Компресійний трикотаж

14.02.2019 25.03.2024
1189
Переглядів: 1189

Під час лікування та для профілактики порушень кровообігу нижніх (найчастіше) та верхніх (рідше) кінцівок використовують компресійну білизну, яку випускають у вигляді гольфів, панчіх, колгот і рукавів та інших типів, залежно від анатомічного призначення. Таку білизну називають лікувальним або профілактичним компресійним трикотажем, у повсякденній мові – противарикозним. Лікувальний ефект вдається досягти завдяки спеціальному градуйованому розподілу тиску виробу на кінцівку, унаслідок якого зменшується застій і прискорюється венозний кровотік. Тиск знижується від гомілки до стегна в панчохах і від кисті до плеча в рукаві. У результаті – виникає підтримувальний тиск на клапани вен, кров не застоюється, поліпшується живлення тканин, зменшується їхня набряклість та зникають болі в м'язах.

компресійний трикотаж для вагітних

До появи компресійного трикотажу лікувальний ефект компресії досягався із застосуванням еластичних бинтів. Процедура накладення бинта складна та потребує навичок і часу. Крім того, з естетичного погляду, застосування бинтів передбачає носіння одягу, що приховує їх. Але, попри це, бинти мають і свої переваги, – це насамперед нестандартність розмірів кінцівки хворого, коли компресійну панчоху підібрати дуже складно або неможливо, і, по-друге, їхня вартість значно нижча, ніж в інших противарикозних виробів.

Носіння компресійного трикотажу має свої обмеження за часом, а для деяких людей і протипоказано зовсім. Наприклад, у разі пошкоджень або захворювань шкіри, що призводять до порушення її цілісності.

Види компресійної білизни

За своїм призначенням лікувальну білизну поділяють на: профілактичну, лікувальну та госпітальну (протиемболічну). Цей поділ, своєю чергою, ґрунтується на властивостях трикотажу здійснювати тиск або компресію, що має приблизну класифікацію, оскільки не існує єдиного міжнародного стандарту:

1-й клас компресії (тиск 15-20 мм.рт.ст.) має профілактичний трикотаж. Носити його рекомендують людям, які мають схильність до варикозного розширення вен, вагітним, або тим, хто внаслідок свого способу життя мусить багато часу проводити стоячи або сидячи, що й призводить до набряклості або застійних явищ. Рекомендація лікаря-флеболога в цьому разі не обов'язкова, але бажана;

2-й клас (20-30 мм.рт.ст.) має найпопулярніший компресійний трикотаж. Його застосовують для лікування варикозного розширення вен, частих набряків ніг, після лікування трофічних виразок малих розмірів, після тромбозів за вираженого запалення під час вагітності, після флебіту підшкірних вен ніг, після хірургічного втручання або після склеротерапії;

3-й клас компресії (30-40 мм.рт.ст.) у лікувальному трикотажі застосовують (набагато рідше, ніж другий) у разі хронічної венозної недостатності, після тромбозів, а також після загоєння трофічних виразок.

4-й клас компресії (понад 49 мм.рт.ст.) трикотажу існує, але такі вироби надто рідко застосовують, вони доволі специфічні.

Вироби компресійного трикотажу з класом компресії, вищим за перший, обов'язково підбирають за призначенням хірурга-флеболога та згідно з індивідуальними параметрами тіла. Так, наприклад, для вибору панчохи потрібно виміряти:

  1. окружність гомілки в найвужчій частині;
  2. окружність гомілки в найширшій частині;
  3. окружність під колінною чашечкою (нога трохи зігнута);
  4. окружність стегна на 5 см нижче промежини;
  5. довжини від п'яти до лінії 2-го, 3-го і 4-го вимірів.


Компресійні панчохи з лікувальним класом компресії випускають як із закритим, так і з відкритим мисом. Білизна з відкритим мисом полегшує догляд за шкірними покривами стоп і пальцями ніг. Це важливо в спекотну погоду, а також у разі дотримання постільного режиму.

госпітальний трикотаж

Госпітальний трикотаж застосовують в умовах стаціонарного лікування у лежачих хворих, під час пологів або після них, але не довше 6-ти тижнів. На відміну від звичайної компресійної білизни, госпітальна має білий колір, гіпоалергенна, витримує часті високотемпературні стрики, та має спеціальне "віконце" в ділянці стопи для контролю над станом кровотоку.

Компресійну білизну надягати складніше, ніж звичайну, особливо, з високим класом компресії, оскільки її головна функція – чинити тиск, і вона завжди буде щільно прилягати до тіла. Виробники компресійного трикотажу випускають спеціальні пристосування, що полегшують цей процес.

Крім того, слід дотримуватися низки правил, щоб виріб служив довше і зберігав свої компресійні властивості:

  • будь-які дефекти шкіри, наприклад, мозоль, або неакуратно оброблені, або довгі нігті на руках чи ногах, а також вдягнені прикраси, можуть призвести до ушкодження або розриву трикотажу;
  • використання медичних або господарських рукавичок, що щільно прилягають до пальців, може полегшити процес надягання компресійної білизни;
  • поверхня шкіри має бути витерта насухо;
  • надягати компресійні панчохи бажано вранці, коли ще не з'явилася набряклість, або, лежачи, потримавши підняті вгору ноги протягом хоча б 5 хвилин;
  • розподіляти трикотаж по тілу потрібно рівномірно, без ривків, і не перекручуючи.

З першого разу дуже рідко виходить правильно надіти панчохи від варикозу. Необхідно трохи потренуватися.

У зв'язку з тим, що компресійний трикотаж потребує щоденного прання, рекомендовано використовувати мийні засоби для делікатних тканин, не викручувати, не прасувати, уникати під час сушіння прямих сонячних променів, сушити в розправленому вигляді за кімнатної температури. Якщо дозволяють кошти, краще придбати відразу 2 комплекти білизни для зміни.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд