Набір інструментів хірурга: який він?

04.11.2019 17.04.2024
2880
Переглядів: 2880

Хірургію вважають одним із найскладніших і найвідповідальніших розділів у медицині. Професія хірурга передбачає проведення хірургічних втручань різного ступеня складності. Шляхом операції хірург позбавляє пацієнта наслідків травм, багатьох патологій. Кажуть, що хірургія – це ювелірна робота, де кожен рух на вагу золота. Для виконання своєї роботи хірургу потрібен спеціальний інструмент, а саме хірургічний.

Види інструментів

Хірургічний інструмент застосовують для основних загальнохірургічних маніпуляцій, які відрізняються своїм функціоналом. Залежно від призначення хірургічні інструменти поділяють на 4 групи:

  • інструмент для роз'єднання тканин: скальпелі, розпаратори, ножиці, ножі, пилки, зонди тощо;
  • для захоплення тканини: язикотримачі, пінцети, затискачі та інше. Використовують для тимчасової зупинки кровотечі під час затискання органів і тканин, для захоплення та зміцнення дренажних трубок, фіксації хірургічної білизни тощо;
  • ранорозширювачі(для розширення ран): різного типу гачки, ранорозширювачі. Вони забезпечують безперешкодний доступ до потрібного органу для хірургічного втручання;
  • інструменти для з'єднань тканин: голкотримачі, які застосовують для накладання швів.

Також хірургічний інструмент класифікують за такими ознаками:

  • сфера застосування: гінекологія та акушерство, загальна хірургія, офтальмологія, нейрохірургія, травматологія та інші напрямки в медицині;
  • призначення (для створення доступу до області огляду, розсічення м'яких тканин, пиляння і свердління щільних структур, захоплення предметів, фіксації судин, ушивання операційної рани тощо);
  • розміри (стандартний і мікрохірургічний інструмент);
  • принцип дії (ручний, механічний, електричний, імпульсний та інші категорії).

Інструмент хірурга також класифікують за технічною будовою частини, що контактує з тканиною: різальні предмети, трубчасті (зонди, катетери), кліщоподібний інструмент для захоплення тканин, пружні (кремальєри).

Лікарі-хірурги різної спеціальності використовують окремий відповідний під їхню специфіку роботи інструмент, який призначений для виконання конкретних маніпуляцій. Якщо в загальній хірургії та травматології використовують схожі набори інструментів (скальпелі, медичні затискачі, щипці, захоплення, цапки, ампутаційні ножі), то офтальмологи, кардіологи, урологи, щелепно-лицьові або судинні хірурги застосовують вузькоспеціалізоване обладнання та пристосування.

Якість хірургічного інструменту

Кожен хірург-практик знає, що від якості інструменту багато що залежить. Саме тому питання економії тут недоречне. Лікарі віддають перевагу авторитетним виробникам і брендам, оскільки тільки сумлінні виробники такої групи товарів не нехтують численними перевірками якості. Медичний хірургічний інструмент ретельно перевіряють візуальним методом, перевіряють відповідність параметрів до технічної документації, випробовують пристрій на стійкість виробу до стерилізації та хімічним розчином, а також перевіряють шляхом практичного використання. Наприклад, скальпелі та ножиці перевіряють на їхню різальну здатність, а голкотримачі – на здатність точного та якісного захоплення з використанням лігатурної нитки. До речі, щоб перевірити, наприклад, скальпель, використовують силіконовий виріб, бо він найбільше імітує людську шкіру та м'язові тканини. Медичні затискачі для зупинки кровотеч перевіряють на імітаторах судин і тканин, а також на перев'язувальних матеріалах (бинти, тампони, марля), розширювачі саморозвідні – на спеціальних стендах, викушувачі та щипці – на картоні різної жорсткості.

Сьогодні не буде проблемою будь-якому лікарю знайти в продажу потрібний хірургічний інструмент. Достатньо завітати в один із магазинів мережі Рідні Медтехніка, щоб придбати інструмент високої перевіреної якості.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд