Особливості харчування в разі цукрового діабету

13.09.2022 08.03.2024
2917
Переглядів: 2917

Зміст:

Діабет – хронічне захворювання ендокринної системи, що призводить до порушення вуглеводного обміну та підвищеного вмісту глюкози у крові, яку організм не може засвоювати. Діабет, що розвивається неконтрольовано, призводить до низки вкрай серйозних ускладнень – ураження великих судин головного мозку та серця, розширених вен на ногах, проблем із нирками та погіршення зору. Що можна й чого не можна їсти при цукровому діабеті?

Дозволені продукти в разі діабету

Цукровий діабет здатний значно знизити якість життя, стати причиною інвалідності та навіть смерті. Одним із важливих чинників, що сприяють підтриманню оптимального рівня цукру, є ретельно підібрана збалансована дієта.

Якщо дотримуватися списку продуктів, дозволених у разі цукрового діабету, можна підтримувати оптимальну вагу, не допустити підвищення рівня холестерину та запобігти підвищенню концентрації цукру в крові.

Які фрукти можна в разі цукрового діабету

Насамперед дієтологи рекомендують дотримуватися принципів здорового харчування та не допускати тривалого голодування. У разі діабету можна вживати:

  • продукти, що є джерелом харчових волокон: овочі у відвареному, запеченому або свіжому вигляді, хлібобулочні вироби з борошна грубого помелу;
  • різноманітні каші з круп, багатих на клітковину – пшенична, гречана, вівсяна, сочевиця;
  • страви з овочів і фруктів до п’яти разів на день – цитрусові, зелені банани, кислі ягоди, ківі, несолодкі яблука;
  • страви з нежирного м’яса – курячої грудки (без шкіри), індички, пісної телятини;
  • продукти, що містять Омега-3 поліненасичені жирні кислоти (лосось, тунець, сом, форель та інші сорти риби, що мешкає переважно в холодних водах). Потреба для жінок становить не менш як 280 г для тижневого раціону жінок репродуктивного віку та близько 560 г для чоловіків, а також жінок у період менопаузи;
  • не більш як 100 г нежирних молочних продуктів – у денний час або перед значними фізичними навантаженнями. Непоганою альтернативою є сурогати на рослинній основі – соєве, мигдальне, кокосове молоко. Такі продукти не містять лактози молочного цукру.

Особам, у яких діагностовано цукровий діабет І або ІІ типу, необхідно перейти на дрібне харчування, розділивши денний раціон на кілька невеликих порцій.

Що можна їсти в разі цукрового діабету: таблиця дозволених продуктів

Раціон кожної людини (як здорової, так і хворої) – це не просто набір абстрактних продуктів, а конкретні страви, десерти, напої. Для наочності ми систематизували дозволені та заборонені продукти у формі таблиці, у якій зазначено, що можна їсти в разі діабету, а від чого варто відмовитися.

Страви, продукти, напої Дозволено Заборонено
Ягоди та фрукти Кисло-солодкі сорти груш, яблук, цитрусові, вишня, персик, чорниця, будь-які сорти смородини, аґрус Курага, чорнослив, родзинки, інжир у свіжому та сушеному вигляді, баштанні
Овочі та страви з них Різні сорти капусти – дозволена кольорова, білокачанна, брюссельська, броколі – у тушкованому чи відвареному вигляді. Можна їсти помідори, баклажани, селеру, страви з гарбуза, різні сорти листової зелені Овочі з високим вмістом крохмалю та цукрів – картопля, буряк, кукурудза
М’ясо Нежирні сорти птиці – куряча грудка, філе індички, м’ясо кролика, пісна телятина – у відвареному, тушкованому та запеченому вигляді Усі види жирного м’яса, ковбасних виробів і м’ясних копченостей
Морепродукти, риба Нежирні сорти морської та річкової риби (форель, тріска, судак, окунь, минтай) – у відвареному, тушкованому вигляді в поєднанні з легкими овочевими гарнірами, м’ясо крабів або креветок Риба в консервованому, смаженому чи копченому вигляді
Молочні продукти Рослинні замінники молока, сир, жирність якого не перевищує 1,5% Жирні сорти сиру, вершки, солодкі молочні десерти
Страви з яєць Відварені яйця, яйця пашот або омлет на пару – не частіше ніж двічі на тиждень Яєшня
Перші страви Супи овочеві або бульйони Усі види наваристих бульйонів
Жири Рослинна олія – оливкова, лляна, гірчична Маргарин, вершкове масло, важкотопні рослинні олії
Види напоїв Свіжоприготовлені не підсолоджені соки та морси, несолодкі компоти, напій із шипшини, чай, кава Солодкі готові соки та газовані напої, усі види алкоголю
Десерти Зефір, мармелад, цукерки та печиво на цукрозамінниках Звичайні кондитерські вироби, що містять цукор і заборонені жири
Хліб, випічка, вироби з борошна Висівний, житній і цілозерновий хліб Білий хліб, здоба, слойки

Як розібратися в нюансах того, що можна за підвищеного цукру, а що не можна їсти в разі цукрового діабету в жодному разі? Щоб безпомилково вибрати корисні та безпечні страви, уникнувши шкідливих і навіть небезпечних продуктів, важливо враховувати тип діабету. Щоб дізнатися, які фрукти, овочі та інші вуглеводомісткі продукти можна їсти в разі цукрового діабету, варто враховувати їхній глікемічний індекс.

Особливості харчування в разі діабету І типу

У разі діабету I типу харчування має бути повноцінним і збалансованим. Водночас людина, яка страждає на цю форму діабету, повинна враховувати цукропідвищувальну дію вуглеводів і дози інсуліну, що вводиться. Іншими словами, у разі діабету йдеться не про обмеження вуглеводів, а про їх врахування та підбір відповідних доз інсуліну.

На сьогодні є докладні таблиці, де зазначено глікемічний індекс усіх джерел вуглеводів. Діабетику важливо освоїти навичку заміни в раціоні продуктів, що підвищують цукор, на більш безпечні. Щоб полегшити розв’язання цього завдання, було введено поняття хлібної одиниці – своєрідного еквівалента, що містить стільки ж вуглеводів, скільки й стандартна скибочка хліба масою 25 г.

Серед важливих обмежень, яких треба дотримуватися в разі діабету І типу:

  • порція, що не перевищує 10 ХО під час кожного приймання їжі;
  • заборона на вживання будь-яких солодких напоїв;
  • попереднє планування числа ХО, що відповідає дозам введеного інсуліну.

Харчування в разі діабету ІІ типу

Діабет II типу виникає на тлі інсулінорезистентності – недостатньої біологічної відповіді клітин на дію інсуліну під час його достатньої концентрації в крові. Дуже часто діагност виявляє це захворювання лише після того, як воно виявить себе тими чи іншими ускладненнями. Дотримання нескладних правил допомагає відновити чутливість клітин до інсуліну. Для цього дієтологи рекомендують:

  • використовувати замість цукру його замінники;
  • як перекушування вживати десерти на рослинних жирах, нежирний натуральний йогурт, горіхи;
  • розділити денний раціон на порції рівної калорійності;
  • вживати вуглеводи, переважно в ранковий час.

Рекомендований об’єм рідини становить 1,5 літра.

Що не можна їсти при діабеті?

Навіть найм’якша дієта для діабетика чітко означає перелік продуктів, від яких доведеться відмовитися повністю або замінити безпечним аналогом. Під жорсткою забороною для осіб, які страждають на цукровий діабет:

  • цукор, варення, джеми, звичайні кондитерські вироби – як альтернативу рекомендують використовувати продукцію для діабетиків;
  • усі види напоїв, що містять цукор – пакетовані соки, будь-які види алкоголю, газовані напої – можна замінити напоями з рекомендованою дозою цукрозамінника;
  • жирні сорти м’яса, тваринні жири, міцні наваристі бульйони;
  • страви з круп із високим глікемічним індексом – манка, пшоно, рис;
  • солодкі сухофрукти, банани, кавуни, виноград – вони (крім глюкози) багаті на фруктозу, що знижує сприйнятливість клітин до інсуліну;
  • здобна випічка, білий хліб, всі види здоби;
  • копченості, ковбасні вироби, усі види фастфуду.

Чи можна пити каву в разі діабету? Дієтологи рекомендують обмежити кількість ароматного напою, що бадьорить, двома чашками на день. Для заповнення рідини будуть корисні овочеві соки, морс із журавлини.

Без сумніву, дієтичне харчування має колосальне значення за будь-яких форм і стадій захворювання. Що можна їсти в разі цукрового діабету, а що ні – розповість лікар. Дієту не можна вибирати самостійно! Під час її призначення лікар враховує безліч чинників: загальний стан хворого на діабет, супутні захворювання, наявність зайвої ваги, особливості способу життя.

З метою профілактики цукрового діабету важливо дотримуватися здорового способу життя, не менше одного разу на рік відвідувати профільних фахівців (ендокринолога, гастроентеролога), приділяти достатньо часу фізкультурі та спорту, а також контролювати рівень цукру в крові. Дитині важливо з народження прищепити звичку до правильного харчування та стимулювати здорову фізичну активність.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд