Лабораторний посуд

14.02.2019 28.03.2024
2105
Переглядів: 2105

Лабораторний посуд ділиться за багатьма факторами на групи. Перелічимо деякі з них.

За якістю скла: звичайний, термостійкий, хімостійкий посуд. Якщо ви купуєте колбу, й на ній немає жодних спеціальних позначень, значить, ви купуєте звичайне скло. На колбі з термостійкого скла Ви побачите дві великі літери ТС, з хімостійкого – ХС.

За призначенням: посуд загального призначення і посуд мірний. На мірних виробах ви обов'язково знайдете мітки, що розділяють усю місткість посуду на різні об'єми в мілілітрах.

За видом виробу: колби, склянки, мензурки, циліндри, піпетки та мікропіпетки, бюретки, пробірки, стаканчики для зважування, крапельниці, ступки, скельця (предметні, покривні, годинникові), скляні лопатки, палички тощо.

Немає потреби розповідати про все в подробицях. Ми тільки хочемо, щоб покупець розумів різницю в особливостях, а отже, міг правильно вибрати та замовити лабораторний посуд.

Почнемо зі звичного для звичайної людини предмета – колби.
Колби за виглядом поділяють на конічні (назва говорить сама за себе), плоскодонні (цю колбу можна поставити на горизонтальну поверхню), круглодонні (можуть перебувати тільки в підвішеному стані), грушоподібні, спеціальні (К'єльдаля, Бунзена тощо). Це основні види колб. Слід так само зауважити, що колби можуть бути мірні та звичайні. Мірні колби (зазвичай конічні) або мають кілька міток на своїй поверхні, або мають тільки одну мітку, що говорить про її кінцевий об'єм. Мірні колби можуть бути з корками (пластиковими або скляними) або без них. Колби, як і решта посуду, можуть бути термостійкими (ТС), хімостійкими (ХС) і зі звичайного скла.

Стакан. Це ємність циліндричної форми, яка може бути виготовлена з різного скла, може мати або не мати шкалу з поділками, може мати різну місткість, наприклад, від 50 до 2000 мл. Особливо виділяються серед склянок мірні склянки. Це вироби, точність яких визначають і візує представник управління метрології та стандартизації. Цими виробами можуть користуватися підприємства, точність вимірювань яких перевіряють органи, що контролюють (наприклад, ресторани та кафе під час розливу спиртних напоїв).

Мензурка. Її часто плутають зі склянкою. Але потрібно пам'ятати, що мензурка має форму конуса, що розширюється догори, а склянка – строго циліндричну. Мензурка – це теж мірний виріб, на ньому завжди є вимірювальна шкала.

Наступним, схожим на своїх побратимів виробом, є циліндр. Це, точніше, довгий циліндр, відкритий угорі зі шкалою на своїй поверхні. Він може бути повністю скляний (і ємність, і основа), може мати пластикову основу, носик на верхньому краї, і, навіть, – пластикову або скляну пробку.

Стаканчик для зважування (бюкс) являє собою тонкостінний виріб зі скляною кришечкою, який (що очевидно з його назви) застосовують саме для зважування різних сипучих речовин.

Піпетка мірна та мікропіпетка – скляні вироби, схожі на довгі палички. По суті – це тонкий мірний прилад, за допомогою якого можна точно відміряти від 0,1 до 10 мл із кроком в 0,1 мл. Застосовують піпетки для різних лабораторних заходів, найзнайомішим з яких є забір крові з пальця.

Воронка лабораторна – це простий виріб, за допомогою якого рідку речовину переливають з однієї ємності в іншу. Розміри воронки вимірюють і маркують дуже просто – діаметр найширшої частини та висота "ніжки". Наприклад, маркування "36х80" означає, що діаметр воронки – 36 мм, а висота її – 80 мм.

Пробірка знайома багатьом ще зі шкільних дослідів на уроках хімії. Тонка, тендітна, не здатна стояти самостійно скляна трубочка, в яку можна налити будь-яку рідку речовину. Усе начебто просто. Але й пробірки, виявляється, бувають різні. Біологічні (з округлим дном і рівно зрізаним краєм угорі), хімічні (з тонкою спідничкою по краю) і конусні або центрифужні (звужені донизу, короткі, деякі – градуйовані).

Усі ці вироби мають своє призначення, свої особливості та свої розміри. До речі, з маркуванням у пробірок все так само просто, як і у воронок. Розмір пробірки позначають двома цифрами – діаметром верхнього краю та висотою в міліметрах, наприклад, "16х150".

Ми описали лише малу дещицю з величезного розмаїття лабораторного посуду, його елементів і різних пристосувань. Усіх, хто бажає купити лабораторні вироби, ми запрошуємо на наш сайт у розділ каталогу "Лабораторний посуд" або магазин "Рідні Медтехніка" на Столичному шосе.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд