Як вибрати пульсоксиметр?

16.02.2021 16.04.2024
1240
Переглядів: 1240

Пульсоксиметр – це компактний діагностичний пристрій, який фіксується на пальці руки і вимірює рівень сатурації крові (насичення крові киснем). Такі пристрої використовуються в медустановах для моніторингу показників пацієнтів, а також можуть застосовувати в домашніх умовах.

 


Наприклад, пульсоксиметри часто рекомендують людям, які страждають на бронхіальну астму, мають захворювання серця і легенів. А також людям, які займаються спортом і ведуть активний спосіб життя.

Як вибрати пульсоксиметр для дому

Починаючи з 2020 року (у зв'язку з пандемією Covid-19), дедалі більша кількість людей обирають домашні пульсоксиметри як додатковий пристрій для моніторингу здоров'я. Пульсоксиметри на рівні з термометрами і тонометрами купують для домашньої аптечки.

 

Як вибрати пульсоксиметр для дому: розглядаємо головні параметри пристроїв

 

Призначення приладу. Це один із найважливіших параметрів пульсоксиметрів. Пристрої випускають із різним функціоналом для домашнього та/або медичного застосування. Якщо ви обираєте домашній прилад, переконайтеся, що його рекомендовано для домашнього застосування, адже суто медичне обладнання складніше в управлінні.

 


Основні функції. Рівень насичення крові киснем – це показник, який визначає пристрій. Нормальний рівень сатурації у здорових людей 96-100%. Варто зазначити, що більшість домашніх і медичних пульсоксиметрів, крім сатурації, також вимірюють пульс пацієнта (частоту серцевих скорочень) та індекс перфузії (силу кровотоку в ділянці встановлення датчика).

 


Діапазони вимірювань. Під цим параметром маємо на увазі діапазон вимірювання сатурації, пульсу та індексу перфузії. Для медичних пульсоксиметрів важливо, щоб ці діапазони були якомога ширшими. Що стосується домашніх пристроїв, то тут не так важлива ширина діапазону (адже оцінювати результат буде не лікар), а точність вимірювання і простота використання приладу.

 

  • Диапазон измерения уровня сатурации в современных моделях пульсоксиметров может варьироваться в пределах: 35-99%, 70-100%.
  • Диапазон измерения пульса определяется в пределах 30-250 уд./мин.
  • Диапазон индекса перфузии в устройствах: 0-20%, 0-30%.

 

Точність вимірювань. Усі пристрої мають ту чи іншу похибку вимірювань у своєму робочому діапазоні. Що нижчий відсоток похибки і вища точність вимірювань, то краще. У пульсоксиметрах точність вимірювання рівня сатурації може вказуватися таким чином: SpO2: 70-100% ±2%. Це означає, що похибка пристрою ±2% у діапазоні вимірювань сатурації 70-100%.

 

Який пульсоксиметр вибрати

 

Розмір і вага пристрою. Якщо ви плануєте користуватися приладом тільки вдома, то ці параметри не такі суттєві. Інша справа, якщо пульсоксиметр потрібно постійно брати з собою. У такому разі, чим компактніший апарат, тим зручніше ним користуватися. Пристрої, зазвичай, мають невеликі габарити з вагою 30-60 грамів.

 


Розмір дисплея має значення для користувачів із порушенням зору. Перед тим, як вибрати пульсоксиметр, визначтеся, хто буде використовувати пристрій. Якщо приладом користуватимуться люди з далекозорістю, коли важко розгледіти чіткість об'єктів, розташованих зблизька, краще вибрати пристрій із великим дисплеєм. Також важливо звертати увагу на контрастність графіки. 

 

Наявність підсвічування дисплея визначає зручність застосування приладу вночі або за дуже яскравого освітлення. Якщо ви вирішуєте, який вибрати пульсоксиметр для всієї сім'ї, то наявність підсвічування в пристрої буде визначальним фактором. Адже чим більше користувачів може потенційно використовувати пристрій, тим вища ймовірність необхідності вимірювань у будь-який момент. Зокрема коли дуже світло або темно.

 

Живлення. Більшість пульсоксиметрів працює від батарейок. Зазвичай домашні прилади комплектуються 2 батарейками ААА (такі ж, як і в пультах для телевізора). Під час вибору пристрою зверніть увагу, чи поставляються елементи живлення в комплекті, чи їх необхідно купувати окремо. Також чудова опція в приладах, – наявність індикатора заряду на дисплеї.

 

Гарантія. Багато виробників пульсоксиметрів надають стандартну гарантію на пристрій – 12 місяців. Однак деякі бренди, наприклад, німецький виробник Beurer, дає офіційну гарантію на пульсоксиметри компанії 60 місяців. Якщо наявність і довготривалість гарантійного терміну на діагностичний прилад для вас має значення, обирайте моделі з тривалою гарантією.

 

Також перед тим, як вибрати пульсоксиметр для визначення рівня сатурації, рекомендуємо звернути увагу на такі додаткові функції. Вони підвищують зручність використання медичного приладу, проте зустрічаються далеко не у всіх пристроях.

 

Додаткові функції пульсоксиметрів:

  • Звукове сповіщення про відхилення вимірювань;
  • Автовимкнення;
  • Сигнал низького заряду батареї;
  • Пам'ять вимірювань;
  • Можливість підключення до ПК або смартфону через USB-кабель;
  • Регульована яскравість дисплея;
  • Комплектація ременем, поясною кишенею, елементами живлення, USB-кабелем. 

 

Прочитавши нашу статтю, перед тим, як вибрати пульсоксиметр, сподіваємося, ви зможете визначитися з моделлю пристрою. Знаючи значення основних параметрів і опціонального функціоналу пульсоксиметрів, вам буде простіше підібрати модель приладу для самоконтролю здоров'я. Однак, незважаючи на простоту використання пристрою, наполегливо не рекомендуємо займатися самолікуванням, ґрунтуючись на отриманих показниках. За будь-яких скарг і підозр зверніться по професійну медичну допомогу.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд