Операційне приладдя: те, без чого не обійтися

09.08.2019 04.04.2024
706
Переглядів: 706

У хірургічних кабінетах проводять операції та лікувально-діагностичні процедури. Для правильної та комфортної роботи лікаря-хірурга необхідна операційна, перев'язувальна, апаратна або інструментальна та стерилізаційна кімнати. У кожному з кабінетів має бути присутній певний хірургічний інструмент, що вирізняється високою якістю та стерильністю. 

Операційна

Операцію проводять в операційній кімнаті або блоці. Поверхні в приміщенні мають бути гладкими, стіни пофарбовані олійною фарбою, підлога застелена плиткою. В операційному кабінеті обов'язково є операційний стіл, один або два столи з інструментами, дихальна та наркозна апаратура, анестезіологічний візок, електрокардіограф, вакуум-аспіратор, крапельниці та штативи, пересувний рефлектор для додаткового освітлення. Також використовують тази, щоб хірург викидав використаний матеріал. Медичні столики використовують для розміщення повного набору необхідних інструментів, які можуть знадобитися під час операції (скальпелі, затискачі тощо). Залежно від виду операції, лікар-хірург може зажадати додаткове обладнання.

Стерилізаційна

Операція не відбудеться, якщо медичні вироби або інструмент не будуть стерильними. Стерилізаційна кімната завжди знаходиться поруч з операційною, але розділена з нею або вікном, або дверима. Саме через вікно/двері на інструментальний стіл подають чистий інструмент, яким користується лікар-хірург. Для дезінфекції можуть використовуватися як електричні стерилізатори, так і неелектричні. У цій же кімнаті може розташовуватися автоклав. Він допомагає стерилізувати перев'язувальний матеріал, його використовують для дезінфекції білизни, тканин та іншого приладдя. Під час обробки ран лікар-хірург дотримується абсолютної чистоти для запобігання зараження крові. 

Апаратна

Медичні вироби та необхідний інструмент, а також витратні матеріали знаходяться в апаратній, або, як ще її називають, в інструментальній. Складна апаратура та ліки розташовані в цьому приміщенні. Все необхідне для такої кімнати можна знайти в онлайн-магазині Рідні Медтехніка. Організація апаратної залежить від побажань і бачення лікаря й може різниться залежно від лікарні. 

Перев'язувальна

Це окрема кімната для оброблення ран, перевірки стану швів і стану пацієнта, а також проведення невеликих хірургічних маніпуляцій. У перев'язувальній мають бути: холодильник для зберігання медичних препаратів, столик для інструментів, шовний матеріал, штативи для крапельниць, бактерицидна лампа, зонди, лотки, джгути, пінцети, голкотримачі й інші засоби маніпуляції. Тут же має бути встановлений операційний стіл, стільці, шафи для інструменту, стіл для документації, фартухи, халати тощо. 

Виділяють два види перев'язувальних: чисту та гнійну. Перев'язувальну кімнату варто розміщувати у світлому, чистому приміщенні з кахельним покриттям та олійною фарбою на стінах, з хорошою системою освітлення та вентилювання. Обов'язкова наявність раковини з холодною та гарячою водою. Оскільки є два види перев'язувальних, то черговість обслуговування пацієнтів встановлюють по-різному. Наприклад, у гнійних перев'язувальних вона залежить від кількості та якості гнійних тканин, які відділяються. Медсестра або лікар не можуть накладати або знімати шви одночасно в чистій і гнійній перев'язувальних. Шовний матеріал теж необхідно оберігати від різного роду інфекцій і повторного використання. 

Лікування захворювань іноді потребує оперативного втручання кваліфікованого хірурга. Якість операції залежить не тільки від професіоналізму лікаря, а й від інструментів, що використовують для роботи. Придбати пристосування високої якості та рівня надійності можна в нашому інтернет-магазині.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд