. Тому вдома їх використовують рідко. Сучасні апарати ("автомати", "напівавтомати") не менш точні в показаннях, просто потрібно вибирати тонометри надійних компаній.

автоматичний тонометрНайкращі виробники тонометрів

Лідерами на ринку медтехніки, зокрема тонометрів, є швейцарська компанія Microlife, японські AND і Omron. Вони точні, зручні, довговічні. Вартість тонометрів Omron більша, ніж в аналогів інших фірм майже у 2 рази. Найкращими за співвідношенням ціни та якості, судячи з відгуків, вважаються напівавтоматичні тонометри компанії AND з плечовою манжетою. Попит мають автоматичні моделі виробництва компаній Omron і Microlife, визнані найбільш якісними та зручними в експлуатації.

Тонометр літній людині

Купуючи тонометр для людини похилого віку, важливо враховувати стан її здоров'я. Коректні результати під час вимірювань можна отримати лише за відсутності в неї проблем із судинами, слухом, зором. Найкращим вибором буде автоматична модель, особливо, якщо літня людина живе одна та користуватиметься тонометром самостійно. Звуковий сигнал повідомить її про закінчення процесу, а індикатор аритмії нагадає про проблему з серцебиттям.

Показання тонометрів будуть неточними під час вимірювання тиску людьми з такими захворюваннями, як атеросклероз, порушення периферичного кровопостачання, іншими судинними захворюваннями. Тому людям старшої вікової групи, які часто страждають на ці недуги, зап'ястні апарати категорично не рекомендовано. Їм потрібен класичний тонометр із манжетою, яку надягають на область плеча.

Людині зі слабким зором рекомендується вибирати апарати з великими цифрами на дисплеї або такими, що озвучують результат вимірювання. За наявності аритмії отримати точний результат складно. Є тонометри, що подають сигнал про неполадки з серцебиттям. З'явилися тонометри з більш серйозними технологіями, наприклад, Omron M6 Comfort, які позиціюють як апарати для літніх людей. Краще купувати літнім родичам сучасні тонометри з новими надійними технологіями.

тонометр на зап'ястяПравила користування тонометрами

Навіть найкраща модель не може бути гарантією того, що показання тонометра точні, якщо людина, яка його використовує, не дотримується правил проведення вимірювань, які полягають у наступному:

  • не вживати напоїв, що містять кофеїн, — кави, коли, чаю, не курити за 30 хвилин до вимірювання тиску;
  • проводити заміри тільки в спокійному стані, без переповненого шлунка та кишківника;
  • краще скористатися апаратом через 1-2 години після їди;
  • не можна тримати мобільний телефон поруч із тонометром під час вимірювання, оскільки електромагнітні хвилі від нього можуть вплинути на результат;
  • під час користування тонометром не можна згинатися, класти ногу на ногу, а під час вимірювання в положенні лежачи, руку з манжетою потрібно тримати вздовж тіла.

Купуючи тонометри, багато хто забуває ним користуватися постійно. Для людей, які мають проблеми з тиском, особливо гіпертоніків, важливо виробити стійку звичку користуватися цим апаратом, щоб попередити серйозні проблеми зі здоров'ям.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд