Який тонометр підійде саме вам

09.08.2019 10.04.2024
1510
Переглядів: 1510

Якщо людина страждає на порушення кров'яного тиску (артеріальну гіпертензію або гіпотензію), лікар обов'язково порекомендує контролювати тиск, регулярно вимірюючи його. Для цього знадобиться сфігмоманометр — прилад для вимірювання тиску на руці, або, як його називають частіше, тонометр. Зараз є великий вибір зручних апаратів. Кожен вид вирізняється своїми особливостями, а оскільки ціна доволі суттєва, до вибору потрібно підійти відповідально. Як зрозуміти, який підійде саме вам? Зробити правильний вибір допоможе фахівець із Рідні Медтехніка.

Які бувають тонометри

Два основних види апаратів для вимірювання тиску:

  • механічні;
  • електронні (напівавтоматичні й автоматичні).

Сказати, який з них кращий, важко. У кожного типу є свої плюси та мінуси, тому варто ознайомитися з ними докладно, щоб купити найбільш відповідний.

Механічні

Вимірювання артеріального тиску таким тонометром здійснюють методом Короткова, запропонованим ним ще 1905 року. Він ґрунтується на вислуховуванні та фіксації звуків (тонів), що виникають у плечовій артерії під час зміни сили потоку крові під впливом стиснення. Апарат складається з манжети, до якої приєднано трубку (повітропровід), груші, за допомогою якої нагнітають повітря, і манометра — ртутного або пружинного (мембранного). Крім того, знадобиться фонендоскоп. Манжету фіксують на плечовій частині руки, в неї подають повітря доти, доки в артерії нижче не припиняється кровотік. Після цього відкривають клапан і починають повільно випускати з манжети повітря, одночасно вслухаючись у шуми. Перший удар, що з'явився, або перший тон — це показник систолічного тиску. Продовжуючи випускати повітря, відзначають останній чутний тон — показник діастолічного тиску. Щоб підвищити точність, рекомендовано зробити кілька вимірів і обчислити середнє арифметичне для систолічного та діастолічного показника.

Точність вимірювання тиску за Коротковим залежить від цілої низки чинників:

  • типу приладу — ртутний чи пружинний (ртутний точніший, його показання надійніші);
  • терміну експлуатації — пружинні тонометри періодично потребують корекції;
  • гостроти слуху та зору у того, хто вимірює.

Загалом механічні тонометри надійні. До серйозних недоліків можна віднести те, що з їхньою допомогою виміряти тиск дуже складно, й точність водночас не гарантована, а їхня основна перевага — порівняно невисока ціна.

Електронні

Електронний тонометр призначений для вимірювання артеріального тиску осцилометричним методом. Він полягає в уловлюванні та електронній обробці звукової хвилі в променевій або плечовій артерії. Одна з переваг — те, що пристрій вимірює не тільки артеріальний тиск, а й частоту пульсу. Апарат запам'ятовує певну кількість вимірювань із фіксацією дати та часу. Це дає змогу відстежувати динаміку змін.

Деякі електронні апарати виготовлені з функцією визначення аритмії (PAD, Pulse Arrhythmia Detection — Визначення пульсової аритмії), що дуже важливо для людей з підвищеним ризиком таких станів, і одного разу може врятувати їм життя. Точність визначення аритмії доходить до 94-96 %, що можна порівняти з точністю електрокардіограми.

У деяких моделей є функція обчислення середнього арифметичного кількох послідовних вимірювань.

Електронні тонометри бувають двох видів: напівавтоматичні й автоматичні.

Напівавтомат

В апаратах такого типу вимірювання відбувається автоматично, але нагнітається повітря в манжету за допомогою груші, так само, як у тонометрах механічного типу. Манжета може бути двох типів: застібатися на зап'ясті або на плечі. Точність напівавтоматичного апарату вища, ніж пружинного, а процедура вимірювання тиску не потребує сторонньої допомоги й не залежить від якості зору та слуху, що може бути важливим для багатьох людей з їхніми порушеннями.

Автоматичні

Автоматичний пристрій узагалі не потребує участі людини в процесі вимірювання, потрібно лише надіти тонометр на зап'ястя або плече (залежно від типу манжети) й натиснути кнопку. Решту апарат робить сам: стискає руку, визначає показники та виводить їх на екран. Завдяки цьому ним можуть користуватися навіть хворі з обмеженою рухливістю. Багато апаратів виготовлено з функцією пам'яті, визначають частоту серцевих ударів, деякі моделі діагностують аритмію, "озвучують" отримані результати.

Як вибрати потрібну модель

Вибираючи тонометр, насамперед потрібно знати, для кого він призначений. Це важливо, тому що:

  • для літньої людини краще купити автомат або напівавтомат, а ртутний або пружинний варто купувати тільки в тому разі, якщо поруч є хтось, хто буде регулярно вимірювати тиск. Причому у цієї людини не повинно бути проблем зі слухом і зором;
  • для дітей — моделі з маленькими (дитячими) манжетами;
  • для лежачих хворих — автомат;
  • людині із захворюванням серця (особливо з групи ризику щодо інфаркту міокарда або тій, що страждає на аритмію) — автомат або напівавтомат із детектором розпізнавання аритмії;
  • для пацієнтів з електрокардіостимуляторами — тільки пружинний або ртутний тонометр, електронні не використовують.

Електронні апарати з манжетою на зап'ясті не рекомендують людям, старшим за 45 років, тому що з віком еластичність судин зменшується, відповідно, зменшується пульсація — і що далі судина від серця, то значнішою буде похибка.

Усі варіанти тонометрів можна придбати в "Рідні Медтехніка", а якщо ви не впевнені у виборі, консультанти завжди готові допомогти.

Особливості обслуговування

Тонометри потрібно обслуговувати. У пружинних апаратах механізм дуже чутливий до поштовхів, вібрації, ударів, у разі частого використання його необхідно регулярно перевіряти та періодично калібрувати (таку послугу надають аптеки та магазини медтехніки, зокрема "Рідні Медтехніка".

Ртутний тонометр не схильний до таких впливів, його показники вважаються найбільш точними. Еталоном надійності вважають саме його. Проблему становить сама ртуть, пари якої отруйні, тому з таким приладом потрібно поводитися дуже акуратно.

Електронні апарати можуть отримувати живлення від мережі або від батарейок (деякі моделі працюють і від мережі, і від батарейок). Якщо прилад працює тільки від батарейок, їх потрібно своєчасно замінювати. У більшості подібних пристроїв у разі, якщо батарея розряджена, попередження з'являється на дисплеї — на це потрібно звертати увагу. Адже в найвідповідальніший момент не можна залишитися без необхідної діагностики.

Тонометр — недешевий прилад, але економити на ньому навряд чи варто, адже від правильності отриманих даних може залежати життя людини. Слід знати, що якісні, придбані в офіційних точках продажу апарати, на гарантії. Однак навіть якщо її термін закінчився, прилад у багатьох випадках можна не міняти повністю, а полагодити — у магазинах медтехніки можна купити деталі, що потребують заміни: манжети для тонометрів різного типу, груші-нагнітачі повітря з клапанами, клапани окремо тощо. Усе це в довгостроковій перспективі дає змогу заощадити, хороший тонометр міняти на новий не доведеться багато років.

Як правильно вимірювати артеріальний тиск

Кров'яний тиск змінюється під впливом фізичного навантаження, емоційного стану, лікарських препаратів, гарячого або холодного душу, вживання алкоголю тощо. Для точності вимірювання необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Вимірювати тиск у максимально спокійному стані. Одразу після руху чи емоційної розмови робити цього не потрібно. Слід сісти та посидіти 5-10 хвилин, перш ніж приступати до процедури.
  2. Не розмовляти під час вимірювання.
  3. Тонометр потрібно розташувати на рівні серця.

Якщо ваш апарат без функції пам'яті, занесіть отримані дані до спеціального зошита, щоб ваш лікар міг стежити за динамікою (якщо пам'ять розрахована на збереження 10-20 результатів, теж краще їх записувати).

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд